Hogyan tisztítsd meg a műfenyőt?

Borítókép: Hogyan tisztítsd meg a műfenyőt? Forrás: Getty Images
Szenteste felállítod, majd ha vége az ünnepeknek, egyszerűen szétszereled és mehet is a szekrénybe. Nincs vele se gond, se kiadás, és még a tűlevelei sem terítik be az egész lakást. De tényleg ennyi lenne az egész? Eszedbe jutott már valaha, hogy az éveken át újra és újra karácsonyfaként használt műfenyődet néha megtisztítsd?

Az Éva Magazin korábbi cikke

Az egy dolog, hogy a hónapokon át tartó tárolás miatt a fádat könnyen belepheti a por, de ha a két ünnep közötti időt egy állott levegőjű garázsban, esetleg padláson vészeli át, még a penész és egyéb gombafajták is elszaporodhatnak rajta. Ezek után már nem kérdés, bizony a műfenyőt is rendszeresen tisztítani kell – de hogyan állj neki? Ideális esetben karácsony előtt és után is érdemes rendbe szedned a fád: mutatjuk, mikor mit csinálj!

Az ünnepek előtt

Két módszer közül választhatsz: ha a műfenyő tisztításáról van szó, van, aki a porszívóra esküszik, míg mások az egy fokkal talán egyszerűbb sűrített levegőzés mellett teszik le a voksukat. Kezdjük a bonyolultabbal, a porszívózással! Lássuk a lépéseket:

▶ Első lépésként nyisd ki az ablakot, vagy ha lehetőséged van rá, a tisztogatást az erkélyen csináld végig.

▶ Vedd elő a dobozából a fádat, és állítsd pont úgy fel, mintha éppen díszíteni készülnél.

▶ Érdemes lehet leterítened alá egy lepedőt vagy egy nagyobb rongyot, hogy később könnyebben összeszedd a lehulló törmeléket.

▶ A legjobb, ha kárpittisztító fejet használsz, ezzel fogod a legkevésbé károsítani a fát. Kezdd el porszívózni, felülről haladj lefelé, és ügyelj rá, hogy még véletlenül se szippantsd be az ágakat! Ha inkább sűrített levegőt használnál:

▶ Ugyanúgy készülj fel rá, teríts le egy lepedőt és állítsd fel a fádat.

▶ Sűrített levegős spray-vel gondosan fújj át minden ágat, illetve a fa középső részét. Amennyiben a porszívózással vagy a sűrített levegő fújásával megvagy, önts egy vödörbe langyos vizet, illetve egy kis tisztítószert, és egy ronggyal törölgesd át az ágakat és a fa törzsét. Hagyd, hogy a fa teljesen megszáradjon, és csak utána kezdd el díszíteni.

Az ünnepek után

A fa tisztítása inkább az ünnepek előtt a nagyobb és fontosabb feladat, karácsony végeztével nem feltétlenül kell pontról pontra elismételned a fenti folyamatot. Már az is bőven elég, ha a díszek leszedése után egy puha törlőronggyal áttörölgeted az ágakat. Ha ezzel megvagy, nincs is más hátra, mint elpakolni, és várni újabb 11 hónapot a következő ünnepekig.

Galériánkban tippeket adunk, mire figyelj a műfenyő kiválasztásakor!

Éva Advent 2022

Éva Advent 2022

MEGRENDELHETŐ MOST INGYENES KÉZBESÍTÉSSEL!

November 28. és december 4. közöttiötti megrendelés esetén a magazint december 9-én kapod kézhez.

További szállítási dátumaink:

  •  megrendelés: 2022.12.05-2022.12.11.-ig, szállítás: december 16.

 

875 Ft

1095 Ft