Borítókép: Túl sokat mosunk!

Túl sokat mosunk!

Ruháid hosszabb ideig maradnak szépek, ha a ritkábban és okosabban mosod őket. Belegondoltál már abba, hogy mennyi felesleges tortúrának teszed ki holmijaidat?

A legtöbb ruha szinte minden felvétel után a gépben landol, ezért sokkal hamarabb viseltessé válik. Az emberek 29%-a elsősorban azért mossa ki ruháit, hogy eltüntesse a szagokat, 26%-a pedig azért, mert szereti a frissen mosott ruha érzést – derül ki az Electrolux The Truth About Laundry (Az igazság a ruhaápolásról)* című kutatásából. A megkérdezettek csupán 29%-a mos azért, mert valóban koszos a ruha.

Kattints a képre!

Kevesebb mosás, több frissítő gőz

Az igazság az, hogy az alig pár órán át hordott pulóvert, blúzt, inget, gyapjúruhát nem kell feltétlenül kimosni. Ha csak egy vacsorához viselted egy étteremben, vagy egy esti koktélozáshoz vetted fel, ahol magába szívta az ételszagot és a dohányfüstöt, elég felfrissíteni gőzprogramon. A gőz finoman átjárja a szövetszálakat és eltávolítja a kellemetlen szagokat a textíliákból. Ráadásul, a gőz kisimítja a gyűrődések jelentős részét is, így a vasalással sem kell annyi időt töltened. Akinek nincs gőzprogramos mosógépe, használhat kézi ruhagőzölőt. Kicsit macerásabb, de mindenképpen környezet- és ruhakímélőbb megoldás.

A tökéletes win-win helyzet: te is és környezetünk is nyerni fog

Elgondolkodtató adat, hogy a ruhák karbonlábnyomának 25%-a abból adódik, ahogy mosod és szárítod őket. Ez egyben lehetőség is arra, hogy csökkentsd a környezetterhelést azzal, hogy változtatsz ruhaápolási szokásaidon. Ha mosás helyett időnként átgőzölöd kedvenc darabjaidat, akár 40 liter vizet takaríthatsz meg programonként.** Emellett, akár kétszer annyi ideig hordhatod ruháidat, így sokkal kevesebb darab kerül majd idő előtt a szemetesbe.

Kattints a képre!

A fenntartható ruhaápoláshoz (folttisztítás, régi ruháid átalakítása, elszakadt holmik javítása stb.) még több tippet és ötletet találsz ide kattintva.

*Európa 12 országában (Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Olaszország, Norvégia, Lengyelország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Svájc és az Egyesült Királyság), 12 000 ember megkérdezése során gyűjtött adatok alapján.

**Electrolux összehasonlító teszt: 1 kg finom ruhanemű Delicate programon mosva kontra FreshScent programon felfrissítve.

Kattints a képre!