Borítókép: Moss tudatosan 3 lépésben! Forrás: Ariel - Open Communications Kft.

Moss tudatosan 3 lépésben!

40 vagy 30? Bele se gondolunk, de 10 fok is hatalmas energiaspórolást tud jelenti a mosás esetében! Te hogy mosol?

A ruhák mosásának modernizációja – ha engem kérdeztek – az egyik legnagyobb találmány az utóbbi 100 évben.

El sem tudom képzelni mit csinálnék egy mosógép nélkül. Főleg, hogy három férfival – akikből kettő 5 év alatti és a gyerekeim – akik nem ismerik azt a fogalmat, hogy „vigyázni” kell a ruhákra.

Hoztam 3 nagyszerű tippet, hogyan lehet a mosás folyamat is kicsit fenntarthatóbb.

1. Akkor moss, ha piszkos

A mai rohanó és felgyorsult fogyasztói szokásokkal teli világunkban – mosunk ha kell, ha nem. Figyeld meg melyek azok a ruhadarabok, amiket feltétlen mosni kell egy napi használat után és melyek, amiket még fel lehet venni. Az alsóneműk, zoknik olyan darabok, amiket egy nap után mosunk – viszont a farmert elegendő havonta mosni – kibír akár 15-20 napi használatot is. (Itt természetesen hétköznapi használatra kell gondolni).

2. Csavard le a hőfokot

Sokan mosnak megszokásból. Meg se nézzük mit mosunk - csak szín szerint szétválogatjuk. Pedig, ha figyelünk a hőfokra és a mosási program közti különbségre, akkor nemcsak energiát spórolhatunk meg, hanem a ruhák minőségét is sokkal hosszabb ideig meg tudjuk őrizni. A P&G kiemelt küldetése, hogy a hidegmosás használatára ösztönözze a fogyasztókat. Az alacsony hőmérsékleten történő mosás a bolygó számára is kedvező. Ha például csak Európában mindenki 40°C-ról 30°C-ra csökkentené a mosási hőmérsékletet, akár 3,5 millió tonnával kevesebb lenne a széndioxid kibocsátás, ami annyit tesz, mintha kétmillió autót vonnánk ki az utakról. A hidegebb vízben való mosás emellett hosszabb ideig megőrzi ruháink minőségét is.

3. Válaszd ki a megfelelő programot!

A mai mosógépek már sokkal jobban vannak kialakítva és nem csak mosnak, hanem okosan mosnak. Nagyon sok gépen létezik ECO / ÖKO program ami sokkal kevesebb vizet használ fel és alacsonyabb hőfokon mossa ki a ruhákat tökéletesen tisztára.

+1.
A tudatos mosás, azonban nem otthon, hanem már a boltban kezdődik, amikor kiválasztjuk melyik mosószert fogjuk használni. Keressük azokat a termékeket, aminek csomagolása, újrahasznosítható vagy akár újrahasznosított alapanyagból készült, így még kevésébé terheljük a környeztet. A megújult Ariel Pod+ csomagolása részben újrahaszonsított és 100%-ban újrahasznosítható.

Ha érdekel a téma akkor, sok szeretettel ajánlom a Mesélj Anyukám Zöld Podcast adását, melyben a táma: hogyan lehet fenntarthatóságra érzékeny gyereket nevelni!