Tudod mi az a konyhai fenntarthatóság? Itt az ideje, hogy megtudd!

Borítókép: Tudod mi az a konyhai fenntarthatóság? Itt az ideje, hogy megtudd! Forrás: konyhakiallitas-hu
Egy piackutató cég tavaly készített felmérése szerint Németországban az emberek több mint 80 százaléka nem kíván olyan döntéseket hozni, amelyek negatív hatással lehetnek a bolygó sorsára. Idehaza a környezettudatosság talán ennyire még nem kiemelt szempont, de nálunk is folyamatosan nő azok száma, akik figyelembe veszik ezt a tényezőt az élet számos területén, így a konyhai eszközök, háztartási gépek beszerzése, kiválasztása esetében is. De hogy pontosan milyen szempontok játszanak szerepet a konyhai fenntarthatóság kialakításában? Mutatjuk!

A hatékonyság az első

Háztartási készüléknél nyilvánvalóan a hatékonyság a legfontosabb szempont a környezettudatosság tekintetében. Ez egyik oldalról azt jelenti, hogy az emberek figyelmet fordítanak arra, hogy az adott gép mennyi energiát fogyaszt. Ez már csak azért is prioritást élvez, mert ennek van leginkább kézzel fogható jele, ami az üzemeltetési költségek alakulásában nyilvánul meg. A napjainkat érintő energiaválság kapcsán felszökő árak pedig sajnos még aktuálisabbá teszik ezt a kérdést. Természetesen a kínálat is igyekszik megfelelni a takarékossági elvárásoknak és a fejlesztések egyik kiemelt iránya a fogyasztáscsökkentés. Az energiafelhasználást visszafogó fejlett technológiák és működést optimalizáló rendszerek mellett azonban fontos jellemző a funkcionalitás is. Például egy mosogatógép, ami automata mosószer adagolóval rendelkezik, a mosogatószer kiadásokat is képes leszorítani. Egy hűtőszekrényben található frissentartó rekesz pedig jelentősen csökkentheti a kukába kerülő élelmiszerek mennyiségét. Ez sem lebecsülendő, mivel idehaza nagyságrendileg személyenként havonta 3 kg élelmiszert dobunk ki, ami éves szinten igen szép summát tesz ki egy családnál.

Forrás: konyhakiallitas.hu

Választani tudni kell

Nem sokat ér a gyártók erőfeszítése, ha a vásárló nem tudja eldönteni, hogy melyik készülék milyen előnyöket kínál. Fogyasztás tekintetében jó tájékozódási lehetőséget kínál az energiacímke. Az idén márciusban megújult címke viszont félreértésekre adhat okot, hiszen a korábban legjobbnak számító besorolások eltűntek. Ez viszont nem azt jelenti, hogy a gépek rosszabbak lettek, csak, hogy a szabályozás szigorodott. Az új rendszerben pedig a készülékek közötti különbségek a korábbinál sokkal jobban átláthatók.

Sajnos az energiacímke csak a háztartási nagygépeknél ad támpontot és ott sem jelennek meg olyan szempontok, mint mondjuk az újrahasznosítással kapcsolatos információk. Éppen ezért érdekes például a francia Group SEB kezdeményezése. A többek között a Tefal és Rowenta márkákat is jegyző cég idén ősztől saját ECO címkét vezet be. A speciális jelölés lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy könnyen azonosítsák a vállalat környezetbarát szempontból kiemelkedő termékeit. A cég termékeinek öt szempontból kell jól teljesíteniük, hogy a címkét megkaphassák. Ezek a környezetre alacsony hatást gyakorló anyagok használata, az energiahatékonyság, a tartósság és javíthatóság, a fokozott újrahasznosíthatóság és a környezetbarát csomagolás.

Forrás: konyhakiallitas.hu

Újrahasznosított konyha

A használat során keletkező energiafogyasztás viszont csak az egyik oldal, ugyanis a gyártás is jelentős környezetterheléssel jár. Számos márka felismerte már ezt, és komoly célokat fogalmazott meg a fenntarthatóság érdekében. Van olyan gyártó, aki például a BioCycle hűtőszekrényeinek egyes komponenseiben szerves hulladékot használ alapanyagként, így ezekben a modellekben a tojástartó 20 százalékban eldobott tojáshéjból és 80 százalékban bioalapú műanyagból, úgynevezett bioplasztikból készül. Az ajtótömítéseknél pedig 25 százalékban kukoricakeményítőt és cukornádat használnak. A márka egyes termékeinek előállításánál PET palackokat, de tengerekből származó elhagyott halászhálókat is felhasznál. A cég 2017 óta 58 millió műanyag palackot hasznosított a gyártásban, ami 2200 tonnával csökkentette a CO2 kibocsátást.

Meg kell még említeni ebben a sorban egy termékkategóriát teremtő új készüléket is, a FoodCycler asztali komposztálót. Az eszköz 2 liter szerves hulladékból hozzávetőlegesen 3 deciliter úgynevezett EcoChipset, egyfajta granulátumot állít elő. Ez akár fel is használható például a konyhakerti növények talajába forgatva, de legrosszabb esetben is jelentősen csökkenti a szerves hulladék mennyiségét.

Forrás: konyhakiallitas.hu

Ahogy az elmúlt években, úgy 2022-ben is a legfrissebb innovációk és az úttörő konyhai trendek elsőszámú bemutatótere lesz a Konyhakiállítás, melynek köszönhetően számos fenntartható otthoni megoldást és a környezettudatosság mentén született koncepciót ismerhetsz meg testközelből. Látogass ki 2022. április 22-24. között a Budapest Arénába, és találj rá az álomkonyhádra!

Galériánkban adunk még 9 öko tippet, amit érdemes lenne bevezetned a konyhádban!