Hogyan ápold az orchideád?

Borítókép: Hogyan ápold az orchideád? Forrás: Getty Images
Alapvetően nem egy kényes növény, képes akár zord körülmények között is életben maradni – ahhoz azonban, hogy virágot is hozzon, többet kell tenned érte a szimpla locsolásnál. Kovács Enikő tippjei.

Ez a cikk az Éva magazin 2021-es őszi számában jelent meg először, amelyet teljes egészében digitális formában ITT tudsz megvásárolni!

Nem mindegy a cserép!
Legyen alul lyukacsos és emelje meg úgy a virágot, hogy az sose tocsoghasson a vízben, mert a gyökerei gyorsan rothadásnak tudnak indulni.

Fényből is megárt a sok!
Az orchidea fényigényes, de a direkt napfényt nem viseli jól. A legszerencsésebb, ha olyan helyet találsz neki, ahol reggeli vagy délutáni napfény éri, de a tűző naptól védve van. Ha túl erős neki a fény, levelein barnás-feketés pöttyök jelenhetnek meg, a gyökér túlzottan kiszáradhat, és az egész növény veszíthet a vitalitásából.

Hőmérséklet és pára.
Nem szereti a túl meleget, ahogy a túl hideget sem, valahol 16 és 25 fok között szeret létezni. Az orchideák nem is annyira a locsolást, mint a párás levegőt kedvelik, ezért fontos, hogy legyen körülöttük még pár szobanövény, vagy egy szobai párásító készülék – de az is sokat segíthet, ha a cserepet kavicsokkal vagy agyaggranulátummal kirakott alátétre helyezed.

Öntözd okosan!
Az orchideádnak csak annyi vizet szabad adni, amennyire a növénynek ténylegesen szüksége van, tehát az öntözést sem lehet egyszerűen napokra szabni. A legjobb, ha néhány naponta az ujjadat egy kicsit beledugod a földbe – enyhén száraznak kell lennie ahhoz, hogy öntözhess. Kézi spriccelővel is permetezheted a leveleket, de mindenképp annyival az esti lehűlés előtt, hogy még megszáradhassanak. Nehogy elgombásodjon a növény!

Apró figyelmességek.
Hogy egyenletesen nőjön a növény, időnként fordíts egyet a kaspón, mert az orchidea minden esetben a napfény felé törekszik. Amikor virágokat hoz, érdemes a hajtásokat megkarózni, nehogy elhajoljanak a súlytól. És ha még ezek után sem hoz új virágokat az orchideád? Lehet, hogy kinőtte a cserepét (szigorúan csak orchideaföldbe ültesd át), de az is előfordulhat, hogy a helyiség nappali és éjszakai hőmérséklete között nincs meg a szükséges 5–8 fokos különbség. Nos, ez utóbbi esetben már mi is széttárjuk a karunkat...

Galériánkban még további dolgokat találhatsz orchidea ápolás kapcsán, amiket lehet, hogy te is elronatsz: