A felbújtó - avagy bogár a fülbe

Elég egy apró megjegyzés a feleségnek, egy elejtett félmondat a férjnek és a pár máris egymás torkának esik. Vedd észre, ha felbújtó van a környezetedben, aki gyakran adja ki magát jóakarónak.

Biztosan hallottál már olyat, amikor az anyós azt mondja a feleségnek, hogy “Te figyelj, nem vetted észre, hogy mostanában olyan későn jár haza az Urad?” Csak ennyi, egy bogár a fülbe, és már furcsán is néz a társára. De ugyanezzel a lendülettel azt mondja a férjnek, hogy “Nem vetted észre, hogy mostanában egy kicsit el van hízva az asszony? Mintha jobban ki lenne kerekedve.” Megint csak az a pici bogár a fülbe, hát ugye a férj már hogy fog ránézni a feleségére? „Hát itt van ez a kövér nő, tényleg milyen dagadt.”

És azt se fogják tudni, de még érzékelni sem, hogy miért nem tudnak ők egyetérteni, egyáltalában miért is veszekszenek. Mondjuk azért, mert van egy harmadik a háttérben, aki szítja a tüzet. Ezt hívhatnánk a harmadik személy jelenségének. Azt nem mondanám, hogy anyós effektus, mert nem kizárólag az anyósokra lehet jellemző, ráadásul és valószínűleg nem minden anyós ilyen.

Amennyiben viszont ilyen, akkor azért veszélyes, mert nem nyíltan ellenséges, csak itt egy pici tüzet szít, ott egy picit uszít, és a házaspárok meg már egymás torkának is estek. Tehát hogyha két embernek folyamatosan elhúzódó vitája van egymással, egyébként meg úgy túl sok bajuk nincsen, akkor érdemes megnézni, hogy van-e valaki a háttérben, aki mindig ráönt egy kis olajat a fellobbantott tűzre. A rokonságban is lehet ilyen, akire nem is gondolunk, ők ugyanis gyanú felett állnak. Ez nem jelenti azt, hogy az illető feltétlenül rossz szándékkal teszi az ártást, csak mindig valahogy úgy jön ki a lépés.

A család, a kívülállók, és a barátok is borzasztó mértékben meg tudják mérgezni a párkapcsolatot – addig, amíg ezt fel nem ismerjük. Akkor van gond, ha a két ember ezt nem egymás közt beszéli meg, hanem hagyják beszűrődni a külső zajokat. Amennyiben az emberek legalább annyit kommunikálnának egymással, mint amennyit beszélnek másnak a saját párkapcsolatukról, akkor a válóperes ügyvédeknek is több szabadidejük lenne.

A változás fájdalmas lehet, de semmi sem olyan fájdalmas, mint megrekedni valahol, ahová nem tartozol. Készítettem neked egy ingyenes videó sorozatot, ami segít elindulni egy boldogabb jövő felé. ITT találod!

Pilát Gábor írásait, gondolatait minden csütörtökön olvashatod itt, az ÉvaMagazin.hu-n!

Ezen kívül itt találkozhatsz még vele:

www.pilatgabor.hu

www.facebook.com/tabuk.nelkul.a.parkapcsolatrol

www.instagram.com/pilatgabor

Ezek a jelek sajnos már arra utalnak, hogy kezd széthullani a párkapcsolatod. Figyelj oda rájuk és változtass!