Mi legyen a kinőtt ruhákkal és játékokkal, ha már nem kellenek?

Borítókép: Mi legyen a kinőtt ruhákkal és játékokkal, ha már nem kellenek? Forrás: BorsaBox
Tele a szekrény felső polca, a padláson egymást támasztja a kinőtt kismotor, futóbicikli, első bringa és a tárolóban sem jobb a helyzet, mert az egyik falat csakis a kinőtt ruhákat és játékokat tartalmazó dobozok állnak. Sztenderd dilemma kis és nagyobb gyerekeseknél a mi legyen a kinőtt cuccok sorsa? Szerzőnk, Seufert-Szántó Orsi, aki egy fiú és egy lány anyukája hoz nektek ötleteket arra, hogy hogyan adjatok túl a feleslegessé vált, ámde szép állapotú gyerekholmikon.

Akkor kezdtem érezni, hogy nagy a baj, amikor elindultam a svéd nagyáruházba, hogy műanyag tárolódobozokat vegyek a kinőtt ruháknak. Egy kisebb vagyont költöttem a három behemód fedeles dobozra, majd otthon a férjem- aki német és márcsak a genetika is előírja neki, hogy nagyon logikusan lássa át a dolgokat- megkérdezte, hogy a kinőtt ruháknak miért is vettem több ezerért tárolót, ha ugye nincs is szükségünk azokra már. Mondtam neki, azért, mert azokban életkornak megfelelően szét tudom válogatni a ...hát igen, a kinőtt ruhákat. Itt a beszélgetésük véget is ért, én meg bele is kezdtem a válogatásba. 0-tól 3 hónaposig, 3-tól 6 hónaposig, 6-tól 9 hónaposig bébiruhák, és így tovább jöttek a jelölések a dobozokon.

A két gyerekem fiú-lány ruháit 3 éves korosztályig pakoltam szét nagy odafigyeléssel, mindet nagy szeretettel simogattam élre.

Na de ekkor jött a nagyobbik feladat: hol tároljuk ezeket? Padlás! - ugrott is be a remek ötletem és már cipeltem is fel a dobozokat.

Telt múlt az idő és miután kinőttem az erre a célra engedélyezett sarkot.... megkértem anyut, hogy hadd vigyek oda is át cuccokat. Anya azt mondta ok menjek, de -most jön az anyunak mindig igaza van rész- feltette a nagy kérdést, hogy “ Nem akanád Orsikám inkább eladni vagy odaajándékozni valakinek ezt a sok babaruhát, játékot??”

Szóval biztosan a hormonok meg minden, de hát olyan nehéz volt elengedni a lányom keresztelős kisruháját, meg a fiam pólóját, amit akkor hordott, amikor először fagyizott.

Ok, persze túlzok most, nem a fagyizós pólója volt a szívem csücske, henem az első inge, de ekkor beláttam, hogy tényleg nincs értelme tárolni ennyi ruhát, arra az eshetőségre, hogyha NETÁN mégis lenne harmadik gyerek, mert akkor majd milyen jó lesz neki.

Így aztán elkezdtük kidolgozni a hadműveletet a ruhák, játékok okos célbajuttatása érdekében.

Első célpontunk a ROKONOK, ISMERŐSÖK voltak.

Amit lehetett elajándékoztam a családban. És amelyik ismerősöm elfogadta, annak is örömmel adtam oda a ruhácskákat. Most is van egy tündéri kis szomszédunk, aki imád hercegnőnek beöltözni, mert ugye az is, szóval neki nagy örömmel adunk át szép darabokat.

Második remek lehetőségnek a közelünkben lévő ANYAOTTHON bizonyult.

Nagy örömmel fogadtak mindent. Ám itt szögezném le, ha viszel bármit is, elsőként hívd fel az intézmént és kérdezd meg, hogy vihetsz-e hozzájuk bármit is? Mi az, amit szívesen fogadnak, mi az amire szükségük van? És a legfontosabb csak olyan ruhákat vigyél, amik még hordhatóak, tiszták, nem foltosak, lyukasak, amit még te is ráadnál a saját gyerekedre.

Ha adakozva szeretnél segíteni, itt muszáj megemlíteni az ÖNKÉNTES SZERVEZETEK munkáját.

Több olyan szervezetet is találsz, akik személyes adományok célbajuttatásával foglalkoznak. Van, akik ovik mellé állnak és igényfelmérés alapján kérik az adományokat, ami lehet a ruhanemű, tartós élemiszer, játék vagy épp bútor.

Nem vetettem el az ELADÁS ötletét sem.

Így számos nagy dolgot; futóbringa, pihenőszék, a komplett babakocsi lábzsákkal eladásra került. Nem vagyonszerzésre kell gondolni, hanem optimális áron értékesített használt gyerekholmik eladásából származó kis bevételre. Ahogy az évek múltak- mert már lassan kistini mindkettő gyerekem- és évről évre nőtték ki a bringákat, rálltam egy olyan rotációra, melyben az eladott bringa árát beforgatva vettük meg az új kétkerekűt. Ez a cirkuláció pedig egy nyugodtabb lelkiállapotot biztosított, amikor az emelkedő bicikliárakat megláttam.

Mivel még egy 9-11 éves is tud úgy hordani ruhákat, hogy szép állapotban maradnak meg, így a újabban a KERÜLETI SZOCIÁLIS CSALÁDSEGÍTŐ az a hely, ahová elviszem a gyerekek kinőtt holmijait. Itt, az összekészített ruhacsomagok szintén egyből célba érnek.

Legutóbb pedig már a GYEREKORVOSI RENDELŐ is szervezett házi gyűjtést.

Persze a mostani vírushelyzet nem engedi meg ezt a lehetőséget, de pár éve, amikor a lányomat vérvételre vittem egy kórházba, láttam, hogy minden kis beteg játékot választhatott egy kis kupacból, ahol használt játékok voltam. Miután rákérdeztem, hogy fogadnak-e újakat és igen volt a válasz, vittem én is olyanokat, amik jól lemoshatóak, fertőtleníthetőek.

A felgyülemlett kinőtt jelzésű halmom márcsak egy kisebb rakás, de változatlanul vannak ruhák, cipők, sportfelszerlések, amik eladásra várna. Viszont az útjuk az új tuladonosok felé már egy bejáratott útvonal.

Ha szeretnél segíteni, légy adományozó. Mindig informálódj, hogy mire van szüksége az adott helynek és csak olyan ruhákat vigyél, amik még hordhatóak, tiszták, nem foltosak, lyukasak, amit még te is ráadnál a saját gyermekedre.

Egy másfajta újrahasznosítás: férfiruhákból szuper gyerekcuccok! Képek a Galériában!