Otthonszülés: meghitt élmény vagy felelőtlen játék?

szülés,otthonszülés,újszülött,anya,bába,kórház,nagymama,veszély Forrás: unsplash
Sokan még mindig nem tudják, hogy az otthonszülés Magyarországon legális. Voltak rossz tapasztalatok, és volt rengeteg problémamentes szülés, pont ahogyan a kórházakban is. A cikkünknek nem célja sem lobbizni az otthonszülés mellett, sem pedig elítélni azt, aki így szeretné világra hozni a gyerekét. Pusztán csak bemutatunk egy otthonszülést egy anya és egy nagymama szemével, akik már átélték ezt.

Csilla kétszeres nagymama, és eleinte nagyon félt, amikor a lánya azt mondta, hogy a második gyermekét otthon szeretné világra hozni. De elfogadta, hogy ez nem az ő döntése, és mindenben támogatta a lányát, Rozit. Ő maga mindkét gyermekét kórházban szülte, ezért eleinte el sem tudta képzelni, miként lehet ezt otthon levezényelni.

„A lányom úgy döntött, hogy a második gyermekét otthon szüli, mert a kórházban nem voltak jó élményei az első szülésénél” – meséli Csilla, aki akkoriban nem értett egyet ezzel, de nem volt beleszólása nagymamaként.

„Nagyon aggódtam, de Rozi, a lányom határozottan ezt akarta, és minden tekintetben felkészült: dúlát választott, szakértő bábát keresett, elolvasott minden lehetséges szakirodalmat, gondosan mérlegelt. Én, az aggódó nagymama pedig álltam a lakásuk előtt az utcán, és rettegtem, mikor beindult a szülés. A vejem szülei elvitték a nagyobbik unokámat, Zoét magukhoz, és pedig várakoztam. A terhesség zökkenőmentesen zajlott, sima szülésben reménykedtünk, és szerencsére így is lett. Nem kellett mentőt hívni, amikor a vejem telefonált, hogy jól vannak és megszületett Mirkó, a második unokám, nagyon megkönnyebbültem, hogy minden rendben ment. Negyed órával a szülés vége után mentem fel a lakásba, addigra teljes tisztaság volt, békés félhomály fogadott, az unokám pedig olyan nyugodtan feküdt a lányomon, mint maga a kis Buddha. Idilli kép volt, mindnyájan boldogok voltunk.”

Tompa Rozi kisfia, Mirkó ma már egyéves, és a szülei utólag visszagondolva is jó döntésnek tartják, hogy otthon született. Annak ellenére, hogy mindezt legálisan elintézni rengeteg papírmunkával járt.

A közeli barátnőim közül többen otthon szültek, és ez nagyon bátorító tapasztalat volt, igazából így jutott eszembe, hogy én magam is kipróbálhatnám. Zoéval, a lányommal sem volt semmi komplikáció, arra gondoltam, hogy otthon sem lett volna semmi baj, és bíztam abban, hogy a második szülésem is hasonló lesz. Az is szerepet játszott a döntésemben, hogy az orvosommal is komoly fenntartásaim lettek, mert Zoé szülése nem egészen úgy zajlott, ahogyan én szerettem volna. Ha visszagondoltam az első szülésemre, ami kórházban zajlott, akkor mindig az jutott eszembe, hogy nem volt elég erőm végigcsinálni. Ezt az érzést szerettem volna elkerülni, és az otthonszüléssel meg is valósult az álmom, Mirkó szülését én csináltam végig, pontosan úgy, ahogy szerettem volna. Hosszú ideig tartott maga a vajúdás, de nagyon szép élmény volt, amikor kellett, akkor hagyományos bábai technikákkal továbblendültünk, végül sok-sok tolófájás után megszületett a kisfiam. Mirkó szép súllyal született, nagy baba volt

Rozi azt mondja, hogy a papírmunka valóban elég időigényes volt, de sokat segített benne a bába és a férje is.

„A szerződéskötést én intéztem, és tényleg igyekeztünk mindennek komolyan utánajárni. Ja, és aki otthon szül, annak egyedül kell intéznie utólag az anyakönyveztetést is, amit másoknak a kórház automatikusan lejelent. Ez azért nem túl nagy procedúra. Mi egyébként a biztonságra is nagy hangsúlyt fektettünk: a férjem még a kijelölt kórházba is elment, megnézte mennyi idő alatt érünk be a lakástól, pontosan hol tud parkolni, próbáltunk minden részletet és több vészforgatókönyvet kidolgozni. A falra kiraktuk a fontos telefonszámokat, hogy azt se kelljen keresgélni, ha komplikáció adódik. Mindezek miatt, ám leginkább a bábánk szaktudása és figyelme miatt tökéletes biztonságban éreztem magam a szülés alatt, és az igazsághoz még az is hozzátartozik, hogy Ádám, a férjem, egy ideig még a bábáskodást is tanulta, szóval tényleg tudott segíteni, nemcsak a jelenlétével. Nálunk volt dúla is, és bába is, független, otthonszülést legálisan vezethető bába, szóval tényleg bebiztosítottuk magunkat. Azt sokan egyébként nem tudják, hogy a bába a szülés után is sokáig segít a kismamának és a babának, 4 – 5 napig naponta járt hozzánk, aztán ritkábban, és sokat segített telefonon is. Mirkó születésekor biztosítani szerettem volna a babámnak, hogy a maga ritmusában, indítás vagy sürgetés nélkül jöhessen a világra. És az sem volt utolsó szempont, hogy az első napokat együtt tölthesse az új család, a nagytestvérrel és az apukával. És ez, a saját ritmusában született kisbabám hihetetlen élénk tekintettel érkezett meg közénk. Őszintén szólva annyira szép élmény volt az otthonszülés, hogy mostanában gondolkozunk még egy babán...”

bab,újszülött,otthonszülés,szülés,terhesség,kórház,veszély
Forrás: unsplash
A szülés emlékei sokáig kísérik a kismamát és az újszülöttet

Az otthonszülést sokáig Geréb Ágnes nevéhez kötötték

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvos, aki sokat tett az otthonszülés magyarországi bevezetéséért. Az orvost 2018 elején két év szabadságvesztésre ítélték és 10 évre eltiltották a hivatásától, mert 2003-ban és 2007-ben két tragikusan végződő otthonszülés miatt eljárás indult ellene. Az ítéletet sokan helyeselték, mások nem értettek egyet vele, ahogyan maga az otthonszülés is megosztó téma, úgy Geréb Ágnes személye is azzá vált az évek során. A mostani cikk nem Geréb Ágnesről szól, hanem az otthonszülésről, azonban lehetetlen őt nem megemlíteni a téma kapcsán.

Ha a táblázatban foglalt feltételeknek minden tekintetben megfelel az anya állapota és a terhesség lefolyása, akkor az anyának szerződést kell kötnie egy egészségügyi szolgáltatóval, amely biztosítja a szülést levezető felelős személy jelenlétét, és egy legalább kétéves tapasztalattal rendelkező csecsemő és gyermekgyógyász jelenlétét. Minderről a terhesség 36. hetéig kell döntenie és nyilatkoznia a kismamának, és neki kell kijelölne a szülést levezető felelős személyt, a helyetteséről pedig az egészségügyi intézmény gondoskodik. A szülés csak olyan helyen történhet, amely megfelel a higiéniás és tárgyi feltételeknek, és ahonnan a kismama legfeljebb 20 perc alatt beér a kijelölt kórházba. A szülés helyszínét a kijelölt felelős személynek legkésőbb a a terhesség 38. hetéig ellenőriznie kell. Még ezen kívül rengeteg dolgot szabályoz a kormányrendelet a mellékleteiben, ez ide kattintva olvasható.

Neked mi a véleményed az otthonszülésről? Bevállalnád?