Példát vehetnénk róluk? Szelektív szemét szedés olasz módra

Borítókép: Példát vehetnénk róluk? Szelektív szemét szedés olasz módra Forrás: Getty
Gondoltad volna, hogy Olaszországban fejttörést okozhat, hogy mit hova dobj, ha tudatosan akarsz hulladékot kezelni?

Amennyire elterjedt az a köztudatban, hogy Olaszország - azon belül is Dél-Olaszország mennyire szemetes – annyival több figyelmet fordítanak a háztartásokban keletkező hulladék maximális és helyes felhasználására.

Sajnos a változás lassan jön, és a közterületeken még mindig sok az eldobott hulladék – azt hiszem ezt az otthoni szelektív szemét gyűjtéssel igyekeznek kompenzálni.

A "mit melyik kukába dobjunk?" sokszor otthon is gondot jelent, mert eltér(het) akár kerületenként is. Olaszországban ez a kérdéskör bővül, azzal is hogy mikor. Mindezt nagyon betartják és büntetnek is, ha hibázik az ember. A hét minden napjára be vannak osztva, hogy mit lehet kitenni a lakás vagy ház elé. Ezt, csak a kukások szedhetik össze és ha mást (is) kiteszel egyszerűen nem veszik el. Ha esetleg mást próbálsz belecsempészni az aznapi körbe, akkor még pénzbírságot is szabhatnak ki. Nem érdemes ezzel próbálkozni, mert valóban ellenőrzik és nem kis összegről van szó.

Olaszországban külön gyűjtik a papírt, műanyagot, üveget, a lebomló (azaz komposztálható) hulladékot és a kommunális szemetet, ami egyik kategóriába se sorolható – azaz ez az utolsóként említett a szeméttelepre megy.

Nem ritkán okoz fejtörést, hogy mit hova tegyek – mert beavatatlannak a rendszer átláthatatlan. Minden lakásba, ahol eddig jártam központi helyen van kirakva a táblázat, ami alapján szépen mindenki megtanulja, mit és mikor kell levinni a ház elé. A kommunális hulladékhoz (komposzthoz) még külön kukákat adnak a városok önkormányzai minden háztartásnak.

Személyes tapasztaltom, hogy nagyon sokan a lakáson belül mindent megtesznek a hulladék helyes elhelyezésére, de a köztereken még mindig nagyon kevesen élnek tudatosan. Mindannyiunknak van hova fejlődni, persze nemzetiségtől függetlenül.

Amit mindig is hiányoltam az olaszoknál, hogy nincsenek lomtalanítások – legalábbis olyan formában mint nálunk. Pedig biztos sok kincsre lehetne bukkani. Mondjuk egy-egy Dolce Gabbana vagy Gucci táskára....

Kattinstatok a képgalériára és nézzétek meg kedvcsinálónak a legszebb helyeket a Nápolyi öbölben!