Borítókép: 5+1 baki, amit mindenki elkövet a lakberendezés során Forrás: ADA, ROGER kanapé

5+1 baki, amit mindenki elkövet a lakberendezés során

Mutatjuk, mire vigyázz, hogy garantáltan szép, ízléses és lakberendezési bakiktól mentes legyen az otthonod és a bútorokat se kelljen évente cserélned!

1, A koncepció hiánya

Az egyik legtipikusabb hiba, amit felújításkor, átrendezéskor vagy új lakás vásárlásakor elkövethetsz, hogy nincs egy előre jól meghatározott, letisztult koncepciód és összevissza vásárolsz mindent. Ennek pedig az lesz a vége, hogy a lakásodba belépve nem az lesz az első benyomás, hogy milyen szép és stílusos, hanem inkább az, hogy milyen kaotikus és zavaróan sokszínű.

Mit tehetsz?

Gondold végig, milyen összhatást szeretnél elérni: modern, letisztult, minimál, bohém vagy romantikus hangulatra vágysz az otthonodban? Van-e olyan bútordarabod – például a nagymama tálalószekrénye - amit mindenképpen meg akarsz tartani és gyűjtsd össze azokat is, amiktől ideje megszabadulnod. Ezt követően azt próbáld összerakni fejben, hogy azok a bútoraid, amik megmaradtak, illenek-e egymáshoz. Nyugodtan keverhetsz modernet klasszikussal, ha azok valamilyen koncepció alapján összeillenek, legyen az szín, formavilág vagy anyag.

Forrás: ADA, ADMONT kanapé
Kattints a képre!

2, A fókuszpont hiánya

A fókuszpont tulajdonképpen az a mágnes, ami magához vonzza a tekintetet, amit egyből észreveszünk, ami karakterizál egy szobát vagy helyiséget. Lehet egy festmény, egy érdekes formájú ülőgarnitúra, egy szép szőnyeg vagy bármi olyasmi, ami egy adott helyiségben azonnal odavonzza a tekintetet. Ha egy ilyen sincs, az is baj, ha túl sok van, az is. Legalább egyet kellene találnod!

Mit tehetsz?

Egy különleges ülőgarnitúra, egy szép formavilágú vagy színű fotel, egy részletgazdag komód például dísze lehet a lakásodnak. Ezeknél a daraboknál nagyon fontos, hogy valóban prémium minőségű legyen, amin látszik, hogy mind az anyaga, mind a megmunkálása a legmagasabb elvárásoknak megfeleljen. Egy-egy ilyen bútorra ne sajnáld a pénzt, mert egyrészt nagyon látványos eleme lehet az otthonodnak, amely szintekkel megemeli a lakásod összképét, másrészt a kiváló minőség garancia arra, hogy az a bútordarab még húsz év múlva is bútor lesz, nem fog szétesni.

Forrás: ADA, PIKA kanapé
Kattints a képre!

3, Spórolni akarsz a minőségen

Az új bútordarabok kiválasztásánál a legfontosabb kritériumok a megmunkálás, a funkcionalitás és a komfort. Mert ha már egy új bútorra vágyunk, akkor sokat is akarunk tőle, éppen ezért érdemes a minőségi bútor mellett dönteni, jól átgondolt funkciókkal. Ne ess bele abba a hibába, hogy a minőségen akarsz spórolni, hacsak nem akarsz - legjobb esetben- félévente új bútorokat vásárolni.

Mit tehetsz?

Fontosak az ellenálló felületek, a magas minőségű alapanyagok, a szép kárpitozás, a jó vasalatok és a hosszú életű konstrukció. Legyen a fa – a farostlemeztől a tömörfáig - jól megmunkált, legyen a fém terhelhető, legyen a textília finom. Ez csak néhány dolog, ami az első osztályú minőség elérésénél szempont. Ez egyformán vonatkozik a sarokgarnitúrákra, polcokra, kanapékra, továbbá a székekre, szőnyegekre is.

Forrás: ADA, BERIA ágy
Kattints a képre!

4, Nem találod a bútorok stílusainak helyes arányát

Általában mindenkinek vannak öröklött bútorai, vagy olyan darabok, amelyekhez érzelmileg kötődik és ragaszkodik. Sokszor mi magunk is látjuk, hogy valami nem stimmel, nincs harmónia, de nem tudunk rájönni, mi lenne a megoldás.

Mit tehetsz?

Keresd meg a saját stílusodat, ami legközelebb áll hozzád! Ha van egy klasszikus szekrényed, de te alapvetően modern hatású otthont szeretnél, járj utána, át lehet-e festeni, üvegezni. Ha van egy foteled, aminek imádod a formáját, ezért nem tudsz tőle megválni, de a kárpitozása ódivatú, húzasd át modern textíliával! Ha ez nem lehetséges, akkor tedd a bútort látható helyre, tegyél rá néhány modern stílusú párnát, vagy ha olyan a bútor, állíts rá a stílusodhoz illő asztali lámpát, így a modern kiegészítővel beolvaszthatod. A lényeg, hogy valamilyen módon teremts összeköttetést az egyes darabok között – amelyek közül mindig csak az egyik legyen hangsúlyos-, de arra figyelj, hogy helyiségenként maximum két eltérő bútort lehet harmonikusan összehozni, többet semmiképpen sem.

5, Nem figyelsz a bútorok és a lakásod arányaira

Gyakori baki, hogy abbéli törekvésünkben, hogy minél több bútort átmenekítsünk, nem vesszük észre, mennyire nem illenek – és nem is praktikusak – méreteikben ezek a darabok. Igenis tudomásul kell venned, hogy ha a lakásod nagyobbra cseréled, valószínűleg a bútoraid kicsik lesznek, ha kisebbre, akkor nagyok, vagy sok bútor zsúfolódik össze egy helyen.

Mit tehetsz?

Kezdj tiszta lappal, ragaszkodj a kedvenceidhez, a régi darabokat pedig árusítsd ki egy garázsvásáron, hogy ezzel helyet adj az újaknak. És ha ránk hallgatsz, csak minőségi, időtálló bútorokat vásárolj, amelyek az enteriőr díszei, egyben a te kényelmed szolgálói lesznek hosszú időre.

Forrás: ADA, JOYCE ágy
Kattints a képre!

+1 Baki: Ideiglenes bútorokkal élni évekig

Sokan áltatják azzal magukat, hogy amíg össze nem jön a pénz az igényüknek megfelelő bútorra, megelégednek valamiféle félmegoldással. Ágy helyett csak matracot vesznek, és azon alszanak évekig, esetleg megvesznek impulzusvásárlásként valami borzasztó darabot, hogy ne kongjon a szoba az ürességtől.

Mit tehetsz?

Ne menj bele félmegoldásokba! A bútoraid hosszú évekig veled lesznek, érdemes inkább egyszer mélyebben a zsebedbe nyúlnod és valóban időtálló, egyedi, prémium minőségű alapdarabokat beszerezned és inkább a kiegészítőkön spórolnod, amelyeket úgyis pár évente lecserélsz.

Az ADA az egyik legjelentősebb bútorgyártó vállalat Európában. Precizitás és gondosság, valamint az itt dolgozó emberek elkötelezettsége az, ami biztos hátteret képez a kiváló minőségű kárpitozott bútorok, ágyak és matracok gyártásához. Az ADA azok számára kiváló választás, akik hosszútávra terveznek egy bútorral és szeretik az egyedi megoldásokat, az időtálló, prémium minőséget.