Hány fokos mosással lesznek tényleg tiszták a ruhák?

mosás,mosógép Forrás: pickpik
Egészen megdöbbentő mekkora különbségek vannak az egyes mosóprogramok hatékonysága között.

Az egy dolog, hogy a ruhád mindig legyen tiszta, de az is fontos szempont, meddig bírja az anyaga a mosásokat. Hogy a szövet és a színek sokáig úgy nézzenek ki, mint új korukban, megfelelően kell kezelned a ruháidat. Ehhez pedig tudnod kell, milyen anyagból készültek: a sötét, élénk színek és az kényes ruhaneműk nagyobb figyelmet és gondoskodást igényelnek, mint a fehérek, illetve a pamut és más, könnyen kezelhető anyagok.

Egy nemrégi kutatás, amelyet naná, hogy egy tisztítószermárka, a Procter & Gamble végzett a Leeds-i Egyetemmel együttműködésben, azt hozta ki, hogy minél rövidebb ideig tartó és minél alacsonyabb hőfokú vizet felhasználó mosógépprogramot használsz, annál tovább hordhatod a kedvenc ruháidat. A tanulmány a színvesztés, a festék kifakulása és a mikrorost-vesztés arányát vizsgálta több tucat pólóban. Megnézték, hogy reagálnak, ha 40°C-on mossák őket 85 percen át, illetve ha 25°C-os, 30 percig tartó programot állítanak be hozzájuk.

Az eredmény:

A 40 fokon és 85 percen át történő mosás szignifikánsan nagyobb színvesztést és színátadást eredményezett, mint a rövid, langyos vízben folytatott mosás. A mikrorost-vesztés is sokkal nagyobb volt az intenzívebb mosásnál. A 25 fokos, 30 perces mosóprogramok használatakor ehhez képest csökkent a szín- és a mosórost-vesztés.

Mindezen felül a kímélőbb mosással energiát is spórolhatunk, ám arra érdemes figyelni, hogy olyan mosószert válasszunk, amely alacsony hőfokon is kifejti a hatását.

A meleg vizes, nagyobb intenzitású mosás természetesen fontos erősen szennyezett és fehér ruháknál, továbbá olyan esetekben, amikor kórokozókat és allergéneket igyekszik eltávolítani az ember.

Még több mosást megkönnyítő hack: