Így alakíts ki igazi oázist a teraszodból vagy a kertedből! Mutatjuk hozzá a 7 leginspirálóbb trendet!

Borítókép: Így alakíts ki igazi oázist a teraszodból vagy a kertedből! Mutatjuk hozzá a 7 leginspirálóbb trendet! Forrás: GardenExpo
Végre, itt a tavasz! Te is alig várod, hogy a kertben vagy a teraszon kialakíts egy nyugodt, kis oázist, ahol kipihenheted a dolgos hétköznapok fáradalmait? Mutatjuk, milyen növényeket, kültéri bútorokat, kiegészítőket érdemes vásárolnod ahhoz, hogy nyugodt, inspiráló és stílusos környezetet teremthess magadnak!

Színes és bohém

A színes, mintás szőttesek, makramék, hippi stílusú tárgyak nem csak bent tudnak bohém karaktert adni egy térnek, a kerteket és teraszokat is bátran öltöztetheted ezekkel a kiegészítőkkel. Kombinálj rongyszőnyegeket, kopott felületű fa és kerámia kiegészítőket eklektikus növényekkel a garantált sikerért!

Íme néhány tipp, ha színes és bohém kertre vagy teraszra vágysz!

Természetes anyagok

Kint és bent is népszerű döntés, ha természetes anyagokkal veszed körül magad, azonban a kertek és teraszok esetében érdemes arra is gondolnod, hogyan tudod megvédeni a bútoraidat és kiegészítőidet az időjárás viszontagságaitól. Kültérre a klasszikus fa mellett a rattan és a különféle növényrostok is remek alapanyagnak bizonyulnak, illetve a kötél, makramé bútorok is divatosak manapság. Ezeket fehér felületekkel kombinálva letisztult, fiatalos hatást érhetsz el, ami a natúr stílus kedvelőinek biztosan elnyeri tetszését.

Nézd meg milyen, ha természetes anyagokkal rendezed be a kerted és a teraszod!

Fenntartható kertek

Nagyon fontos, hogy öko-kiskertet vagy nagyobb, úgynevezett permakultúrás kertet alakítsunk ki otthon, amelyik nem pusztítja el a beporzó rovarokat, és nem meríti ki a termőföldet. A megfelelő növénytársítások megtalálása, a vetésforgó, a hasznos rovarok betelepítése, a mulcsozás, valamint a vegyszermentes, rovarbarát növényvédő szerek alkalmazása mind nagyon fontos elemei ennek a szemléletnek, melyek elsajátításában egyre több segédanyag és könyv van segítségedre.

Hogy néz ki egy fenntartható kert? Mutatjuk!

Falfestmények

A murál a szórakozóhelyek és egyéb vendéglátóipari kerthelyiségek közkedvelt dekorálási eszköze, amit könnyedén átültethetsz a saját otthonod kiemelt térhatároló felületeire is. Buja növényzetet imitáló rajzokkal színesítheted a környezeted, vagy izgalmas színpárosításokkal és absztrakt formákkal teremthetsz inspiráló, művészi atmoszférát magad köré.

Csúnya falak? Ronda kerítés? Nézd meg, hogyan alakultak át!

Kerti tűzrakás

Egy mutatós és praktikus tűzrakóhely a kert, a terasz központja lehet nyáron, hiszen sütögetni, beszélgetni vagy melegedni is összegyűlhet körülötte a csapat. Azonban fő a biztonság - ne feledd, csak kiépített, a lángok terjedését megakadályozó helyen szabad tüzet gyújtani!

Nézd csak, milyen hangulatosak ezek a tűzrakó helyek!

Különleges pihenőhelyek

A kertek pompás helyszínt biztosítanak a feltöltődésre, így hasznos, ha van olyan pontja, ahol csak relaxálunk, olvasunk vagy szundítunk. Kiváló megoldás erre egy nagy kültéri fekvő- vagy függőfotel, függőágy vagy kényelmes kültéri heverő sok díszpárnával.

Különleges kis oázisra vágysz a kertedben? Íme a tippjeink!

Zen kertek

Kedveled a letisztult, sallangmentes elrendezéseket? Rajongsz az ázsiai kultúráért? Vagy csupán a lelki békédet támogató környezetre vágysz ebben a kiszámíthatatlan világban? Nagy kertben és kis erkélyen is megnyugtató oázist tudsz kialakítani a páratlanul gazdag japán kultúrából ellesett fogásokkal, melynek alapvető elemei a bonsai-ok, bambuszok, szép kavicsok, valamint a víz.

Inspirációk, hogy neked is legyen saját zen kerted!

A legújabb trendekkel, inspirációkkal megismerkedhetsz most élőben is, hiszen március 25-27. között újra kinyitja kapuit az ország legnagyobb kerti életmód kiállítása, a GardenExpo a Budapest Arénában. A belépők ára teljes értékében levásárolható az Oázis kertészetekben.