9 dolog, amit ellenőrizz a lakásbiztosításodban a nyári viharszezonban: idén rekordmennyiségű kárra számíthatunk

Borítókép: 9 dolog, amit ellenőrizz a lakásbiztosításodban a nyári viharszezonban: idén rekordmennyiségű kárra számíthatunk Forrás: bgton / Getty Images
A klímaváltozás nemcsak az izzasztó kánikulával érezteti hatását, hanem az egyre gyakoribb és hevesebb viharokkal is. Idén már júniusban rekordmennyiségű kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, de a nyári viharszezon majd csak júliusban és augusztusban tetőzik, amire nem árt felkészülni. Persze sok kárt ki lehet védeni, de amit nem, azt megtéríti a lakásbiztosítás, legalábbis jó esetben.

Vannak, akik még mindig felesleges kiadásként tekintenek a lakásbiztosításra, de szerencsére ők vannak kisebbségben. Felszerelhetjük riasztóval és biztonsági zárakkal a házunkat, építtethetünk tartós és biztonságos tetőszerkezetet, kicserélhetjük a nyílászárókat, de az elemi károkat nem mindig lehet kivédeni. Márpedig az utóbbi nyarak tendenciája azt mutatja, hogy sajnos egyre gyakoribbak a durva viharok, villámárvizek, jégesők, amelyek jelentősen meg tudják rongálni az épületeket, ingóságokat.

Forrás: Anton Atanasov / Unsplash
A viharkárok többségében a családi házakat sújtják, de azért a lakástulajdonosoknak sem árt óvatosnak lenniük.

A MABISZ, a Magyar Biztosítók Szövetsége 2010 óta összesíti a májustól augusztus végéig tartó viharszezon adatait, és az eddigi idei számok alapján úgy néz ki, hogy a rekordév lesz 2024-ben. Idén eddig közel kétszer annyi kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, mint tavaly májusban és júniusban, és a kifizetett összeg is a duplájára nőtt. De sajnos azoknak a száma is növekszik, akik saját forrásból kénytelenek megoldani a károk elhárítását, javítását, a megrongálódott eszközök pótlását, mert csak későn döbbennek rá, hogy nem volt megfelelő fedezetük. Tudjuk, nem szabad az ördögöt a falra festeni, de ahhoz, hogy ne kerülhess ilyen helyzetbe, érdemes átnézned a lakásbiztosításod feltételeit. Igen, még az apróbetűs részt is!

Az alábbi galériában összeszedtük, hogy a szakértők szerint mikre érdemes különösen figyelni: 9 dolog, amit ellenőrizz a lakásbiztosításban a viharszezonban!