Mi lesz a sorsa a kidobott karácsonyfáknak?

Borítókép: Mi lesz a sorsa a kidobott karácsonyfáknak? Forrás: Getty Images (Photo by Joel Sharpe)
Kiválasztjuk, hazavonszoljuk, feldíszítjük majd kidobjuk. De mi lesz a sorsa az utcára került karácsonyfáknak? Mennek a szeméttelep tetejére? Vagy az ünnep után ismét hasznosulnak? Utánajártunk!

Advent idején hatalmas műgonddal választjuk ki a fenyőfát, ami felöltöztetve karácsonyfává változik az otthonunkban. Nagy szerepet játszik az ünnepi hagyományainkban: feldíszítjük, elrejtjük alá az ajándékokat, körül álljuk, éneklünk alatta, csodáljuk, aztán mikor elkezdi hullajtani a tűleveleket, már a hátunk közepére se kívánjuk. Alig várjuk Vízkereszt napját, ami feloldoz minket, és végre megszabadulhatunk a régi fényét vesztett fenyőtől.

De mi lesz azután, hogy az otthonainkból az utcára, a járda szélére kerülnek a fák?

Sokáig mardosott a bűntudat azért, hogy az örömünkért kivágnak egy élő fát, hogy néhány hét múlva a városi szemétszállító autó elvigye. Láttam magam előtt, hogy a szomorú fenyők halomban fekszenek a hulladéklerakó közepén. Azán a nyári költözésünkkor, amikor a lomokat akartam hivatalos lerakóhelyre szállítani, megpillantottam a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) weboldalán, hogy micsoda hasznos sorsot teljesítenek be az egykor díszben pompázó növények.

Becslések szerint a fővárosban mintegy 500-600.000 tűlevelű kerül ki január elején az utcákra. A hulladékszállító gépek szervezetten úgy 1-1,5 hónap alatt begyűjtik a feleslegessé vált, úttestek mellett heverő karácsonyfákat. Ezután az összes fa felaprításra kerül, majd pedig a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba. Onnan pedig ismét az otthonainkba. Micsoda körforgás.

Ég a fenyő, ég

A fenyő magas gyantatartalma miatt kitűnő tüzelőanyag. A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiban elégetésre kerülő fenyőkből gőz keletkezik, ami több tízezer budapesti háztartás számára biztosít fűtési hőt és villamosáramot.

Az FKF videómegosztó oldalán betekintést nyerhetünk az üzem működésébe, megnézhetjük, hogyan lesz a hulladékból energia.

Szeretnéd csökkenteni a hulladékot a háztartásodban? Kezd a fürdőszobával! Megmutatjuk a galériánkban, hogyan!