Tömegével támadnak a legyek: 6 gyilkos tipp, amivel gyorsan megszabadulhatsz tőlük

Borítókép: Tömegével támadnak a legyek: 6 gyilkos tipp, amivel gyorsan megszabadulhatsz tőlük Forrás: Vivek Sharma / Pexels
Ha toplistázni kéne a bosszantó állatokat, valószínűleg mindenkinél előkelő helyen szerepelne a házi légy. Idegesítő hangját és repkedését is nehéz elviselni, de még rosszabb, hogy rengeteg betegséget terjeszt. De mégis mit lehet tenni a nyári invázió ellen? Mutatjuk!

A Földön kb. 75 ezer légyfaj él, hazánkban is több tucat őshonos, ám leggyakrabban a házi léggyel találkozunk. Mivel a meleget és a világos helyeket kedvelik, ezért nyáron fordulnak elő a legnagyobb számban, ezzel megduplázva a bosszúságot, hiszen éppen nyáron szellőztetünk, és ülünk ki a kertbe a leggyakrabban. Márpedig nincs is annál idegesítőbb, mint mikor a friss levegővel együtt rögtön egy légy is besurran az ablakon, vagy amikor leülnénk ebédelni a teraszon, és azonnal megjelenik néhány légy az asztalnál. Mondhatnánk, hogy a legyek is része bolygónk faunájának (és ez persze így is van), de attól még a házi legyek ellen védekezni kell, mivel betegségeket terjesztenek, ezért az emberekre és háziállatokra is veszélyesek lehetnek.

Forrás: Buntysmum / Pixabay
A világon több mint 75 ezer légyfaj él, a legtöbbjük betegségeket terjeszt.

A probléma forrása, hogy a házi légy lebomló, vagyis rohadó anyagokkal táplálkozik. Ráadásul a szilárd halmazállapotú élelmiszereket hányadékával vagy nyálával hígítja fel, hogy el tudja fogyasztani, eközben pedig kórokozók is bejuthatnak a szervezetébe. Ezek a patogén anyagok változatlanul haladnak át a bélcsatornáján, és ürülékével bárhova eljuttathatja, például az éppen feltálalt ebédünkre vagy a törölközőnkre. Bár a házi legyek átlagosan csak 30 napig élnek, gyorsan szaporodnak és kifejlett állapotukban akár napi húszszor is ürítenek, szóval egyetlen légy is komoly fertőzési kockázatot jelent anélkül, hogy megcsípne.

Mit használjunk a legyek ellen?

A legyek ellen a legkézenfekvőbb megoldás a szúnyogháló, de ezzel sem védhetjük ki őket teljesen, hiszen ahogy ki-be járkálunk az ajtón, szemfülesen képesek besurranni. A légyfogó papírok ugyan csapdába ejtik és megölik őket, de egyrészt nem nyújtanak túl esztétikus látványt, másrészt jótékony rovarok (például méhek) is beleragadhatnak, így többet árthatnak, mint használnak. A légyirtó spray-k is kerülendők, mert általában csak sokadik fújásra hatásosak, másrészt a vegyszerből könnyen juthat a ruhánkra, ételünkre, bútorokra is.

De akkor mégis hogyan tudjuk távol tartani a legyeket? Az alábbi galériában összegyűjtöttünk néhány hatásos, természetes védekező módszert: