Tippek, amikkel profibbá válhatsz mosásban

mosás,farmer,gyapjó,tippek Forrás: gettyimages
Ha úgy gondolod, hogy elég a színeseket és a fehéreket különválogatni, mielőtt a mosógépbe dobnád őket, akkor tudunk még újat mondani neked a mosásról.

Hajdan a háztartási ismeretek, így a mosás tudománya is anyáról leányra szállt. Az utóbbi évtizedekben a családi praktikákat felülírták a mosógépek automata programjai és lassan már arra sem fordítunk figyelmet, milyen tisztítási módot ajánl az adott ruhanemű vagy textil címkéje. Pedig ezzel sok bosszúságot spórolhatnánk meg magunknak, és azt a fáradságot is, amit a helytelenül mosott ruha rendbehozatala vagy újra cserélése okoz.

Farmer

Vegyük például mindannyiunk kedvencét, a farmert. Ide a rozsdás bökőt, hogy te sem farmerprogrammal mosod, hanem a többi színes holmival együtt, ugye? Lehet, hogy nincs a mosógépedben farmerprogram, de könnyű utánozni: válaszd a leginkább kímélő mosást, állíts be maximum 30 fokot és legalább egy pluszöblítést. Egyszerre legfeljebb két nadrágot tegyél a dobba, természetesen kifordítva, cipzár felhúzva, begombolva. Azért ilyen keveset, mert így a szegecsek és más fémrészek nem sértik, nem koptatják ki mosás közben az odanyomódó nadrágot. A mosást mindenképpen színes ruhákhoz való folyékony mosószerrel végezd: abban ugyanis nem zeolit a vízlágyító adalék, így az nem is fog leülepedni a szálak között, szürkés foltokat okozva. A pluszöblítésre is a foltosodás megelőzése érdekében van szükség, és ne hagyományos öblítővel (amelyben fakulást okozó optikai fehérítő lehet), hanem a színt fixáló ecettel ejtsd meg. Amint elindul a centrifuga, azonnal állítsd le a gépet és vedd ki a farmert, így nem fog hosszanti kopáscsík kialakulni rajta. Még véletlenül se szárítsd napon, attól is fakulhat a színe, az UV-sugárzástól meg gyengül a kelme.
A farmert elég 2-3 hetente mosni: ha aggódsz a bacik miatt, tedd egy nejlonzacskóba a nadrágot, és éjjelre be a fagyasztóba! A hideg elpusztítja a farmerszálakon megtapadt kórokozókat.

Törölköző

Aztán itt vannak a törülközők: az öreg törcsi azért lesz dörzsi, mert bekeményednek a frottíranyag aprócska hurkolt szálai. Ennek egyik oka szintén a fent említett zeolit, ezért törülközőt csakis folyékony mosószerrel moss. Méghozzá maximum 30 fokon, mert az ennél forróbb víz tönkreteszi a pamutot. Vízlágyításhoz használj szódabikarbónát, amely lúgosító hatású, tehát a mosószernek a fele is elég lesz. A szódabikarbóna szagtalanít és a foltokat is eltünteti, egy menet mosáshoz kétzacskónyit, azaz 100 grammot érdemes adni. Törülközőmosáskor szintén ne tömd tele a mosógép dobját, hogy alaposabb legyen az öblítés, illetve más ruhaneműt ne tegyél bele, nehogy a gombok és cipzárak beleakadjanak a frottírhurkokba. Normál öblítőszert itt azért nem érdemes használni, mert bevonatot képez a pamutszálakon, ezzel rontva azok vízszívó képességét. Vagyis megint az ecet lesz a barátod.

Pamut

Ha már pamut, ez a természetes szál rendkívül ellenálló, kivéve két dolgot: a mosást és a szárítást. Mosás közben gyűrődik, szárítás közben összemegy. Minél jobb minőségű a pamut, annál kényesebb: ezt is érdemes kímélő programon mosni, ami csak kevésszer forgatja meg a dobot, és a centrifugázás is csak pár másodpercig tartson. A víz hőfoka legfeljebb 30 fok legyen, s a kávé-, tea-, zsír- és izzadságfoltokat még mosás előtt ecetes áztatással távolítsd el a kelméből, de ne dörzsöld! Fehér pólónál használhatsz oxigénes folttisztítót is. Macerásnak hangzik a dupla mosás? Akkor vesd össze azzal, hogy hány kedvenc pólódat kellett már kidobnod, mert eltekeredett, megkopott, szakaszosan kinyúlt. Ugyanezért soha ne tedd szárítógépbe!
Azok az igazán tartós formájú és színű holmik, amelyek pamut és műszál keverékéből készültek. Ha sokáig akarsz egy sötét színű pamutholmit viselni, akkor olyat vásárolj, amiben van pár százalék poliészter vagy más műszál, ez ugyanis fixálja a festést és a szálhosszúságot.

Gyapjú

A gyapjúholmik mosásához tényleg érdemes gyapjúhoz ajánlott mosószert vásárolni, abban ugyanis nem enzimek végzik a tisztítást, hanem más jellegű felületaktív anyagok. Akárcsak a hajunk, a gyapjúszál is keratinból áll, ezért a más mosószerekben lévő enzimek hatására sárgássá, érdessé, törékennyé válik (ugyanígy az erős napfény is tönkreteszi). Maga a keratin azonban jól bírja a hígított savakat, ezért a szagtalanító hatású ecet alkalmas öblítésre, a gyapjú felfrissítésére.

Csipke

Nincs szexibb, mint egy csipkés melltartó, és nincs kijózanítóbb háztartási tárgy, mint egy lavór: a kettő mégis jó barátja egymásnak. A fehérneműket laza volna bedobni a gépbe, de annyi erővel a kukába is dobhatnád őket. A melltartó pántja, a bugyi masniszalagja tutira össze fog tekeredni a mosógép dobjában, és mosás közben tönkreteszik egymást. Mosógépben legfeljebb pamutbugyikat és trikókat moss, azokat is kizárólag mosózsákban. Az igényes (és több ezer forintos) fehérneműket áztasd be 30 percre kézmeleg vízbe a lavórban, amelyben előzetesen feloldasz 1-2 evőkanálnyi, babaruhákhoz való semleges mosószert. Utána öblítsd ki hideg folyó víz alatt, egy törülközőbe tekerve óvatosan nyomkodd ki belőle a maradék vizet, igazítsd formára és szobahőmérsékleten (nem a radiátoron!) hagyd megszáradni. Ugyanígy járj el a nejlonharisnyákkal is, hogy minél tovább megőrizzék rugalmasságukat.

Tanulj a profiktól: tippek az okos mosáshoz