Otthon vagy kórházban biztonságosabb szülni koronavírus idején?

koronavírus,otthon szülés Forrás: Getty Images
Mit tegyen a kismama, aki pont a karantén idején szülne? Kockázatosabb-e a koronavírus idején kórházban szülni, vagy éppen a szakszerű otthonszülés jelent nagyobb biztonságot az újszülött és az anyuka számára? Szabóné Orbán Ida dúlával beszélgettünk.

Mi az a plusz, az a lelki gondozás, amit megkap egy kismama otthonszülés esetén?
Otthonszülés esetén az úgynevezett „bábai modell” érvényesül. Ennek középpontjában az áll, hogy a várandósság, a szülés normális, élettani folyamat. A kismamák személyre szóló figyelmet kapnak a várandósság és a szülés alatt, sőt azon túl, a gyermekágyas időszakban is. A bábák tudják, hogy a szülés nem csupán testi, hanem lelki, sőt, spirituális folyamat is.

dúla,otthonszülés,karantén,otthon szülés
Szabóné Orbán Ida dúla szerint a bábai modell középpontjában az a gondolat áll, hogy a nők tudnak szülni. A szülés nem betegség, a várandós nőket nem kell “meggyógyítani”

Most, hogy karanténba vonult a fél ország, mi az, ami a kórházi szülésekkel szemben az otthonszülés mellett szól?
Karantén ide vagy oda, én meg vagyok győződve arról, hogy egy nő ott tud szülni, ahol biztonságban érzi magát. A biztonságérzet gyakorlatilag elengedhetetlen ahhoz, hogy a szülés rendben, a maga természetességében végbe tudjon menni. Vannak, akik számára a biztonságérzetet a kórház adja, és nincs is ezzel semmi gond. Viszont igaz az is, hogy a koronavírus hazai berobbanásával a bábaszolgáltatók iránti kereslet rendkívüli mértékben megnőtt. A világjárvány az életünk minden területét átrajzolja, így a várandósok is új terveket írnak, új lehetőségeket keresnek. A kórházban napról napra változnak a biztonsági előírások. Az egyik kérdés, ami természetes módon középpontban áll, az a vajúdó nő melletti kísérő ügye. Kásler Miklós EMMI miniszter utasítása szerint egyelőre támogatandó az apák jelenléte a szülőszobán, de helyi szinten ez már most sem mindenhol valósulhat meg. A választott orvosok, szülésznők jelenléte egyre több helyen nem biztosított, hiszen – járványügyi megfontolásból- ügyeleti rendszerben dolgoznak. A csecsemő osztályon a látogatási tilalom már mindenhol érvényben van. Igaz az is, hogy sok helyen (a szokásos 72 óra helyett) 48 óra után már hazaengedik a problémamentes anya-baba párosokat. Tehát az egyik fő izgalom a kísérők jelenléte és a szülés után, az apától és esetleg a nagyobb gyermektől külön töltött idő.

Otthonszülés esetén együtt marad a család?
Igen! Az anya és az újszülött első perctől együtt van az apával és a testvérekkel. A másik tényező természetesen konkrétan a vírushoz köthető, hiszen a kórházi körülmények (több ember, napokon keresztül egy szobában) jelentősen kedveznek a vírus terjedésének. Sok még a bizonytalanság, minden nap jöhet valami új hír. Én azt tudom javasolni, hogy a kismamák tájékozódjanak és megfelelő információk birtokában hozzák meg döntéseiket mind a szülés helyszínének, mind a körülötte lévő szaksegítség kiválasztásával kapcsolatban. Ebben, például mi, dúlák is tudunk segíteni. Mi nem adunk konkrét tanácsot, de segíthetünk egyrészt az informálódásban, másrészt a kismama saját elképzeléseinek, vágyainak felszínre hozásában, megfogalmazásában. Hiszen minden nő más, minden helyzet más, így nem lehet ugyanazt a receptet mindenkinél alkalmazni.

Mi az a „női erő”, amit át tudnak adni, és ez tudják-e hasznosítani az anyukák, akár karantén idején?
A bábai modell középpontjában az a gondolat áll, hogy a nők tudnak szülni. A szülés nem betegség, a várandós nőket nem kell “meggyógyítani”. A szülés egy normális, élettani folyamat. Én arra biztatom a kismamákat, hogy higgyenek magukban, és a babájukban. Hiszen ebben a folyamatban két főszereplő van: az anya és a baba. A magzatok is tudják a dolgukat, tudják, hogyan kell megszületni. Így működik, mióta az emberiség létezik. A szaksegítség pedig ott van, ha szükség van rá. Nagyon fontos tudnunk, hogy a modern bábaság ugyanúgy használja a tudomány fejlődésének vívmányait, mint az egészségügyi ellátás más területei. A mai bábák táskája tele van olyan modern orvostechnikai eszközökkel, amik mind az szülő nő, mind az újszülött biztonságát szolgálják. Ezen kívül rendszeresen vesznek részt újszülött újraélesztési tanfolyamon és különböző továbbképzéseken. Viszont a beavatkozások nem rutinszerűen zajlanak, hanem egyénre szabva, mindent csak akkor, ha szükséges és az anya is beleegyezik. A betegjogi törvény szerint információhoz és az ennek alapján hozott döntéshez egyébként kórházi körülmények között is joga van a szülő nőnek.

Mik azok az információk, amit nem biztos, hogy egy védőnő átad, de az otthonszülést segítő dúla vagy szülésznő átadhat?
Teljesen természetes, ha egy várandósnak (akár első, akár többedik gyermekét várja) vannak kérdései, kételyei, akár szorongásai ebben a nem mindennapi szituációban. A védőnők kapacitása véges, rengeteg adminisztrációs teher nyomja a vállukat és ezen kívül ők egy meghatározott protokoll szerint dolgoznak. Jelen helyzetben a személyes találkozások korlátozása miatt még kevesebb idő jut az egyéni gondozásra, akár mélyebb beszélgetésekre. Jó szívvel biztatom a kismamákat, hogy bátran keressenek - a szülés körüli kérdésekben jártas - szakembert, legyen az dúla, perinatális szaktanácsadó, pszichológus. Nagyon sokan álltak át a biztonságos online tanácsadásra, és ingyenes lehetőségek is fellelhetőek. A dúla nem egészségügyi szakember, de ismeri a várandósság, a szülés és gyermekágy élettani és lelki folyamatát. Segít a tájékozódásban, és nyitott szívvel, lélekkel hallgatja meg a hozzá fordulót, legyen szó bármilyen témáról, ami az anyát érdekli.

Ha otthon szeretne a kismama szülni, milyen infrastruktúrára van szükség? Van olyan szobaméret, ami alatt nem vállalnak ilyet? Mondjuk, nem tudnak hová menni a család többi tagjai szülés idején...
2011 óra az otthonszülés feltételeit rendelet szabályozza. Ez részletesen leírja mind a bábák kötelezettségeit, mind pedig az igénybe vevők körét. Az infrastruktúra tekintetében leglényegesebb a vízöblítéses wc, bevezetett hideg és meleg víz, kád vagy zuhanyfülke, és egy, a vajúdás, illetve a szülés idejére a szülő nő és az újszülött számára elkülönített, szükség szerint fűthető helyiség. Az egyes bábapraxisok a járványügyi helyzetre reagálva természetesen különböző óvintézkedéseket vezettek be, ezek az ajánlásoknak megfelelően elsősorban a személyes találkozások minimalizálását célozzák meg.

Én arra biztatom a kismamákat, hogy higgyenek magukban és a babájukban.

Mit javasolnak, ha koronavírus idején nem jöhetnek látogatóba a nagyszülők? Hogy oldják meg a segítséget, a komatálat...?
Fontos kérdés, sajnos nem csak világjárvány idején aktuális, de most különösen. A gyermekágyas időszak, vagyis a szülést követő pár hét rendkívül érzékeny időszak. A szülés utáni fizikai regenerálódásról, az újszülöttel való kapcsolatépítésről, a szoptatás megalapozásáról szól. A kismamák mégis sokszor magukra maradnak, és nagyon hamar visszatérnek a szokásos mindennapi teendőik mellé. Amire jelen helyzetben (amikor a leghatékonyabb védekezés az önkéntes karantén) én bíztatni tudok mindenkit, akinek a környezetében szülés előtt álló várandós, vagy éppen gyermekágyas heteit töltő kismama van, az a kreativitás. Szervezzék meg a rokonok, barátok, hogy hogyan tudnak segíteni! Készítsenek táblázatot, hogy melyik nap ki rendel vagy visz házhoz ebédet. (Szigorúan csak a kilincsre akasztva a csomagot!) Melyik nap ki hívja fel telefonon, vagy videóhívással. A kismamával egyeztetve természetesen, és a család igényeihez igazodva, hiszen lehet, hogy nem szeretnék azt sem, hogy egész nap felszínes csevegést kelljen távoli ismerősökkel folytatni. Online lehetőséget sok szakemberek ajánl a gyermekágy időszakára is: dúla, perinatális szaktanácsadó, szoptatási tanácsadó mind mind elérhető. Érdemes élni ezekkel a lehetőségekkel! A nagyszülőknek és más hozzátartozóknak pedig nagy türelemmel-megértéssel kell lenniük a személyes találkozókat illetően. Ez embert próbáló időszak mindenkinek, de könnyebb átvészelni, ha a modern telekommunikációs eszközöket vegyítjük az empátia, egymásra figyelés és a szeretet időtlenségével.

Otthonról dolgozni? Nem is olyan rossz!