Mivel menjünk nyaralni?

Borítókép: Mivel menjünk nyaralni?
A kérdés semmiképpen sem mellékes, de ha gyerekünk van, még fontosabb szemponttá válik. Elsősorban az anyagi vonzata miatt, és persze a kényelmi szempontok sem elhanyagolhatóak. Az eszköz tulajdonképpen az úti célt is meghatározza.

Repülővel, irodával
Az utazási irodák kínálatában csak elvétve találunk olyan ajánlatot, ami fejenként 100 ezer forint alatt van, hiszen ha a szállás és a charterjárat mellett befizetjük a kötelező járulékokat (reptéri illeték, biztosítások, foglalási díj, transzfer), már túl is léptük ezt a határt. A gyerekkedvezmény változó: irodától és szállástól függ, hogy milyen mértékű (ha van egyáltalán). Az említett ár csak Bulgáriára vagy Korfura – a kategória legolcsóbb helyeire – vonatkozik, de ha Görögország más részére, Spanyolországba, Máltára, Olaszország távolabbi vidékeire megyünk, fejenként 150–200 ezer forinttal kell számolnunk (www.utazona.hu).

Repülővel, egyénileg
A fapados járatok nem minden esetben olcsóbbak: előfordulhat, hogy kevesebbért szállít ugyanoda a hagyományos légitársaság, mint adiszkont. Az sem mindig igaz, hogy minél korábban foglalunk jegyet, annál olcsóbban utazhatunk: vannak úti célok, ahová a hét bizonyos napjain induló járatok kerülnek jóval kevesebbe. Ha végigböngésszük azokat a helyeket, ahová autóval már biztosan nem indulunk el, négy főre 200–300 ezer forintnyi összeggel kell számolnunk. Ha kedvező árú jegyet találunk, arra azonnal csapjunk le, mert előfordulhat, hogy már egy hét múlva is jóval többe fog kerülni ugyanarra az időpontra. Nézzünk meg Pozsonyból vagy Bécsből induló járatokat is, lehetnek köztük olcsóbbak, és olyanok, amelyek Budapestről nem elérhetők.Figyelem! A fapados járatok sokszor az éjjeli vagy hajnali órákban repülnek, nézzünk jól utána a reptéri közlekedés lehetőségeinek, illetve beszéljük meg előre a szállásadókkal, hogy tudnak-e éjjel fogadni minket! (www.fapadosutazas.hu)

Vonattal
Budapestről indulva elsősorban aszomszédos országokba, de Német-, Olasz- vagy Lengyelországba és Bulgáriába is utazhatunk közvetlen vasúti járattal és különféle kedvezményes jegyekkel. Velencébe például már 29 euróért válthatunk jegyet ülőkocsiba. Létezik olyan ajánlat is, amiket kifejezetten családoknak találtak ki (www.mav-start.hu). Az Osztrák Szövetségi Vasút ezen kívül Belgiumba, Hollandiába, Dániába is kínál Bécsből kedvezményes jegyeket (Amszterdamba 59,Koppenhágába 69 euró alegolcsóbb jegy), innsbrucki indulással pedig Verona, Bologna és Milánó is elérhető (www.oebb.at). A német vasúttársaságnak van egy Autozug nevű szolgáltatása, vagyis az autónkat feltehetjük a vonatra. Ez akkor lehet jó, ha Németország északi részére vagy Skandináviába mennénk, mert így a hosszú útnak legalább egy részén nem kell vezetnünk, igaz, jól megkérik az árát: Villachból Hamburgba például egy négytagú családnak és az autónak 958euróba kerül a jegy (www.dbautozug.de).

Autóval
Még az egyre emelkedő benzinárak mellett is a legolcsóbb megoldás, bár bizonyos szempontból alegkényelmetlenebb is, hiszen asofőr eleve fáradtan kezdi a nyaralást ahosszú vezetés után. 10–12 óránál már biztonságosabb is beiktatni egy éjszakányi szállást félúton – ez viszont megdrágítja az üdülés összköltségét. Mindenki jobban jár, ha csak 5-6órányi távolságra utazunk, ennyit még kisebb gyerekek is kibírnak, és a szomszéd országokban bőven találunk felfedezésre érdemes tájakat. Útvonaltervezés útiköltség-számlálóval: www.viamichelin.com.

Ez a cikk az Éva 2010. júniusi számában jelent meg. Minden jog fenntartva.