Selejtezz úgy, mint egy profi: 7 megfontolandó tipp

selejtezés,rendszerezés Forrás: Getty Images
A hosszú téli délutánok mind-mind tökéletes alkalmat nyújtanak arra, hogy otthonunkból kiselejtezzük megunt, nem használt tárgyainkat és ezáltal kicsit rendezettebb környezetet teremtsünk magunk körül. De miként is álljunk neki? Hogyan szelektáljunk és lomtalanítsunk helyesen?

„Jó lesz az még valamire!” „Ó, azt még a gimis pasimtól kaptam” „Anyukám biztos megsértődne, ha kidobnám” – ismerősek ezek a mondatok? Nekem nagyon is. Nem volt könnyű megtanulnom, hogy bizonyos tárgyakat, kacatokat igenis el kell tudni engedni.

Korábban már-már megrögzött gyűjtögető voltam: foggal-körömmel ragaszkodtam minden apró csecsebecsémhez, vagy haszontalan kacatomhoz. Érzelmi alapon közelítettem hozzájuk és féltem, hogy ha valamitől meg kellene válnom, akkor a kidobott tárggyal együtt az emlékeim is a kukában végeznék. Nem is tudom pontosan, mi hozta el végül azt a fordulópontot, mikor gyakorlatilag egyik napról a másikra a lelki megközelítés helyébe a racionalitás lépett. Ma már józan ésszel tudom végig gondolni, hogy melyek azok a tárgyak, amikre valóban szükségem van, vagy amik dekoratív díszei lehetnek a lakásnak, és hogy melyek azok, amiktől minden probléma nélkül megszabadulhatok. Sőt valójában meg is kell szabadulnom.

Így szelektáld ki okosan a ruháidat

Tudom jól, hogy ez is kényes téma lehet, hiszen a ruháinkhoz is hajlamosak lehetünk érzelmileg kötődni. Az alábbi két lépés sokat segíthet abban, hogy eldöntsd, egy adott darabot érdemes-e tovább tartogatnod.

  1. Van olyan darab, amit kifejezetten utálsz? Amiben semmi pénzért nem mutatkoznál mondjuk az expasid előtt? Ha rögtön beugrik egy régóta tartogatott szoknyád, vagy blúzod, akkor azzal a lendülettel kapd is ki a szekrényből.

  2. A „majd egyszer…” típusú ruhák. Sokszor él bennünk a remény, hogy egyetemista korunk kedvenc farmerjába egyszer majd újra bele tudjuk magunkat tuszkolni. Ne győzködd magad tovább! Ha valamit valójában csak tartogatsz, de évek óta nem is volt rajtad, akkor attól épp ideje megválnod.

  3. Ahelyett azonban, hogy minden régi göncöt kidobnál, vizsgáld át őket, és azokat, amik tökéletes állapotban vannak, ajándékozd oda rászorulóknak!

Persze az érzelmeinket félre tenni nem mindig egyszerű, ám az alábbi praktikus tanácsokat követve te is könnyebben elindulhatsz a szortírozás helyes útján. Kattints a galériára!