Parfüm kisokos, ha még nem találtál rá az igazira

Borítókép: Parfüm kisokos, ha még nem találtál rá az igazira Forrás: Getty images
Egy új parfüm kiválasztása igazi kihívást jelent a legtöbbünk számára, hiszen sokkal több szempontot kell figyelembe vennünk annál, mint hogy finom az illata, szép az üvege, vagy hogy belefér-e a költségvetésünkbe. Egy illat a személyiségünkről árulkodik, és akarva-akaratlanul is nyomot hagy a körülöttünk lévő emberekben, ami lehet pozitív, és sajnos negatív is, ezért ügyesnek kell lennünk, hogy rátaláljunk a saját illatunkra.
Az illatok pozitív hatással lehetnek a hangulatunkra, a stresszre, az alvásminőség és önbizalom javítására, a fizikai és kognitív teljesítményre."

-Theresa Molnar, a Sense of Smell Institute igazgatója.

Az illatok tehát hatással vannak ránk, és még ha nem is tudsz róla, akár egy ezredmásodperc alatt is befolyásolják a hangulatunkat, közérzetünket. Gondolj csak a nyugtató levendulára, vagy az élénkítő kávé illatára.

Egy jól kiválasztott parfüm ráadásul egész nap elkísér, és befolyásolja a lelkiállapotodat, ezért nem árt végiggondolni, hogy mire van szükséged: hogy lendületet kapj, kissé lecsillapodj, vagy magabiztosságot sugározz? Ezeket mind-mind megteheted egy jó parfümmel - még ha a legtöbb ember alábecsüli is az illatokat!

Nincs jövője annak a nőnek, aki nem visel parfümöt."

– Coco Chanel.

Hogy hogyan választhatod ki a hozzád illő parfümöt, azt az illatpreferencián kívül tehát számtalan tényező befolyásolja. Hogy jobban átlásd ezeket a komponenseket, és ennek köszönhetően nagyobb valószínűséggel rátalálj az igazira, sorra vesszük a befolyásoló tényezőket!

Emlékek megidézése

Egy 2015-ös tanulmányban az illatok által kiváltott emlékek és a termékértékesítési közötti összefüggéseket figyelték. Például hogyan befolyásolja a vásárlók megítélését egy-egy produktummal kapcsolatban, ha olyan illatokat, csempésznek a termékekbe, amelyek megidézhetik a gyerekkorukat. A kísérletben 271 (22-31 év közötti) amerikai nő vett részt, és négy merőben eltérő illatú testápolóval végezték a kutatást. Az illatokat ötféle tulajdonsággal kellett meghatározniuk a résztvevőknek: kellemes, intenzív, ismerős, egyedülálló, és személyes emlékeket idéző. A közreműködők többsége a kellemes illatú, és a személyes emlékeket kiváltó krémeket kedvelték leginkább.

Az illatokhoz kötött érzelmeinket meghatározzák tehát a gyermekkori emlékeink, a személyes történeteink, ezek mellett pedig a földrajzi változások (elhelyezkedés), sőt még a kultúránk is. Míg például Amerikában és Európában a citrusos illatokat vidámnak érezzük, addig a levendulát nyugtatónak. Japánban már egészen más a helyzet, ők a jázmin aromáját társítják a nyugtató illatokhoz, és a rózsavizet a vidám, pozitív illatokhoz.

Minél élénkebb tehát egy illat által kiváltott emlék, annál nagyobb valószínűséggel kerül a kosarunkba egy adott termék.

Az illatok anatómiai leosztása

Fejjegy: könnyed, hamar elillanó illatjegyeket takar, amelyek maximum negyedóráig érezhetőek.

Szívjegy: ez a parfüm lelke, amely legtöbbször virágos, vagy gyümölcsös alkotóelemeket hordoz, amelyek nagyon intenzíven kiugranak az összképből, és rendkívül tartósak.

Alapjegy: legtöbbször fás, pézsmás, ámbrás, vagy épp vaníliás illat, amely a szívjegy kiemeléséért vagy tompításáért felelős, és akár fél napig is érezhető marad.

Forrás: pinterest

Illatok besorolása, típusai

A parfümök, nem csak hatásuk, illatösszetételük alapján is besorolhatóak. Ezek a csoportok pedig a következőek lehetnek:

  • Virágillat: rózsa, jázmin, orgona, jácint, nárcisz, magnólia, tubarózsa, frézia, narancsvirág

  • Gyümölcsillat: mangó, kivi, feketeribizli, kivi, vagy alma

  • Citrusillat: citrom, narancs, grapefruit, mandarin, lime

  • Fás illat: akác, szantálfa, narancsfa

  • Keleti, fűszeres illatok: sáfrány, bors, vanília, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió

Jó, ha tudod, hogy egy parfümben nem csak egy csoport szerepelhet, így egy laikus számára sokszor nehéz lehet a beazonosítás, de ha tudod melyik csoportot kedveled leginkább, már könnyebben eligazodhatsz a boltok polcain.

Évszakok figyelembevétele

Hiába van meg a kedvenc parfümöd, sajnos ez nem jelenti azt, hogy éjjel/nappal, vagy épp télen/nyáron is magadon viselheted. Vannak ugyanis kifejezetten olyan illatjegyek amik az egyik nap-, vagy évszakra illenek, míg mások nem. A tavaszi/nyári szezonra válassz a citrusos változatok közül, amelyeknek ráadásul kisebb az alkoholtartalma, míg télre a fás, és keleties parfümöket érdemes előnyben részesíteni. Nappalra szintén a könnyed illatokat, míg estére a karaktereseket érdemes választani.

Vállad fel a személyiséged!

Soha ne akarj másnak látszani, inkább erősíts rá a személyiségedre minthogy elnyomd, vagy megpróbáld másnak eladni magad! Ne akarj hódító vadmacska lenni, ha romantikus, babás típus vagy, ahogyan egy szuper sportos illat sem lesz számodra megfelelő. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy csak egy parfümöd lehet. Érdemes 2-3 vagy akár 4 üveggel is tartani otthon, hogy mindig a programodhoz, hangulatodhoz, napszakhoz, vagy évszakhoz megfelelőt tudj viselni.

Ha üzennél egy illattal, vagy csak nem tudod milyet válassz, segítünk!

Szexi, érzéki és spirituális

A férfi és női parfümökben egyaránt gyakran használják a fás jegyeket, a szantálfa például csökkenti az álmatlanságot, és ellazítja viselőjét, míg a cédrus enyhíti a szorongást, a tömjén pedig fokozza a koncentrációt, a kreativitást és az örömöt, ezzel szemben a keleties, fűszeres jegyek felerősítik az érzékiséget.

Spirituális és frissítő

A természetes, zöld, gyógynövényes illatok, elegánssá, kifinomulttá teszik viselőjüket. A borsmenta enyhíti a stresszt, jó hatással van a memóriára, aktivizál, miközben lecsillapítja a kavargó gondolatokat a fejünkben. Az eukaliptusz fájdalmat csillapít, megnyugtat, miközben energetizál, a zsálya segíti a lelki megnyugvást, a rozmaring pedig agyserkentő hatással bír.

Megnyugtat ellazít és boldoggá tesz

A virágok, illetve a virágos jegyek számos gyógyító tulajdonsággal bírnak: a jázmin például csökkenti a depressziót és hangulatjavító is egyben. A barackvirág és a rózsa enyhíti a szorongást, míg a levendula javítja a memóriát. Viselőjüket könnyeddé és felhőtlenné varázsolja.

Energetizál

A citrusillatok felidézik a boldogságot, a nagylelkűséget, a tisztaságot és a pozitív energiát, ami egyaránt igaz a citrom, a grapefruit, a pomelo, a narancs vagy a boróka illatokat tartalmazó parfümökre.

Ellazít és megnyugtat

Ez igaz többek között a vaníliára, a kamillára, és a levendulára is, vagyis minden olyan illatra, amit például egy édességhez, vagy egyéb ételhez tudunk kötni, vagy akár a természethez, ami kikapcsol.

Ne feledd tehát, attól, hogy egy barátnődön megtetszik egy parfüm, még nem az jelenti, hogy neked is jól fog állni, és azt is tartsd észben, hogy ugyanaz az illat mindenkin máshogy működik, hiszen nem azonos a szervezetünk pH értéke sem.