A tökéletes jégkocka nyomában: hogyan készíthetünk otthon átlátszó jeget?

Fejembe vettem, hogy egy családi születésnapon kristálytiszta jeget fogok felszolgálni a limonádé mellé. Elképzeltem, ahogy az áttetsző jégkockákban virágfejek illegetik magukat, jégbe fagyott gyümölcsök, fűszernövények teszik még izgalmasabbá az italokat.
Google barátomat megkérdeztem, hogy mi a titka a tökéletes fagyott víznek. Hogyan érhetem el, hogy a kis kockák ne legyenek olyan ködösek, mint az októberi hajnalok? Majd kísérletezésbe fogtam.
Sok helyen olvasni, hogy a titok nyitja a desztillált víz, vagy a felforralt-lehűtött-újra felforralt-újra lehűtött H2O. Ezen elméletek alapvetése, hogy a legtisztább víz szükséges ahhoz, hogy ne tejfehér kockák csücsüljenek a fagyasztónkban. Kipróbáltam minden módszert, de nem jártam sikerrel.
A víz kívülről befelé fagy meg. Legelőször a felszíne lesz szilárd. Ez a réteg átlátszó lesz. Aztán ahogy a fagyás során kitágul a víz - ami egy jégkockatartóba van bezárva - megreped, hiszen nincs elég helye. Ezen repedések mentén a jégkristályok metszéspontja teszi fehérré a jeget.
És ekkor villant fel a villanykörte a fejem felett: ha elég nagy jégkockatartóba töltöm a vizet, akkor annak a felszínén létrejövő átlátszó jeget, fel tudom használni. Egy felmelegített kés segítségével könnyen le tudtam vágni az esztétikusabb darabokat. Ezeket zárható zacskóba tettem felhasználásig, majd jött a következő adag.
Nem gyors, nem pofonegyszerű megoldás, de hatásos.