A tökéletes jégkocka nyomában: hogyan készíthetünk otthon átlátszó jeget?

Borítókép: A tökéletes jégkocka nyomában: hogyan készíthetünk otthon átlátszó jeget? Forrás: Getty Images (Laurence Monneret)
Spoilerral indítanám a cikket: nem egyszerű otthoni körülmények között átlátszó jeget varázsolni, de nem lehetetlen. Van rá megoldás. Hosszú, több körös megoldás.

Fejembe vettem, hogy egy családi születésnapon kristálytiszta jeget fogok felszolgálni a limonádé mellé. Elképzeltem, ahogy az áttetsző jégkockákban virágfejek illegetik magukat, jégbe fagyott gyümölcsök, fűszernövények teszik még izgalmasabbá az italokat.

Google barátomat megkérdeztem, hogy mi a titka a tökéletes fagyott víznek. Hogyan érhetem el, hogy a kis kockák ne legyenek olyan ködösek, mint az októberi hajnalok? Majd kísérletezésbe fogtam.

Sok helyen olvasni, hogy a titok nyitja a desztillált víz, vagy a felforralt-lehűtött-újra felforralt-újra lehűtött H2O. Ezen elméletek alapvetése, hogy a legtisztább víz szükséges ahhoz, hogy ne tejfehér kockák csücsüljenek a fagyasztónkban. Kipróbáltam minden módszert, de nem jártam sikerrel.

Rá kellett jönnöm, hogy nem lesz egyszerű otthoni körülmények között megvalósítani a tervem.

A víz kívülről befelé fagy meg. Legelőször a felszíne lesz szilárd. Ez a réteg átlátszó lesz. Aztán ahogy a fagyás során kitágul a víz - ami egy jégkockatartóba van bezárva - megreped, hiszen nincs elég helye. Ezen repedések mentén a jégkristályok metszéspontja teszi fehérré a jeget.

És ekkor villant fel a villanykörte a fejem felett: ha elég nagy jégkockatartóba töltöm a vizet, akkor annak a felszínén létrejövő átlátszó jeget, fel tudom használni. Egy felmelegített kés segítségével könnyen le tudtam vágni az esztétikusabb darabokat. Ezeket zárható zacskóba tettem felhasználásig, majd jött a következő adag.

Nem gyors, nem pofonegyszerű megoldás, de hatásos.

A galériánkban olyan alkoholmentes koktélreceptetek mutatunk, amik amellett, hogy finomak, biztosan jól mutat bennük egy átlátszó jégkocka.