Miért télen virágzik az orchidea?

Borítókép: Miért télen virágzik az orchidea? Forrás: Getty Images (DjordjeDjurdjevic)
Élete során legalább egyszer minden orchidea tulajdonos meglepődve tapasztalja, hogy a növénye a legnagyobb hidegben, december-január környékén virágzik. Ez ellentmond az itthoni időjárási körülményeknek és a virágokról kialakult elképzeléseinknek. Mi lehet ennek az oka? Miért télen virágzik az orchidea?

Élete során legalább egyszer minden orchidea tulajdonos meglepődve tapasztalja, hogy a növénye a legnagyobb hidegben, december-január környékén virágzik. Ez ellentmond az itthoni időjárási körülményeknek és a virágokról kialakult elképzeléseinknek. Mi lehet ennek az oka? Miért télen virágzik az orchidea?

A téli napok színfoltja, a szirmát bőven ontó orchidea egy vadonélő, (többnyire) a trópusi éghajlaton élő növény. Így számára a virágzási időszak nem egyezik meg az általunk megszokott, a kontintentális éghajlaton élő növényekével.

A decemberben a papucsos orchideák (és hibridjei) január-február magasságában pedig a csónakos orchideák lépnek a virágzási időszakukba. Március-április környékén pedig a leggyakrabban termesztett orchidea szobanövények - moly orchideák, illetve macska orchidea hibridek - virágzási ideje jön el.

Az orchideáknak általában kevesebb vízre van szükségük télen, mint nyáron, erre figyelnünk kell a táplálásuk során.

Ha azt tapasztaljuk, hogy elvirágzott a növény, ne ijedjünk meg, nincs veszve semmi, ez egy normális életciklus a virág életében, hogy megerősödve újra szirmot bontson. Ezt az átmeneti, nyugalmi állapotot nevezzük vegetatív szakasznak, amely hat-kilenc hónapig tart, de előfordul, hogy a háztartásban tartott növények 1-1- virágzási ciklust ki is hagynak.

A vegetatív szakaszban a növénynek pihenésre lesz szüksége ahhoz, hogy megszerezze az újravirágzáshoz szükséges energiát. Íme néhány dolog, amellyel segíthetsz neki:

1. Tápláld a növényt. Két héttel az utolsó virágzás után kezdd el feltölteni minden második héten szobanövény műtrágyával. Ez a kéthetes várakozási idő fontos, hogy elkerüld a növény gyökereinek égését! Míg a fenti műtrágya a legkönnyebb a kezdőknek, vannak orchidea-specifikus műtrágyák is a piacon.

2. Tartsd hidratáltan, de ne öntözd túl. Vizet a szokásos módon kapja, kivéve azokat a heteket, amikor műtrágyázol.

3. Vágd le az elhalt részeket. Ez az egyik legjobb és legegyszerűbb módja annak, hogy ösztönözzük az újranyílást.

4. Ne helyezd szellőzőnyílások közelébe. Bár szeretjük a hőséget azokon a hideg őszi estéken, a száraz levegő kiszáríthatja és károsíthatja növényeinket.

A papucsos orchideák átültetésére a március a legjobb alkalom, mert ekkorra ezek a népszerű téli virágzó orchideák befejezték a virágzást. Az orchideák akkor érzik magukat a legjobban és akkor nyílnak újra és újra, ha minden virágzás után újratelepítik őket. Időnként az orchideák kinövik a tartályukat, és nagyobb helyre van szükségük.

A legtöbb orchideát tőzegmohába vagy kéregforgácsba kell ültetni. A tőzegmoha jól tartja a vizet, de ügyelj arra, hogy ne melegjen túl. A kéreg jó választás azoknak az orchideáknak, amelyek a szárazságot jobban bírják két öntözés között.

Nehezen tartod életben az orchideákat? Segítünk!

Nézd meg a galériánkat!