Borítókép: Meddig tart még a családi házak drágulása? Forrás: Getty Images

Meddig tart még a családi házak drágulása?

A koronavírus az ingatlanpiacon nemcsak az árakat, valamint a kereslet és kínálat mennyiségét változtatta meg, hanem a vásárlók preferencia-rendszerét is. A járványidőszak alatt ugyanis a korábban nagy népszerűségnek örvendő lakások helyett a családi házak lettek a piac slágertermékei. A keresletük élénkülésével párhuzamosan az áruk is jócskán megemelkedett. Hogy hol és mennyivel drágultak a családi házak hazánkban, hamarosan kiderül.

Miért lettek felkapottak a családi házak?

A koronavírus megjelenése előtt még a lakások iránt mutatkozott nagy kereslet, ami aztán az árukat is felfelé tolta. A karantén okozta bezártság után azonban az emberek jobban kezdték el igényelni a nagyobb tereket és a zöld környezetet, így sokan inkább a családi házak mellett tették le voksukat.

Főként azok gondolkoztak el egy saját udvarral rendelkező ház vételén, akik még vásárlás előtt álltak, vagy már rendelkeztek egy saját tulajdonú belvárosi lakással, de az túl szűknek bizonyult. Az így megváltozott vevői preferenciarendszer tehát már nem a belvárosi kislakások, hanem a vidéki kertes családi házak felé húz. Sok egyedülálló számára pedig az erkély lett elengedhetetlen feltétel a lakáskeresés során.

Ezzel együtt persze nemcsak a családi házak lettek kedveltebbek a téglalakásokkal szemben, hanem a nyugalmas kertvárosok is a nyüzsgő belvárosokkal szemben. Ennek köszönhetően gyors értékesítési idővel és elenyésző alkuval találkozhattak azok, akik a járványidőszak alatt kínálták eladásra a házukat.

Néhol hajmeresztő a drágulás mértéke

Valamennyi megyeszékhelyünkön a tavalyi év azonos időszakához képest most magasabbak a családi házak átlagos négyzetméter árai. Az árak olyannyira erőre kaptak, hogy néhol egy év alatt a drágulás mértéke csaknem elérte a 40%-ot is.

Az ingatlannet.hu adatai szerint a budapesti lakások átlagosan 20%-kal lettek magasabbak a tavalyi évben. Zalaegerszegen és Győrött szintén 20%, Debrecenben és Székesfehérváron 30%, míg Szegeden 30% feletti a családi házak átlagos négyzetméter árának emelkedése az elmúlt egy évben. Mindez forintban kifejezve pedig 60-120 ezer Ft/m2-es drágulást jelent.

Családi ház vs. lakás 2022

Nagy valószínűséggel ez a trend nem fog örökké tartani, és hamarosan újra a téglalakások kerülhetnek a középpontba. Pláne akkor, ha a home office visszaszorul és újra fontossá válik a munkahely közelsége. A lakástípusok közül is a panelek térhetnek vissza az élmezőnybe, alacsony négyzetméter áruk okán.

Ezzel együtt elképzelhető, hogy idén kis mértékben tovább drágulnak a családi házak, mivel bár visszaeshet a népszerűségük, azért még élénk lehet irántuk a kereslet. Az ingatlanárak emelkedésének ezen kívül az alapanyagárak drágulása adja meg bázist, mely egyelőre úgy tűnik, végeláthatatlan.

Te hogy rendeznéd be az új otthonod? Nézegess dekorációs ötleteket!