Borítókép: Karácsonyi nagytakarítás – avagy hogyan készítsünk csíkmentes ablaktisztítót házilag Forrás: Getty Images (Susumu Yoshioka)

Karácsonyi nagytakarítás – avagy hogyan készítsünk csíkmentes ablaktisztítót házilag

Ablakmosás, tükörmosás, otthon, egyszerűen, bolti, vegyszermentes tisztítószerek nélkül? Mutatjuk, hogyan készül az ablaktisztító házilag!

Tegye fel a kezét, akinek a legkedvesebb házimunkája az ablaktisztítás! :D Ugyan nem látom a reakciókat, de biztos vagyok benne, hogy azok vannak kevesebben, akik nem igazán töltenek sok időt az ablakok fényesre pucolásával. Én is kénytelen vagyok rá, viszonylag gyakran, mert a kisfiam előszeretettel nyalogatja a fényes felületeket. Ezért is zajlik nálunk az ablaktisztító házilag történő elkészítése és használjunk inkább az általam bekevert, házi tisztítószert a bolti ablakpucolók helyett.

Ugyan nekem ez az a házimunka, amit valóban egy évben csak kétszer végezek (van, hogy csak egyszer!) de ezzel ellentétben, nagyon is szeretek csak úgy kibambulni az ablakon a csodás zöld fákra vagy a kis kertre amit láthatok az ablakunkból.

Az áttörést a piszkos ablakaimba a kisfiam hozta, aki másfél éves kora óta előszeretettel nyalogatja a felületeket fényesre. Ez ugyan nem lenne probléma, ha valóban tiszta lenne utána felület és nem még mocskosabb. Persze az anyai óvás és megszólalt bennem, hogy nehogy több koszt vigyen be a szervezetébe mint kellene (azt hiszem ez amúgy lehetetlen). A bolti ablaktisztítókat sose szerettem – és a benne lévő anyagok háromnegyedét nem hogy nem ismerem, de kiejteni se tudom. Így más lehetőség után néztem!

Természetesen ezúttal is egy pofonegyszerű megoldás mellett kötöttem ki, amit most is mindenkinek sok-sok szeretettel ajánlok. Nem kell vele sokat szórakozni, csupán három összetevőből áll – ami valószínűleg van nálatok is otthon. Rögvest bekeverhetitek és már mehettek is ablakot mosni. Vagy tükröket. Vagy mindkettőt. Csodaszép fényes lesz minden, ez garantál – már amíg valaki le nem nyalogatja, újra. :)

Ablaktisztító házilag - A recept

  • 1 ek. ecet
  • 1 dl gyógyszertári alkohol (70%)
  • 1 pohár ( kb. 2,5 dl) víz

Mindezt összeöntitek egy szórófejes flakonba és tiszta (100%) pamutruhával vagy újságpapírral szárazra törölitek! Ha pedig pici illatot is szeretnél, akkor ha van otthon illóolaj, pár cseppet csepegtess bele a kedvenc illatodból!

A csillogás garantált! Élvezzétek Ti is a kilátást az ablakaitokból!

A galériánkban 7 trükköt mutatunk, amivel lerövidítheted a takarítás idejét.