JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Mennyiért síelhetünk?

Borítókép: Mennyiért síelhetünk?
A síelés a drága sportok közé tartozik. Hogy mennyire? Megpróbáltuk kiszámolni, 
és annak is utánanéztünk, hogy a költségek hogyan csökkenthetők.

síelés


Ruházat

A kabátnak és a nadrágnak vízállónak, de jól szellőzőnek kell lennie, az alsó öltözéknek pedig el kell vezetnie az izzadságot. Az ilyen elvárásoknak megfelelő síruhák ára igen borsos. Kabátot 20 000 forint alatt nemigen kapunk, anadrágok valamivel olcsóbbak. Gyerekoverallt 10 000 forintért is találunk, de a „lélegző” változat legalább kétszer ennyibe kerül. A megfelelő aláöltözésre is rá kell költeni legalább 10000 forintot. (További árak: www.skioutlet.hu, www.skiing.hu/shop, www.sielok.hu/szaknevsor, www.webshop.heavytools.hu)
Egy felnőtt jó minőségű teljes síruházata kábé 53 000 forint.

Felszerelés
Kezdőknek és gyerekeknek a kölcsönzés a legjobb megoldás. Hasznos, ha ott kölcsönzünk, ahol síelünk, még ha kicsivel drágább is, így ha nem jó a kiválasztott felszerelés, azonnal cserélhetünk. Ha inkább vásárolnánk, síbörzéken (a Petőfi Csarnokban többször tartanak egy szezonban, decemberben 12-én, petoficsarnok.hu), illetve nagy sportáruházakban tegyük. A kisebb szaküzletek előnye a szakszerű segítség. Akölcsönzők a szezon végén kiárusítják készletüket, ilyenkor kedvező áron juthatunk profi felszereléshez is. Ha új felszerelést vásárolunk, sok szaküzletben beszámítják arégit. (skiing.hu/kolcsonzes, rokonsport.hu)
Egy felnőtt komplett sífelszerelése: kábé 64 000 forinttól. Léc és cipő kölcsönzése egy hétre: 12 000 forinttól.

Síbérlet
A napijegyek és hetibérletek ára országonként és síterepenként változik. Legolcsóbban itthon síelhetünk, de szomszédainknál sem túl drágák a bérletárak. Szlovákiában anapijegyek 15 eurónál kezdődnek, Szlovéniában 16–30 euró között kaphatók, Ausztriában ritka a 30 euró alatti napi ár. Ha egy szezonban 16 napnál többet síelünk Ausztriában, megéri Ostalpen kártyát vásárolni, mellyel Alsó-Ausztria és Stájerország síterepeit szabadon használhatjuk (winter.niederoesterreich.at). Szlovákiában a teljes szezonra szóló Super Skipas kártya 290 euró (parksnow.sk).
Mátraszentistvánon a fél napos felnőttjegy: 4500 forint. Semmeringen a napijegy 35,5 euró (www.stuhleck.com).

Szállás
Számtalan utazási iroda szervez sítúrákat, melyek árában aszállás mellett a félpanziós ellátás, a síbérlet és a síoktatás is benne van. Olcsóbban kijövünk, ha önállóan szervezzük meg síelésünket. A legkedvezőbb árakat magánházaknál találjuk, de ha egy nagyobb baráti társaság együtt indul el, gazdaságos megoldás lehet egy apartman közös bérlése is. Sok szállásadó ingyen vagy kedvezményesen biztosít a közeli pályákra bérletet. Jó megoldás az is, ha határhoz közeli helyeken, például Sopronban vagy Kőszegen szállunk meg, ahonnan kábé egy óra alatt már remek síterepeket érünk el. (www.austria.info, www.ho.hu, www.koszeg.hu, www.sopron.hu)
Szállás Ausztriában: 20 euró/fő/éjszakától
Szlovákiai vendégházban: 2000 forint/fő/éjszakától
Egyhetes sítábor Ausztriában: 415 eurótól (www.slidesc.hu).

Oktatás
Minden síterepen van síoktatás, a szomszédos országokban pedig sokszor magyar oktatókat is találunk. Belföldön is több helyen, például a Kékestetőn (profi-siakademia.hu) és Eplényben (skiarena.hu) tanulhatunk síelni.
Egy óra egyéni oktatás felnőtteknek 19 euró Szlovákiában (ho.hu)
Egyórás csoportos foglalkozás Ausztriában 8 euró (www.sielj3000meteren.hu).

Szerző: Horváth Zsuzsa, illusztráció: László Zsuzsi

Megjelent a 2010. decemberi számban. Minden jog fenntartva.