Ez nem csak arról szól, hogy milyen színű legyen a fal – sokan jönnek azért, hogy a lakáson túl az életüket is átrendezhessék

Borítókép: Ez nem csak arról szól, hogy milyen színű legyen a fal – sokan jönnek azért, hogy a lakáson túl az életüket is átrendezhessék Forrás: Piqniq Budapest/Horpáczi Dávid
Lakberendezői tanfolyamokkal is Dunát lehet rekeszteni manapság. A GRID Enteriőr megálmodói azonban felismerték, a design irányvonalon túl miben, hogyan adhatnak többet: kézzelfogható, gyakorlati tudást mindazoknak, akik maguk szeretnék megtervezni, kialakítani a saját otthonukat. Sokuknak viszont még ennél is többet; új lehetőséget az önmegvalósításhoz. A tervezőpáros egyikével, Bertóty Eszterrel beszélgettünk.

Kik érdeklődnek leginkább a kurzusaitok iránt, látszik-e valamilyen tendencia a jelentkezők összetételét tekintve?

Elsősorban a nők azok, akiket nagyon érdekel a lakberendezés, akiknek ez az álmuk; ezzel szeretnének foglalkozni - egy idő után egyértelműen láttuk ezt a hallgatóink összetételéből. Ahogyan azt is, hogy sokan a harmincas-negyvenes korosztályból úgy vágnak bele a kurzusba, hogy egy multit hagytak maguk mögött. Mert úgy érzik, nem bírják tovább; hogy megcsömörlöttek és valami újat, egészen mást szeretnének kipróbálni. Ezt a korosztályt még hajtja a lendület, hogy megpróbálja megvalósítani az álmát, amivel foglalkozni szeretne. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a váltás nem mindenkinek jön be. Többeknek olyan szempontból csalódás a kurzus, hogy menet közben szembesülnek azzal, ez a szakma jóval nehezebb, mint ahogyan elképzelték.

Bár szerintem az se egy haszontalan felismerés, ha arra jössz rá, hogy mégiscsak szereted az eredeti szakmádat, amiből pedig már azt hitted, egy életre eleged van.

Még ha ehhez a foglalkozásához talál is így vissza az ember, akkor is nagyon jó dolog, hogy egyáltalán megadta magának a lehetőséget a változtatásra.

Mesélnél a kezdetekről? Ti annak idején milyen elképzelésekkel indultatok el ezen az úton?

A társammal, Bunyik Emesével – aki egyébként építészmérnök - álmodtuk meg és raktuk össze az enteriőrtervezési kurzusunkat úgy, hogy közben két fő cél lebegett a szemünk előtt. Egyfelől, hogy kitöltsük a szakmában azt a hiányt, amit az offline kurzusok esetében tapasztaltunk: hogy nem adnak elegendő, megfelelő gyakorlati tudást a hallgatók kezébe. Sokan jöttek hozzánk olyanok is szakmai gyakorlatra, akik különböző lakberendezési iskolákat végeztek, vagy akár már építészek voltak; de nem rendelkeztek ezzel a fajta tudással. Mi szívesen elmagyaráztuk, megmutattuk nekik a dolgokat, egy idő után viszont arra gondoltunk, milyen jó lenne, ha ebből egy tananyagot tudnánk összerakni. Nagyjából egy év munkája kellett hozzá, de csak sikerült.

Nagyon szeretjük csinálni; sok értékes, fantasztikus embert ismerünk meg általa; úgyhogy már megérte. Most voltunk 3 évesek, a nagy kurzusunkon pedig már több, mint 200 hallgatónk volt; de nem mindegyikük végzett a kurzussal. Mostanában kezdtünk el egynapos workshopokat tartani, például bútortervezés, skandináv design tematikában. Ez egy picit más műfaj, viszont nekünk is nagyon jó lehetőség arra, hogy személyesen is találkozhassunk a hallgatóinkkal.

Hogyan képzeljük el a kurzust? Mi mindent adtok vele a hallgatók kezébe?

Az első lépés az, hogy felméred a házat, vagy lakást, amivel foglalkozni szeretnél; mi erre is online megtanítunk, hogyan. A 3 hónapos képzés egy valós projekt sorrendiségét követi. A végén pedig ott lesz a kezedben egy olyan tervdokumentáció, amit te rajzoltál meg, mi pedig ellenőriztünk, benne azokkal a szakági tervekkel, amik a különböző szerelőknek kellenek majd. Plusz van még egy költségvetésed is.

Forrás: Molnár Böbi
Bunyik Emese (balról) és Bertóty Eszter

Azt gondolom, arra mindenképpen jó, hogy aki végig csinálja; láthatja, mi mindent kell tudnia, ismernie ahhoz, ha professzionálisan is ezzel szeretne foglalkozni. Illetve szeretnénk megcélozni azt a kört is, akik már vettek egy lakást, azzal a feltett szándékkal, hogy ők is szeretnék megcsinálni; berendezni, a belső tereit kialakítani. A kurzus alapján ugyanis ezt is végig lehet rajzolni a nulláról.

Kizárólag online? Hagyományos, jelenléti oktatásban soha nem is gondolkodtatok?

Mindketten gyakorló tervezők vagyunk, számtalan külön projektünk van, így az offline képzési formát összeegyeztetni is nehéz lenne; ezért nem is igazán jöhetett szóba. A lakberendezés mini kurzusaink pedig egyéni munkát várnak a résztvevőktől; nem adunk visszajelzést a házi feladatokra.

Most éppen mi az a legközelebb induló kurzusotok, amire még várjátok a jelentkezőket?

A következő enteriőrtervezési kurzusunk május 24-én indul, ahová szeretettel várjuk az érdeklődőket.

A GRID Enteriőr kedvezményes kuponjával most minden ÉVA olvasó 10 százalékos kedvezményt kaphat; bármely kurzusuk díjából. A kupon az EVA22 kóddal, szeptember 30-ig érvényes.

Galériánkban pedig 2022 egyik legmenőbb lakberendezési stílusát mutatjuk meg