Írisz, azaz pompás nőszirom

Borítókép: Írisz, azaz pompás nőszirom
A nőszirom tavasszal borul virágba, és egészen októberig virít élénk színeivel. Legalább ezerötszáz fajtája van.

Fehér, sárga, rózsaszín, világos és sötétlila, valamint a színskála alkotóelemei keverve. És van belőle kicsi, közepes, nagy, hegyes, szimpla, telt, egyfejű, több fejű, illatos, kevésbé illatos és így tovább (mindjárt összejön az ezerötszáz). Nagyszerűsége abban is rejlik, hogy könnyű gondozni. Valamennyi nőszirom a jó vízáteresztő, homokos és agyagos, tápanyagban gazdag talajt szereti.

Kertben, teraszon
Semmiképp se ültessük az íriszeket közvetlenül a bejárathoz, mert elvirágzás után a kardszerűen ágaskodó levelek útban lehetnek. Érdemes később fejlődő bokrokkal, nagyobb levelű növényekkel részben elfedni, illetve nagyobb cserjék és kisebb évelők kompozíciójának szerves részévé tenni őket. Jó helyük van az előkertben, színes látványuk felderíti a látogatókat, főként, ha az ágyásokat korai törpe nőszirmokkal ültetjük be. Ha a ház és a terasz mellé kerülnek, közvetlen közelről gyönyörködhetünk bennük. Jól érzi magát velük a nárcisz, a kankalin, az árnyliliom, a nefelejcs, a páfrány, az árvácska, a díszgyümölcs. Pompájuk még jobban kiemelkedik, ha örökzöldek elé telepítjük őket. Edénybe ültetve az erkélyen, teraszon, mutatnak remekül. Szépen megy velük a nefelejcs, a szellőrózsa, a rózsa, a gólyaorr, a csillagvirág, a tiszafa és az örök kedvenc, a bukszus.

Szálanként
Vágott virágként is a mutatósabb növények közé tartozik. Virágcsodák társaságában gyakran használják hatalmas barokk csokrokhoz, de elegáns bokréta készülhet csupa íriszből is, ha azonos színtartományba tartozó példányokat válogatunk össze, illetve éppen ellenkezőleg, ha kontrasztos színűeket – mint a kék és a mélysárga – kötünk egybe.
Érdekes, sőt kimondottan különc megoldás, amikor egyetlen bimbóból álló, még teljesen zárt virágokat úgy fognak össze, mint az erdőben begyűjtött rőzsét. Ez a csokor a legjobban egy art deco fémvázában fog érvényesülni. A nőszirmok nem különösebben érzékenyek
a vázák stílusára, sokszínűségük kitűnően alkalmazkodik a formákhoz és anyagokhoz.

Tippek
1. Ha növényünk keveset vagy egyáltalán nem virágzik, akkor a baj ez lehet:

kiélt, tápanyaghiányos a talaj
túl sok gumó került egyetlen helyre
2. Soha ne vegyünk kicsi, sérült, penészes gumókat.
3. Ősszel szerezzünk be nagy, egészséges, húsos példányokat.
4. Ültetésnél ügyeljünk rá, hogy a gumók egyik fele a felszínen maradjon, mert
roppant szeretik a napot, s így jobban fejlődnek.
5. Sosem szabad egyesével ültetni őket. Akkor jutnak érvényre a legjobban, ha csoportosan, nagy tömegben zsúfoljuk őket össze.
6. Legalább 10–15 darab kerüljön egyetlen helyre.
7. Vigyázat, a sötét szirmú virágok megfesthetik a váza alatt a terítőt!


Szöveg: Németh Anikó, Fotó: botanica/jupiterimages, profimedia.hu, photolibrary.com
Ez a cikk az
Éva magazin 2009. évi májusi számában jelent meg. Minden jog fenntartva.