Ági néni paneltornája az erkélyen – idősebbek is elkezdhetik!

családom,egészség,torna,idős,erkély,panel
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az idősebb lakókat mozgásra bátorítja egy sorstársuk a házunkban. A (majdnem) 72 éves Ági, aki aktív korában versenysportoló volt, még le is rajzolta, mit hogyan kell csinálni.

Valamelyik nap egy kedves rajzokkal illusztrált leírást fedeztem fel a társasházunk földszinti folyosóján kiragasztva.

családom,egészségem,torna,idős
forrás: A szerző fotója

A szöveg:

Idősek is elkezdhetik!

Futás, menetelés

Egyik kezünkkel megfogjuk az erkélykorlátot, másikkal az ajtófélfát. Helyben futás vagy gyors menetelés. Pihenni ne felejtsünk el. És így tovább.

Légzőgyakorlat

Simuljunk hasunkkal az erkélykorlátnak. Kétoldalt lassan emeljük fel a karokat, fejünk fölött fogjuk össze a kezünket. Lassan szívjuk be a levegőt az orrunkon, le a karokkal, lassan, szájon át kifújni. Vigyázzunk, el ne szédüljünk!

Mosolygós szép napot! ÁgiÁgi aktív korában versenyszerűen úszott, így ma is természetes számára, hogy hetente háromszor elmegy az uszodába – pontosabban elmenne, ha nem kellene otthon maradnia a koronavírus-járvány miatt. Mint mondja, rettentően hiányzik neki az a hetenkénti összesen 4-5000 méter, amit le szokott úszni.

Sejtése szerint idős lakótársainak szintén hiányozhat a mozgás: ezt igyekezett orvosolni a rajzos tornagyakorlatok leírásával. Ahogy Ági meséli, másnap többen is felhívták a házból, hogy elmeséljék, mennyire örültek az instrukcióknak. Korábban sokan nem gondoltak arra, hogy például az erkély alkalmas lehet a sétára. Ami a légzőgyakorlatot illeti: Ági mint egykori úszó nagyon is tisztában van a helyes légzés jelentőségével, és fontosnak tartotta, hogy erre a sorstársak figyelmét is felhívja. (Itt is mutatunk egy jó kis stresszoldó légzőgyakorlatsort.)Bár Ági vigyáz magára és ideje nagy részét otthon tölti, azért egy-egy sétát mindennap tesz a környéken. Jó kedélye megőrzésében az alkotás is szerepet játszik: szívesen vesz ecsetet a kezébe, és akrilfestményeken örökíti meg benyomásait. Ilyeneken, mint például ez:

családom,egészség,torna,idős,festmény
forrás: Kratochwill Ágnes

A következő festménynek is külön története van:

Egy súlyos műtét után pánikbetegségem volt, és ki akartam magam rángatni belőle. Tél volt és sötét: gondoltam, csinálok magamnak egy kis napsütést. A fotelemmel szemben leraktam a festményt, a fotel mellett párologtattam a kubeba olajat (isteni citromos!), és halkan nagyon fülbemászó dallamokat hallgattam. Na és a légző gyakorlatok. Fél év alatt sikerült!!!

családom,egészség,torna,erkély,panel,idős
forrás: Kratochwill Ágnes

A szerelem idősebb korban is csodás, nézd csak:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
5 ok, amiért jó, ha idősebb korban talál rád (újra) a szerelem
Tovább olvasok
Kép
7 szobanövény, aminek szinte semmi fényre nincs szüksége

Elfogyott a hely az ablakban? Vagy épp olyan helyiségbe is raknál növényt, ahol nincs ablak, ergo természetes fény sem? Nem baj, mert most mutatunk pár olyan szobanövényt, akik gyakorlatilag fény nélkül is vígan elélnek.

Kép
Meddőnek nyilvánították, pedig egészen hétköznapi módon kezelhető volt a baja

Akár a kivizsgálásnál, akár a sokadik lombiknál tartunk, a babatervezés nehézségei alaposan igénybe veszik testünket és lelkünket egyaránt. Néha reményt és eltökéltséget mozgósítanak bennünk, máskor dühösek leszünk magunkra, a párunkra és az egész világra. A testünkre pedig egyre inkább ellenségként kezdünk tekinteni, amiért nem azt teszi, amit elvárnánk tőle. Így volt ez Barbinál is.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 26.: a Nyilasok az árral sodródnak, a Bakoknak éberségre van szükségük

Hétvégén sem érdemes kihagynod a horoszkópod, izgalmas üzeneteket tartogatnak ugyanis az egyes csillagjegyek!

Kép
Évekig nem szeretkeztünk a feleségemmel… de aztán újra egymásra találtunk

Hosszú és fájdalmas volt a küzdelem, de megérte. István elmeséli, hogyan találták vissza az intimitáshoz hosszú évekig tartó szexmentes időszak után.

Kép
Mit jelent, ha azzal álmodsz, hogy terhes vagy?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kép
A koronavírus-tanév első hónapja egy tanár szemszögéből

Milyen a legeleje ennek a furcsa, szabálytalan 2020-as tanévnek? Egy tanár beszámolója.

Kép
A testével védte a gyerekeket a nekik rohanó autótól a dada

A lopott autót vezető ismeretlen férfi ezután elmenekült. Az asszonyt a környezete mindig is „rendkívül védelmezőnek” ismerte.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem