JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Hogyan szoktassuk rá a gyereket a társasozásra?

Borítókép: Hogyan szoktassuk rá a gyereket a társasozásra? Forrás: Getty Images (Nilsson, Huett, Ulf)
„Sehogy!” – feleli Aczél Zoltán, a Gémklub megalapítója, több sikeres hazai társasjáték ötletgazdája. „Ne a gyereket szoktassuk rá a játékra, hanem magunkat!” Semmi nem csinál olyan jó reklámot egy tevékenységnek, mint amikor a gyerek azt látja, a szülei élvezettel merülnek el benne.

Már csak néhány hét választ el bennünket a nyári szünettől. Rengeteg szülőnek okoz fejfájást az, hogy mit csináljon 11 hétig együtt a család. ÉVA tipp: elő a társasjátékokkal! Elővettük a 2019. novemberi lapunkban megjelent cikkünket, hogy segítséget adjunk a szülőknek, nagyszülőknek.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra meg tudod vásárolni? Kattints ide!

De milyen élvezeteket nyújthat a társasozás? Mitől lehetett egykor a magaskultúra része, olyannyira, hogy a 19. századi Japánban a GO-nak külön minisztériuma is volt? És vajon miért éli ma újra reneszánszát nemcsak Nyugat-Európában, de idehaza is?

Társasozni, ahogyan már a szóban is benne van, társasággal lehet. Ebben is rejlik a szépsége. Együtt vagyunk, egymásra figyelünk, megpróbáljuk kitalálni a másik gondolatait. Ritka kincs ez ma, amikor a vacsoraasztalnál váltott egy-két kurta mondat után ki-ki megy vissza a saját kütyüjéhez. Ha játékkal töltjük-tágítjuk ki a nap „problémamentes időszakát”, a közben szerzett élményeink, a jó hangulat is segítenek abban, hogy később megértőbben forduljunk egymás felé, és jóleső egyetértéssel zárjuk a „nagy” beszélgetéseket. De nemcsak ebben van a társasozás már-már terápiás hatása.

Különösen egy nehéz munkanap vagy rosszul sikerült dolgozat után a gondolkodás örömét, a „kitaláltam!” sikerélményét adhatja meg a játék, még akkor is, ha végül veszítünk. „Én nem szeretek játszani! A társasjáték amúgy is gyerekeknek való” – mondja sok felnőtt, talán attól félve, hogy kiderül, neki is vannak hiányosságai.

Akkor mégis hogyan vegyük rá saját magunkat a társasozásra? Hogyan érjük el, hogy élvezzük a játékot?

Először is szakítsunk rá időt. Jó alkalom lehet a vasárnapi ebéd utáni nyugodt időszak, de akár a hétköznap este is, vacsora után. A legbiztosabb azonban egy-egy családi, baráti születésnapon belevetni magunkat a játékba. Másodszor: főleg kezdőként válasszunk olyan játékot, amely azokra a készségekre helyezi a hangsúlyt, amelyekben jók vagyunk! Az úgynevezett „belépő” társasjátékok kezdő társasozóknak készültek. Ezekkel érdemes kezdeni az ismerkedést. Könnyen érthetőek, ugyanakkor gondolkodtatnak, és – a mai egész estés animációs filmekhez hasonlóan – gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt élvezetesek. Ráadásul sok játék esetében már a 6-8 éves gyerek is komoly partner, sőt ellenfél lehet, különösen a memóriajátékokban, mint amilyen pl. az ELVARÁZSOLT LABIRINTUS, vagy a gyors reagálást, logikus gondolkodást igénylő, nagyon vicces GOGOGELATO és CORTEX nevű játékokban. De ide sorolható a rendkívül népszerű DOBBLE is, amelyet már Harry Potter-fgurákkal is játszhatunk a kiskamaszok nagy örömére. A nagyobb kamaszoknak szóló játékok már komolyabb témákat boncolgatnak, mint például a stratégiai gondolkodást igénylő, világjárványt szimuláló PANDEMIC, ahol együttműködési lehetőségeket keresve kell megmenteni a világot.

Vagy a nagy kérdéseket feszegető, magyar fejlesztésű IGEN? - amely spontán módon nyit utat a kamasszal való beszélgetésekhez. De a divatos szabadulószobák izgalmát is átélhetjük együtt anélkül, hogy kitennénk a lábunkat a nappalinkból. A SZABADULÓPAKLI nevű kártyajáték, a három rejtélyes szobát tartalmazó UNLOCK vagy a TIME STORIES társasok a közös nyomozás izgalmát nyújtják. Bár a társasozás nem okoz függőséget, a jó élmények hatására előbb-utóbb mégiscsak rákapunk. Hosszabb kihagyás után hiányozni fognak a cinkos összekacsintások, a nagy nevetések, az együtt gondolkodás izgalma és a győzelem öröme. És hát ki tudna elfelejteni egy olyan szószörnyet, mint például a 120 pontot érő „műtyúkászéi”, amit a nagyapa rakott ki anno egy vidám SCRABBLE-partin?

Ha felnőtteknek szóló társasjátékokról olvasnál, jó helyen jársz!

Kattints a lenti galériánkba!