Hogy lesz hosszú életű a mosogatógéped?

Borítókép: Hogy lesz hosszú életű a mosogatógéped? Forrás: Unsplash/Nathan Dumlao
Hogyan él túl téged is a mosogatógéped? Jó esetben sehogy. De gondoskodhatsz róla, hogy sokáig kiszolgáljon.

Komolyan gondolom, hogy a mosogatógép az emberi civilizáció egyik csúcsteljesítménye. Vendégség volt? Vagy csak egy nagyobb vasárnapi ebéd? Be a cuccal a gépbe, és vidáman elszörcsög vele egy-két órát. (Ha valaki feltalálná a mosogatógépből kipakoló gépet, igazából az lenne a legnagyobb király.) Mi több, környezetkímélő is. Főleg, ha folyóvíz alatt mosogatsz: két perc alatt körülbelül tizenhat liter víz folyik el. Egy mosóprogram viszont ennél kevesebb vizet használ el. (Ha mosogatógéped van, átlagos használatnál hetente 400 liter vizet is megspórolhatsz így!) Ráadásul, ha nem pakolod tele, akkor akkurátusabban tisztít, mintha kézzel molyolnál a csap alatt.

Háztartásod legmasszívabb eszköze jó sokáig bírja, de te is tehetsz róla, hogy még ritkábban kelljen lecserélni a gépet – ami azért elég drága jószág. Amerikai vizsgálatok alapján, hetente ötször kapcsolják be az otthonokban a mosogatógépeket (Ez egy karantén előtti felmérés lehet, érzésem szerint.) Egy átlagos mosogatógép 10 évig húzza, de ha hetente ötnél többször pörgeted, akkor hét évre csökkenhet az élettartama. Ha kevesebbszer, akkor pedig 12 évig bírhatja a strapát.

Neked az a dolgod, hogy eldöntsd: vizet spórolsz meg (környezetbarát vagy), de akkor hamarabb tönkremegy a moosgatógép, vagy vigyázol rá – de akkor meg a kézi mosogatással elfolyik az életed. A lényeg, hogy vegyél mindig jó (a jó nem egyenlő a drágával!) mosogatószert, és ne pakold mindig fullra a gépet, mert akkor nem fog jól elmosogatni, és kezdheted elölről. A mosogatógép bepakolásának módozatai egyébként csodálatos veszekedés-alapot adnak. De ne szedjétek szét egymást! Az Éva csodatippje: nézzétek meg a gép használati utasítását! Abban benne van minden.

Forrás: itt

Így takarítsd ki a mosógépet lépésről lépésre!