Júliusi kerti teendők: a kánikulában is akad munka a hobbikertészeknek

A kertes ház előnyeit leginkább nyáron tudjuk kiélvezni. Nincs is jobb napindító annál, mint mikor reggelente a madarak csicsergését hallgathatjuk, és a napsugarak simogatását élvezhetjük a teraszon kávézás közben. Vagy amikor egy fárasztó nap után csobbanhatunk a medencében. Hogy hétvégente kint a kertben is elkészülhet az ebéd vagy a vacsora, és hogy a gyerekekkel együtt fedezhetjük fel a természetet virágról virágra, levélről levélre. Persze ahhoz, hogy a környezetünk ennyi élményt és szépséget nyújtson, magunknak is rengeteg energiát kell beletennünk, és bizony még nyáron sem lazsálhatunk tétlenül azt a bizonyos kávét (vagy koktélt) kortyolgatva, mert a kánikulában is ad teendőt a kert.
A legédesebb kerti munka: a termés betakarítása és a befőzés
Júliusban szerencsére nemcsak a kertben, hanem a konyhában is beérik a munkánk gyümölcse, már amennyiben van veteményesünk. Az eper és a meggy szezonja lefutott, a nagy melegnek köszönhetően cseresznyéből is már csak elvétve találni a fákon, de a nyár két slágergyümölcse, a málna és a dinnye csak júliusban kezd igazán beérni. Mindkettőt lehet persze nyersen, magában fogyasztani, de a málnalekvár, a málnaszörp, a dinnyés fagylalt, sőt a savanyított dinnyehéj is isteni csemegének számít. Aki pedig szedett júniusban levendulát, annak mostanra már kellően megszáradtak a virágai, és az illatos virágból készíthet különböző finomságokat. Ezek mellett pedig júliusban lehet szedni a szedret, na meg a kajszibarackot is (már, ahol nem fagyott el tavasszal), ami hagyományosan a kedvenc lekváralapanyagnak számít hazánkban.

De a zöldségek között is ilyenkor tombol a főszezon: a paradicsom, a paprika, a cukkini, a főzőtök, az uborka mind-mind ontja a termést – csakhogy a leggyakrabban ültetett fajtákat soroljuk. Amit nem eszünk meg nyersen, abból készülhet házi pizzaszósz, lecsó télire eltéve, bedobálós savanyúság, és persze a nyár kedvence, a kovászos uborka. A cukkinit és a tököt lereszelve a fagyasztóba is elrakhatjuk, hogy aztán később felhasználjuk főzelékhez vagy akár süteményekhez.