Parfümalapanyagok, amikről már ezerszer hallottál, mégsem tudod mik is valójában

Borítókép: Parfümalapanyagok, amikről már ezerszer hallottál, mégsem tudod mik is valójában
Ha azt mondom pézsma, szantál, ylang-ylang, valószínűleg már az orrodban érzed az illatokat, pedig talán nem is tudod mit is jelentenek ezek a szavak, honnan erednek az isteni aromák.

Különböző esszenciák segítségével illatfelhőt varázsolni magunk köré szinte egyidős az emberiséggel. Az ókori Egyiptomban Ré napisten verejtékének gondolták a bódító illatú balzsamokat, évszázadokkal később pedig épp magyar találmányként született meg az alkohol alapú "királynévíz".

Egyes parfümök akár 80 féle alapanyagot is tartalmaznak, de megvannak azok a fő összetevők, amik a legtöbb illat alfájának és omegájának számítanak.

A legmeghatározóbb állati eredetű összetevők

Ámbra

Bármennyire hihetetlennek tűnik, ez az anyag az ámbráscet bélfalának védelmére szolgáló viaszos réteg, ami a parfümgyártás egyik alapkövének számít, amiért megakadályozza az illatok felbomlását. A természetes eredetű ámbra akár évekig is a tenger felszínén sodródhat miután kivetődött a cet testéből, így az illatszeriparban legtöbbször szintetikus megfelelőivel helyettesítik.

Mósusz, alias pézsma

Ezt az anyagot többek közt a hím pézsmaszarvas, vagy pézsmapocok mirigyváladékából nyerik, illetve mesterséges úton állítják elő. Jellegzetes, időtálló illatát az alkoholban jól oldódó muszkonnak köszönheti. Mivel többek között feromonokat tartalmaz, amelyeknek a párkeresésben van nagy szerepe, az embereknél is vágyfokozó hatással bír. A 20. század óta ebből az anyagból is szintetikus verziót használnak a parfümök készítésekor.

A legnépszerűbb növényi eredetű alapanyagok:

Ylang-ylang

Ezt a jellegzetes, édeskés, fűszeres virágot termő trópusi növényt nem hiába nevezik parfümfának. Olaj formájában hajápolásra, sőt önálló parfümként is régóta használták, mára pedig a parfümkészítők egyik kedvenc alapanyaga. Különleges, bódító illata afrodiziákumként is közkedvelt.

Vetiver

Az Indiában őshonos, közel 2 méteresre is megnövő, keskeny levelű vetiverfű gyökerét és törzsének alsó részét használják fel fűszeres, füstös illatú olaj lepárlására. Nem csak a parfümgyártás során kedvelt alapanyag, számtalan betegség (depresszió, izületi gyulladás, reuma) kezelésére is használják.

Szantálfa

Az Ázsiában honos örökzöld fát már az ókorban is használták szakrális célokra bódító illata és különlegessége miatt. A tömör, egzotikus illat a keleties parfümök népszerű alapanyaga.

Pacsuli

A hétköznapi nyelvhasználatban pejoratívnak számít, egyenlő az olcsó parfümmel. Ennél nagyobbat nem is hibázhatnánk, hiszen a pacsulicserje levelének lepárolt olaját számtalan illatkompozíció részeként használják fel, nagy valószínűséggel a te kedvenc parfümödben is megtalálható!