Takarítóeszközök minimalista szemlélettel, avagy mire NINCS szükséged?

Borítókép: Takarítóeszközök minimalista szemlélettel, avagy mire NINCS szükséged? Forrás: Unsplash / Heather Ford
Valóban szükségem van rá? A minimalizmus az élet minden területén gyakorolható életszemlélet. A te háztartásodban valóban csak azok az eszközök találhatóak, amik segítenek téged? A takarítóeszközök között is?

Takarítóeszközök – Mi legyen egy zöld háztartásban és mire figyelj!

A zöld és tudatos háztartás egyik elengedhetetlen alapja, hogy olyan takarítóeszközök legyenek otthon, amik valóban jó minőségűek és Téged segítenek a munkában.

Szerintem nem az a lényeg, hogy mindenre legyen egy gép – hanem azokat kell beszerezni, amik valóban jók és terhet vesznek le a válladról.

Két részre oszthatóak az eszközök. Az egyik csoport a hagyományos takarítóeszköz, amiből mindig jó, ha van a háznál.

Például ezek:

Seprű, lapát, vödör felmosórongy. Ezekből érdemes olyat választani, ami sokáig kitart/mosható/ könnyen cserélhetőek egyes elemi. Például a seprű olyan legyen, ami felmosáshoz és sepregetéshez is tökéletes. Ha van teraszunk, kertünk – legyen külön kinti és benti, hogy ne hozzuk be a kinti piszkot. De ha műanyag van otthon, nem kell kidobni csak azért, mert valaki tudatosan akar élni és kiiktatni a műanyagot a lakásból. Akkor élünk igazán fenntartható módon ha a már legyártott anyagokat/tárgyakat minél tovább a körforgásban tartjuk. A műanyag seprű is seper és a lapát akkor is összeszedi a koszt, ha műanyagból van.

Akkor élünk igazán fenntartható módon, ha a már legyártott anyagokat/tárgyakat minél tovább a körforgásban tartjuk. A műanyag seprű is seper és a lapát akkor is összeszedi a koszt, ha műanyagból van.

DE! Amennyiben tönkre megy és újat veszünk igyekezzünk olyat vásárolni, ami életünk végéig kiszolgál minket. Én így ruháztam be egy fém lapátra, ami reményeim szerint talán még a gyerekeim lakásában is ott lesz.

A háztartási gépek igencsak megosztóak, mert mindnekinek másra van szüksége élethelyzettől függően.

Én például sokáig voltam a mosogatógép ellen, de rábeszéltek költözéskor. Hiába volt, sokáig nem használtam. A második kisfiam születése óta minden nap beindítom.

Porszívózni se szerettem nagyon sokáig, aztán a férjem vett egyet, hogy majd Ő használja. Mondanom se kell – én használom napi szinten, de havi szinten szerintem több órányi sepregetéstől ment meg.

Ha szeretnénk tudatosok lenni a háztartási / takarítóeszközök vásárlásakor a következőre kell figyelni.

  • Legyen energiatakarékos
  • Legyen rajta ún. „rövid program” – azaz lehessen úgy is mosni/mosogatni, ha nincs teljesen tele a tartály
  • Legyen garanciális – lehetőleg minél hosszabb ideig
  • Legyen javítható
  • Legyen hazai (ez manapság egyre nehezebb), így a cél, hogy a márka gyártója minél közelebb legyen, ezzel csökkentve a szállítás okozta karbon lábnyom növekedést. Valamint ha hazai gyártó van, akkor nagy valószínűséggel szerviz is van illetve az alkatrészek botlása is sokkal könnyebb/gyorsabb meghibásodás esetén.

Ha pedig háztartási elektronikai gépet tervezel venni, gondolod végig biztos szükséged van-rá, ki fogod-e használni az adottságait maximálisan?

Íme pár takarítási baki, amit gyakorlatilag mindenki elkövet, előbb vagy utóbb: