Borítókép: 5 tipp, ha lakásfelújítás előtt állsz! Forrás: Getty Images/gilaxia

5 tipp, ha lakásfelújítás előtt állsz!

A nyári szabadság és pihenés után ősszel, újult erővel vághatunk neki terveink megvalósításának. Ami lehet akár karrierváltás vagy akár lakásfelújítás is. Remek időszak ez arra, hogy otthonunknak új színt és hangulatot adjunk. Hogyan érdemes hozzálátni? Ehhez hoztunk pár hasznos tippet.

Látványos és költséghatékony megoldás: a falfestés

Kétségtelenül a falfestés az egyik leglátványosabb és költséghatékony módja, hogy új hangulatot adj kuckódnak. Már azzal is hatalmas változást érhetsz el, ha például más színnel, esetleg színkombinációval emelsz ki egy-egy falat, de választhatod a geometriai minták felfestését is, melyhez használhatsz bátran több, egymással harmonizáló árnyalatot és formát a falfelületen.

Legyen szó bármelyik megoldásról, egyéniségednek megfelelően válassz, és adj időt magadnak a lakás megálmodására, inspirálódj, gyűjts ötleteket, álmodozz kedvedre. Gondold át jól, mely helyiségek szorulnak felújításra, milyen stílust, színt tudnál leginkább elképzelni, mi illik a bútorokhoz, a textíliákhoz. Mit szeretnél lecserélni, mit szeretnél megtartani.

Forrás: Poli Farbe Kft.

Felújítás előtt: tájékozódás

Még a tervezés fázisában látogass el egy közeli festék szakkereskedésbe vagy barkácsáruházba. Nézegesd meg a kihelyezett színkártyákat, ha van rá mód, vigyél haza színmintát. A kiválasztott színek egészen más hatást kelthetnek a lakás adottságaitól függően, a természetes és mesterséges fényviszonyokban is más-más lehet egy árnyalat. Ha bizonytalan vagy, végezz próbafestést a falon!

Kalkulálj pontosan!

Ha megvan az elképzelés, érdemes nyitni egy füzetet és listát írni a méretekről, a beszerzésre váró eszközökről, szerszámokról, továbbá a benned felmerülő kérdésekről. Számold ki pontosan, hány négyzetméterre elegendő alapozót és festéket kell vásárolnod – ehhez határozd meg a festendő felületed: szorozd össze a falfelület magasságát és a szélességét. Fontos, hogy ezt minden fallal meg kell tenni a szobában, és a mennyezetről se feledkezz meg! Az így kapott eredményeket össze kell adni, majd a festék kiadósságával összemérni. A kalkuláció során vedd figyelembe a fal állapotát, ha hibákat is kell javítani, glettre is szükséged lesz. A kimért mennyiséget érdemes egy kis rátartással beszerezni (kb. 10%), mert nincs annál bosszantóbb, ha azért kell abbahagyni a festést, mert elfogyott az anyag.

Forrás: Poli Farbe Kft.

Szánj időt a megfelelő festék kiválasztására!

A festék kínálat igen széles, ezért a színválaszték mellett, erre is érdemes időt szánni. A túl olcsó árak csábítóak lehetnek, de nem biztos, hogy jól is jársz vele. Keress olyan festéket, amely ár-kiadósságban jobban megéri, és rendelkezik olyan plusz tulajdonságokkal, ami segíti a munkát: ma már léteznek nagyon jó fedőképességű, egyrétegű, csepegésmentes falfestékek is, ezekkel időt és energiát takaríthatsz meg.

Másold le a profikat!

Ha bizonytalan vagy a pontos mozdulatokat illetően, vannak online szakértők is, akikhez bátran fordulhatsz. Ha például beírod a YouTube-on, hogy: Szobafestő Attila, számos hasznos, könnyen érthető videót találsz. Lesd el az első lépéseket, és már csak bíznod kell magadban, és a megálmodott álomotthont megvalósítanod, ami már csak egy karnyújtásnyira van tőled.

Forrás: Poli Farbe Kft.

További lakásfelújítási tippeket a galériában találsz!