Szárazságtűrő spártai növények a balkonra: imádnak lubickolni a napfényben

Borítókép: Szárazságtűrő spártai növények a balkonra: imádnak lubickolni a napfényben Forrás: Thuong D / Pexels
Reggeltől estig tűz a nap az erkélyedre, amitől eddig legjobb esetben is csak kókadoztak a virágaid a ládákban, cserepekben? Mutatjuk, milyen szárazságtűrő balkonnövényeket érdemes ültetned, hogy a legnagyobb forróságban is zöld (vagy éppen színes) oázisban gyönyörködhess!

Akkor sem kell lemondanod a szabadtéri kertészkedés örömeiről, ha nem kertes házban laksz, hiszen egy erkély vagy loggia is alkalmas rá, hogy növényeket nevelj. Szerencsére egyre többen fedezik fel a balkonban rejlő lehetőségeket, és már nem csak egy olyan helyként tekintenek rá, ahova nyáron ki lehet teregetni a ruhákat, télen hűtőként funkcionál, esetleg ki lehet járni dohányozni. A pandémia óta élettér lett az erkély: kényelmes kiülőkkel, hangulatos világítással és persze virágokkal.

Egynyári és évelő növényekkel is feldobhatod azt a néhány négyzetmétert, de a szokásosnál melegebb és szárazabb körülmények között nem mindegy, milyen fajtákat választasz. A kertben kiültetett növények ugyanis a föld alatt legalább akkorára nőnek, mint a felszín felett, sőt sokszor nagyobb a gyökérrendszerük, hogy magába tudják szívni az éltető vizet és tápanyagokat. A balkonládában vagy cserépben nevelt virágok viszont eleve korlátozottabban férnek hozzá ezekhez, hiszen erősen behatárolt a gyökérzetük mérete.

Forrás: Edoardo Colombo / Pexels
Az erkélyen virító balkonnövényeknek sokszor tényleg spártai körülményeket kell elviselniük: tűző nap, szárazság, szűkös tápanyagforrás.

Ráadásul a nyári kánikulában a cserepek és a balkonládák hamarabb átmelegednek, amit csak fokoz, hogy az épület fala, az erkély burkolata és korlátja is ontják magukból a hőt. A helyzeten pedig tovább ront, ha sűrűn beépített környéken és/vagy magasabb emeleten laksz. Előbbi azért, mert a beton visszaveri a hőt, utóbbi pedig azért, mert nagyobb lehet a légmozgás, ami szárítja a virágföld felső rétegét. Ha pedig fedett az erkélyed, akkor pluszban azzal is számolnod kell, hogy az eső sem mindig tudja meglocsolni a balkonnövényeket, vagyis még inkább a te gondozásodra vannak bízva.

Ezért ha nem szeretnél sokat öntözni, vagy csupán hajlamos vagy elfeledkezni róla, érdemes a következő igénytelen virágokkal benépesítened a „városi kertedet”! Ezek a legjobb szárazságtűrő balkonnövények!