Kerti- és konyhai hulladék újrahasznosítása: 10 dolog, amit soha ne dobj a komposztálóba

Komposztálni igazán jó dolog. Nemcsak játszi könnyedséggel szabadulhatunk meg a felesleges konyhai és kerti hulladéktól – elősegítve ezzel az újrahasznosítást –, hanem tápanyagban gazdag közeget is létrehozhatunk a kert és az élővilág számára. Remek lehetőséget nyújt arra, hogyha már nem tudjuk (vagy nem akarjuk) a háztartási hulladékot más módon hasznosítani, egyszerűen kivihessük a kerti komposztálóba, így csökkentve a szemét mennyiségét, és új életet adva annak, amit egyébként kidobnánk.
A komposzt kiváló talajjavító, hiszen segít a föld mechanikai és biológiai állapotát és szerkezetét javítani azáltal, hogy termőfölddé és tápanyagdús talajjá alakítja a nem megfelelő részeket. A szerves anyagok lebomlását követően a talajban humusz keletkezik, ami igen gazdag tápanyagokban, így általa növelhetjük a növények tápanyagellátását, és segíthetjük az egészséges fejlődésüket és növekedésüket. A komposztálással kevesebb virágföldet és termőtalajt kell vásároljunk, hiszen értékes alaphoz juthatunk, így a virágültetéssel járó költségek jelentős részét megspórolhatjuk. A komposzt elősegíti a talajban élő hasznos baktériumok, mikroorganizmusok és gombák tevékenységét, így javítja a talajéletet, arról nem is beszélve, hogy egy nagyon környezetbarát megoldásról beszélünk, melynek környezetvédelmi jelentősége példaértékű.

Mi kerülhet a komposztba?
Tulajdonképpen minden növényi eredetű szerves anyag alkalmas a komposztba, mely hatékonyan és biztonságosan lebomlik. Fontos tudni, hogy a „hulladék” és a „szemét” nem két ugyanazon fogalom, hiszen míg a hulladékot újrahasznosíthatjuk, addig a szemét csak arra alkalmas, hogy a szelektív vagy a kommunális kukákba belehajítsuk. A komposztba zöld és barna anyagok kerülhetnek, melyek egyszerre gyorsan lebomlanak és nem károsak a természetnek. Mehet bele gyümölcshéj, zöldséghulladék, kávézacc, filter nélküli teafű, összetört tojáshéj, növénymaradványok, levágott fű, száraz levelek, aprított ágak és gallyak. Vannak azonban olyan dolgok, amik sosem bomlanak le igazán, és ártalmasak is lehetnek a természetnek, ezért ezeket mindig kerüljük a komposztban!