Borítókép: 10+1 tipp, hogy te urald a pénzed (karácsonykor is) - Pénzügyi tudatosság pszichológus szemmel Forrás: Getty Images

10+1 tipp, hogy te urald a pénzed (karácsonykor is) - Pénzügyi tudatosság pszichológus szemmel

Lássuk be, a legtöbben kisebb-nagyobb mértékben hajlamosak vagyunk a túlköltekezésre. Valószínűleg olvastunk is a megtakarítások és pénzügyi tudatosság fontosságáról, mégsem vagyunk urai a pénztárcánknak. De miért megy ez ilyen nehezen? És mit tehetünk annak érdekében, hogy javítsunk a helyzeten?

A kutatások rámutatnak, hogy tudatosabbnak gondoljuk magunkat, mint amilyenek 10 éve voltunk, az anyagi helyzetünk mégsem az elvárásaink szerint alakul. Hogy utánajárjak az ellentmondásnak, a napokban posztoltam egy bejegyzést a közösségi médiában, amiben a következő kérdést tettem fel:

„Amennyiben nincs pénzügyi terved, nem tudatosan költesz a mindennapjaid során, mit mondanál, mi ennek az oka?”

A válaszok sokatmondóak:

„Már attól elönt a szorongás, ha arra gondolok, hogy átláthatóbbá kellene tenni a pénzügyeimet. Jobb nem tudni, mennyit költök havonta.”

„Olyan kevés a fizum, hogy nincs mit tervezni.”

„Írok bevásárlólistát, de amikor olyasmit szeretnék, ami nem szerepel rajta, csak elcsábulok, aztán remélem, hogy minden rendben lesz a hónap végén…”

„Nem tudom. Mindig bűntudatom van, ha rendelek valamit, de mégsem tudok leállni.”

Mi a közös bennük? Mindegyik nagyon erős érzelmi töltettel bír. Szorongás, vágyódás, csábítás, bűntudat…

A pénzügyi magatartás jéghegy modellje (vö. Kovács & Mészáros, 2015)

Még ha vannak is pénzügyi alapismereteink, többnyire a mélyben meghúzódó érzelmek, attitűdök, értékek, hiedelmek irányítanak minket.

„Én racionálisan döntök! Vagy mégsem?”

Bár abban a hitben élünk, hogy urai vagyunk a helyzetnek, a döntéseink nagy része érzelmi alapú. Vásárlásaink során gyakran ellepnek minket érzelmi hullámok: a szorongás csillapításának vágya – egy kis shoppingolással. A kimerültség miatt nincs kapacitásunk pénzügyi tervet készíteni (vagy tartani magunkat hozzá), és könnyebb minket manipulálni: a reklámok, az akciók, a polcok vagy a webshopok színes kínálata láttán impulzívan költekezünk.

A bankkártyás fizetés ugyan megkönnyítette az életünket, azonban van árnyoldala is. Ma már nem szó szerint a zsebünkből adjuk ki a pénzt, ezért sokszor nem is tudatosítjuk, hogy mennyit költünk.

Nézzük, mit tehetünk azért, hogy szép lassan kiépítsük a pénzügyi tudatosságunkat!

6+1 tipp a pénzügyi tudatosságért

Sokszor halljuk, hogy a tudatosság a kulcs, talán kaptunk is már néhány pénzügyi tanácsot, azonban mélyebb, kézzelfogható, praktikus tippek hiányában valahogy elmaradt a siker.

Önismeret

Ahhoz, hogy változtatni tudjunk, látnunk kell a kiindulópontot. Vizsgáljuk meg, hogy mennyire jellemző ránk az impulzív túlköltekezés; mi gátol abban, hogy tudatos megtakarítóvá váljunk? Talán már gyermekként sem volt előttünk jó példa? Vagy túlságosan stresszesek a mindennapjaink?

Stressz- és szorongásoldás

A pénzügyi káosz valahol a szorongásban gyökerezik. Gyakran úgy érezzük, nem érhetjük el a vágyott jólétet, azt a szintet, amivel megelégednénk. Ha előrevetítjük, hogy milyen nehéz is pénzügyi tervet készíteni, már az agyalásba is belefáradunk. Egyszer kudarcot vallunk, ezért feladjuk.

A mindfulness, azaz a tudatos jelenlét gyakorlása mankóként szolgálhat: segít abban, hogy kilépjünk a robotpilóta üzemmódból, és tudatosabban éljünk.

A tudatos STOP technika

Ez az egyszerű kis gyakorlat abban segíthet, hogy lelassítsd a lélegzeted, a gondolataid, és pár pillanatra megpihenj a jelenben, kapcsolódj önmagadhoz.

S – Stop
Állj meg! Pár percre hagyd abba, amit csinálsz.

T – Tudatosítsd a lélegzeted
Vegyél néhány mély lélegzetet, és figyeld meg a levegő áramlását az orrodnál, a mellkasodnál, az alhasadnál. Ha segít, tedd a hasadra a kezed, és mondd magadban, hogy „Belégzés”, miközben belélegzel, és „Kilégzés”, miközben kilélegzel.

O – Olvass a testedben
Figyeld meg a tapasztalataidat – a gondolatokat, érzéseket és testérzeteket – úgy, ahogy éppen jelen vannak.

P – Pár pillanat múlva folytasd a napodat
Folytasd a napod valamivel, ami támogathat téged ebben a pillanatban. Megkérdezheted, hogy „Hogyan tudok most a legjobban gondoskodni önmagamról?”.

Pénzügyi célok és sikerek

Érdemes egy számunkra valóban értékes fő célban (pl. autóvásárlás 2 év múlva) és ehhez rendelt havi vagy negyedéves alcélokban gondolkodnunk, hogy nyomon követhessük a haladásunkat. Írjuk le a célt és a mérföldköveket egy jól látható helyre, így könnyebb lesz motiválni magunkat, még a nehéz napokon is.

Amennyiben céljaink gyorsabb elérése érdekében hitelfelvétel mellett döntünk, kiemelten fontos, hogy tájékozódjunk annak feltételeiről. A törlesztőrészlet mértékét nemcsak a jelenlegi anyagi helyzetünkhöz érdemes igazítanunk, hanem gondolnunk kell a nem várt eseményekre is. A törlesztőrészletnek még megváltozott anyagi helyzet mellett is vállalhatónak kell lennie számunkra, és jó, ha van két-háromhavi fizetésnek megfelelő vésztartalékunk.

Másrészt ne feledkezzünk meg az ünneplésről! Minden részcélhoz rendeljünk valami kis jutalmat, és ha sikerül elérni, ajándékozzuk meg magunkat.

Átlátható költségvetés – az ünnepek idején is

Terveznünk és látnunk kell, hogy mennyit költünk! A Wallet nevű applikációt ajánlom, ami statisztikát készít, de teljesen jól működhet egy Google Drive-on létrehozott táblázat is. A lényeg, hogy olyan eszközt válasszunk, ami kéznél van, és bármikor szerkeszthető.

Segíthet, ha létrehozunk egy „Ajándék” oszlopot (vagy zsebet), amiben tudatosan tervezünk az ünnepekkel. Ebben vezethetjük, a közeli hozzátartozóink születés- és névnapjait, valamint a közös ünnepeket – a karácsonyt.

Én így csinálom:

Meghatározom, hogy éves szinten mekkora összeget kell elkülönítenem az ajándékozásra, majd havi rendszerességgel teszek félre, ezzel megkímélve magam a „váratlan” nagyobb kiadások terhétől.

Kritikus reklámfogyasztás és tudatos jelenlét a(z online) vásárlás során is

„Mert megérdemled…” „Ne érd be kevesebbel!” „Ne maradj le!” „Tűnj ki a hétköznapokból!” „A vásárlás az én terápiám.”

Manapság elárasztanak bennünket az elképesztően jól megkomponált vásárlásra buzdító üzenetek, amelyek gyakorlatilag az alapszükségleteinket – biztonság, elismerés és szeretet iránti vágy, pozitív önértékelés, esztétikai igény – célozzák, és találják is el tűpontosan.

Azzal kecsegtetnek, hogy különlegesnek érezhetjük magunkat, méltók leszünk mások elismerésére. Ezek azonban csupán ígéretek, átmeneti stresszoldók, amikért hosszú távon nagy árat fizetünk.

Akár online, akár offline vásárlásról van szó, „nyomjuk be a STOP gombot,” és vizsgáljuk meg, hogy milyen lelki állapotban, milyen motivációból akarunk döntést hozni. A megrendelés előtt – különösen nagyobb kiadások esetén – várjunk 2-3 napot, és csak akkor vegyük meg, ha még mindig úgy érezzük, szükségünk van az adott dologra.

„Elég jó” bevásárlólista

A bevásárlólista akkor hatékony, ha komolyan vesszük, azonban ne a tökéletességre, hanem az elég jóra törekedjünk. Ha 80%-ban betartjuk, az már szuper. Határozzuk el, hogy maximum 1-2 dolgot vehetünk pluszban, engedjük meg a rugalmasságot – ésszerű kereteken belül.

Szupermarket vs. kisvállalkozás

Mérlegeljük a kisebb-nagyobb üzletek, piacok és szupermarketek előnyeit-hátrányait. Hol ér bennünket kevesebb befolyásoló hatás? Hol kapunk friss, minőségi termékeket? Ha túl kevés az időnk, érthető, hogy időspórolás céljából a havi egyszeri nagybevásárlást választjuk, azonban ha tudatosan tervezzük a heteinket-napjainkat, juthat idő a helyi vállalkozások támogatására – amivel hosszú távon pénzt is spórolhatunk!

A szupermarketekben ugyan nagy a választék, azonban drágább a zöldség-gyümölcs, megkérdőjelezhető a frissesség, és több reklámingerrel árasztanak el bennünket – sok az „akciós termék”, amiket alapvetően nem vennénk meg. Az ettől kisebb üzletek valamivel magasabb árakon dolgoznak, de sokkal segítőkészebbek az eladók, és nincs akkora zsúfoltság.

Jövőtervezés, öngondoskodás

Bizakodásra ad okot, hogy az elmúlt 10 évben több megtakarításunk lett (Cofidis Hitel Monitor, 2021), azonban még így is kevesen gondolunk a jövőnkre. Érdemes átkeretezni a dolgot! Minél hamarabb vágunk bele a megtakarításba, annál kevesebb pénzt kell hónapról hónapra félretennünk, és annál nagyobb biztonságban, nyugalomban élhetünk.

Nyílt kommunikáció – a tabuk ledöntéséért

A pénz nagyon gyakran kerül a tabutémák közé. Még a családban sem szeretjük megosztani, hogy mennyit keresünk, hogyan gazdálkodunk a pénzünkkel; arról pedig pláne nem szívesen beszélünk, ha anyagi nehézségekkel küzdünk. A tabusítás kifejezetten gátolja a pénzügyi tudatosság és stabil anyagi helyzet megteremtését.

Kezdjük apró lépésekben! Sokat segíthet, ha a párkapcsolatban, családban kialakul a mindenki számára elérhető és átlátható „közös kassza” kultúrája, aminek kezeléséhez – a költségvetés megtervezéséhez – nem csak egyetlen személy ért, és amit nem egyvalaki kontrollál. Ezáltal tudatosabban kezelhetjük a pénzünket, vezethetjük az életünket, és a kapcsolataink minősége is javul.

Pénzügyi alapok gyermekkorban – mutass példát!

Talán azt hihetjük, a gyermekeknek még nem kell tisztában lenniük a pénzügyekkel – nem kell őket ilyen dolgokkal terhelni, úgysem értenék meg. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a pénzügyi gondolkodás már egészen pici gyermekkorunktól épül bennünk, ahogyan a felnőttek – általában a szüleink – pénzhez való hozzáállását, gazdálkodási mintáit látjuk.

Így tehát a gyermekeink nemcsak az anyagi hátteret kapják tőlünk az életben való elinduláshoz, hanem egyfajta pénzügyi szemléletmódot, attitűdöket is magukkal visznek. Az is hat rájuk, amiről nyíltan nem kommunikálunk, ezért kiemelten fontos, hogy milyen példát mutatunk a kicsiknek – ami újra ráerősít arra, hogy a változást saját magunkkal kell kezdeni. A lélektani vonatkozás mellett a gyakorlatban is érdemes közelebb hozni a kicsikhez az „okos gazdálkodás” művészetét.

A 3 boríték módszere

Jó eszköz lehet például az ún. „3 boríték” módszer, melyben akár különböző színeket is használhatunk a megkülönböztethetőség érdekében. Lehet egy zöld boríték az „Elkölthető” pénznek – ez az, amit szabadon elkölthet bármire, amire szeretné; egy piros boríték a „Megtakarítás”-nak – amit félre szeretne tenni, gyűjt valamire; és egy sárga boríték a „Segítségnyújtás”-nak – amit arra tart, hogy másokat támogasson (ez utóbbi iskoláskortól ajánlott, és a szociális érzékenység fejlesztését szolgálja).

A borítékok elnevezésének csak a képzeletünk szab határt, sőt használhatunk befőttesüvegeket, perselyt vagy díszdobozokat is, a lényeg, hogy a gyermekek megértsék, a pénzt mindig érdemes valamilyen célhoz rendelni, és meg kell tanulni jól beosztani azt.

+ 1: A társas támasz ereje

Nekünk kell tennünk a fejlődésünkért, nem kell azonban egyedül maradnunk az úton! Társakkal mindig könnyebb, ezért amennyiben lehetséges, vonjuk be a párunkat / a családot / barátokat, és tervezzünk együtt, biztassuk egymást.

Ha pedig jól jönne egy szakértő támogatása – akár a stresszoldásban, akár egy átgondolt öngondoskodási terv elkészítésében, bátran kérjünk segítséget!

Felhasznált szakmai tartalom

Ne járj úgy, mint a következő hírességek, akiknek hiába volt nagy vagyona, eldorbézolták az összeset és nem maradt semmijük!