Miért sárgul a muskátli levele? A 8 leggyakoribb probléma, amit így jelez

Borítókép: Miért sárgul a muskátli levele? A 8 leggyakoribb probléma, amit így jelez Forrás: Olya Harytovich / Pexels
Ősszel, a szezon végéhez közeledve természetes jelenség, hogy a muskátli levele sárgul, hiszen olyankor már nyugovóra készül. Ám a nyár közepén még javában zölden kéne pompáznia, így ha már most egyre több a sárguló levél rajta, akkor mindenképp ajánlott közelebbről megvizsgálni, hogy kiderüljön, mi a baja és hogyan lehet megmenteni.

Bár sokan „nagymama virágának“ és divatjamúltnak tartják, a muskátli még mindig a legnépszerűbb egynyári növény Magyarországon. Sőt, nemcsak nálunk, hiszen a szomszédos országokban (főleg Ausztriában) is szinte gyakran látni. Balkonládába vagy dézsába ültetve annyira hozzátartozik a vidéki kertek látképéhez, hogy laikusként azt hihetnénk, errefelé őshonos. Ám közel sem, hiszen a muskátli (tudományos nevén Geranium) Dél-Afrikából származik, és Európába csak az 1600-as években ért el.

Forrás: congerdesign / Pixabay
Hazájában évelő növény, de a mi klímánkon egynyáriként tartható.

Az elmúlt három évszázadban rengeteg fajtáját nemesítették: a legkedveltebbek az angol muskátli, a futó muskátli, az álló muskátli és az álló muskátli különböző változatai. Népszerűségét annak köszönheti, hogy viszonylag igénytelen, könnyen tartható növény, ráadásul a tűző napot és a szárazságot is egészen jól tűri. Szívósnak mondható, de ez persze nem jelenti azt, hogy bármit kibír és mindennek ellenáll. Az egyik leggyakoribb probléma, hogy sárgul a muskátli levele, melynek orvoslásához először is némi kertészeti „nyomozásra van szükség“.

Az alábbi galériában összegyűjtöttük, milyen betegségek, gondozási hibák állhatnak a probléma mögött, és hogyan lehet újra egészséges a növény: