Borítókép: Buktatók a lakásfelújítási támogatás igénylésekor - mire kell figyelni? Forrás: Getty Images/ Westend61

Buktatók a lakásfelújítási támogatás igénylésekor - mire kell figyelni?

Az otthonteremtési támogatások közül továbbra is a legnépszerűbb a 2021. január 1-től elérhető felújítási támogatás, ami keretén belül akár 3 millió Ft-ot is visszakaphatunk otthonunk szépítését követően, ha gyűjtjük a számlákat és a vállalkozási szerződéseket. Majd pedig utólag a munkák végeztével a Magyar Államkincstár felé benyújtjuk kérelmünket.

2021. augusztus 10-én közzétett számok alapján a Kincstárhoz már több, mint 25 000 kérelem érkezett, melyből picivel több, mint 13 000 kérelem került jóváhagyásra. A kérelmek eddigi összege több mint 42 milliárd Ft, a megítélt támogatások összege pedig 22,6 milliárd Ft volt a fenti dátumig.

Az igényelt átlagösszeg 1,6 millió, míg a megítélt támogatás átlagösszege 1,7 millió Ft.

Sok ügylet azonban hiánypótlásra vagy elutasításra kerül, amiatt, mert a feltételeknek nem felelnek meg, vagy esetleg valamely dokumentáció hibásan vagy hiányosan kerül benyújtásra.

Korábbi cikkünkben már összeszedtük ezen támogatás feltételeit.

Az alábbiakban azokat a tipikus hibákat és azok elkerülési módjait mutatjuk be, amik a legtöbbször szokták megakadályozni a jóváhagyást.

1. Az igénylőnek – vagy együttes igénylés esetén valamelyik félnek – az igénylés időpontjában köztartozása volt;

A kérelem benyújtását megelőzően érdemes ellenőrizni az igénylő(k)nek a köztartozásmentességét. Tipikus köztartozásként szokott megjelenni a gépjárműadó, aminek az idei évtől változott a beszedés módja, amit sokan nem tudnak.

2. Az igénylő vagy a támogatásra jogosító gyermek állandó lakóhelye nem a felújított ingatlanban van, illetve, ha a benyújtást megelőző egy éven túl került a tulajdonukba a lakás, nincs egy éve, hogy bejelentkeztek;

Az igénylés pillanatában, amennyiben nem egy éven belül szerzett ingatlanról van szó, minden szereplőnek legalább 1 éves állandó lakóhellyel kell rendelkeznie a felújított ingatlanban. Ameddig ez még nincs meg, addig a kérelmet ne adjuk be. Két kivétel van: Az egyik, ha 1 éven belül került a tulajdonunkba az otthonunk, ekkor nem szükséges az 1 év, azonban az igényléskor már ide szóló lakcímmel kell rendelkeznünk. A másik kivétel az 1 évnél fiatalabb gyermek, akinek értelemszerűen nem kell az 1 éves lakcímmel rendelkezni, de a szülőknek, tesóknak akkor is meg kell legyen igényléskor az 1 év.

Tudtad?

A Praktiker széles áruválasztékkal várja a 2021. január 1-jén beindult Otthonfelújítási program keretében lakásukat, házukat felújító vásárlókat. A barkácsáruház-lánc a korszerűsítés, az építkezés és az otthonszépítés szinte minden munkafolyamatához kínál termékeket 20 áruházában és a webshopon. Legyen szó fürdőszoba, konyha, nappali, hálószoba, tető vagy alapzat korszerűsítéséről, nálunk minden eszközt és alapanyagot megtalálsz.

3. Az ingatlan fő rendeltetése a tulajdoni lap szerint nem lakás (hanem pl. beépítetlen terület);

A támogatás társasházi lakás, lakóház, tanya, vagy birtokközpont lakás célú épületei felújítására igényelhető, ettől eltérő rendeltetésű ingatlan sajnos nem fogadható el. Így például egy nyaralóra sem tudjuk ezt a támogatást fordítani. Érdemes ezen hiba elkerülése érdekében még a felújítás megkezdése előtt lekérni az ingatlan tulajdoni lapját.

4. Nincs meg a megfelelő tulajdoni hányad.

Az igénylő(k)nek és a velük együtt élő kiskorú gyermekeiknek együttes tulajdoni hányada el kell hogy érje a minimum 50%-ot a felújítandó ingatlanban. Itt is érdemes tulajdoni lap ellenőrzésével kezdeni a felújítást, ha bizonytalanok vagyunk benne. Valamint az fontos még, hogy amennyiben gyermeknek van tulajdoni hányada, ami kell a min. 50 % meglétéhez, a gyermek nem lehet több, mint 18 éves, tehát kiskorú kell legyen.

5. A kérelem benyújtásakor a gyermek már betöltötte a 25. életévét;

A támogatás igényléshez legalább 1 gyermek nevelése szükséges. Gyermeknek számít a 12. hetes magzat is, akárcsak a 25 évét még be nem töltött fiatal is. Fontos, hogy az előtt igényeljük a támogatást mielőtt a 25. életévét betölti a gyermek.

6. Nem megfelelően teljesítik a hiánypótlást.

Sok esetben első körben nem elutasításra, hanem hiánypótlásra kerül a kérelem. A leggyakoribb hiánypótlási okok között a kérelmi dokumentáció nem megfelelő kitöltése, a számlák és kapcsolódó vállalkozási szerződések nem kellő részletezettsége, hibás kitöltése, az okmányok nem teljeskörű beadása áll. Ezen hibák javítására 30 nap áll rendelkezésre. Amennyiben ennek nem teszünk eleget, úgy a kérelmünket elutasítja a MÁK.

A kérelmet az utolsó felújítási számlánk kifizetését követő 60 napon belül, de legkésőbb 2022.12.31-ig nyújthatjuk be. Az egyes felújítási munkálatok között eltelt időre nincs semmilyen szabály. Így akár szépen fokozatosan 2 éven keresztül is újítgathatjuk, szépíthetjük az otthonunkat, majd a munkák végeztével beadjuk a kérelmünket, amire mindösszesen egyszer van lehetőségünk, ugyanúgy, minta hiánypótlások teljesítésére is. Így érdemes tájékozódni, és akár segítséget is igénybe venni a feltételek tisztázása és a dokumentáció ellenőrzése kapcsán.