Borítókép: Hogyan lehet biztonsággal kiterelni a denevért a lakásból? Forrás: Getty Images

Hogyan lehet biztonsággal kiterelni a denevért a lakásból?

Nyári éjszakákon bizony megtörténhet, hogy berepül a szobádba egy denevér. Ha ez megtörténne, fontos tudatosítanod: valószínűleg ő is halálra van rémülve, és valószínűleg neki komolyabb oka van rá. És bár neki is van néhány érdekes szuperképessége - pl. hogy ultrahanggal tájékozódik a sötétben -, az biztos, hogy kettőtök közül te vagy az okosabb, ezért tudsz is tenni a helyzet megoldásáért. De vajon mit? És kell-e félned a koronavírustól? Megmagyarázzuk!

A leggyakrabban nyáron, jellemzően július és augusztus folyamán szokott megtörténni, hogy egy-egy denevér véletlenül betéved éjszaka valamelyik nyitott ablakon. Ebben az időszakban tanulnak ugyanis a fiatal denevérek repülni, és kellő koordináció hiányában még nem mindig pont oda érkeznek, ahová szeretnének. Vagyis fölösleges szándékos támadásnak értelmezned a helyzetet - és nem kell félned az új típusú koronavírustól sem. Igaz ugyan, hogy a koronavírus denevérekről terjedt át az emberre, azonban fontos tudni, hogy Európában nem az a denevérfaj őshonos, amelyik Kínában, és a jelenlegi járványért felelős vírustörzset nem is mutatták ki még soha európai denevéreknél.

Mi sem mutatja jobban, hogy az ablakodon berepülő denevérnek nincs támadó szándéka, mint hogy esze ágában sincs leszállni, hanem pánikszerűen köröz a szobában a kiutat keresve. Ilyenkor a legokosabb, ha nem avatkozol közbe: semmi esetre se kergesd meg szegény állatot a partvissal, hanem légy türelmes és várd meg, amíg magától megtalálja a kiutat. Előfordulhat, hogy a denevér néhány perc után leszáll: nyugi, nem beköltözni akar, hanem valószínűleg annyira elfáradt, hogy muszáj egy kicsit megpihennie. Ilyen helyzetben is akkor teszed a legjobbat mindkettőtökkel, ha hagyod pihenni és megnyugodni.

De hogyan tudsz neki segíteni? Csökkentsd számára a minimálisra a tévedés lehetőségét: csukd be az összes ajtót és nyisd ki az ablakokat, hogy a denevér a lehető legkönnyebben megtalálja a kiutat. Kapcsold le a lámpát: mivel éjszakai állatról van szó, neki könnyebb úgy. Ezután menj ki a szobából, és vidd magaddal az esetlegesen körülötted lévő háziállataidat is, akik mostanra biztos legalább annyira kíváncsiak vagy idegesek lettek, mint te vagy éppen maga a denevér. Ha minden előkészületet megtettél, szinte biztos lehetsz benne, hogy az állat megtalálja a kiutat és minden rendbe jön.

Megtörténhet az is, hogy a szobában alvó denevért találsz. Mivel a denevérek lassan ébrednek fel, ezért szinte biztos, hogy az alvó denevért kesztyűs kézzel könnyen meg tudod fogni. Azonban ha így teszel, fontos, hogy óvd az állat egészségét is: ne hajítsd ki az ablakon, mert szinte biztos, hogy nem fogja megúszni komolyabb sérülés nélkül.

Első hallásra talán furcsa, de a szakértők azt javasolják, hogy ilyen esetben néhány percig tartsd a kezedben a denevért, amíg magához nem tér.

Ha ezt az ablaknál teszed úgy, hogy a kezed már kint van a szabadban, biztos lehetsz benne, hogy békés búcsút tudtok venni egymástól.

Ha sikeresen megszabadultál a denevértől, nézz körül, hagyott-e esetleg valahol maga után guanót. Sajnos a guanó veszélyes műfaj, ami extrém esetben emberre is veszélyes betegségek forrása lehet. Ezért ha találsz, fontos, hogy kesztyűben és maszkban távolítsd el a piszkot és utána fertőtlenítsd a környéket. Szerencsére ha a denevér épp csak berepült hozzád, valószínűleg erre nem lesz szükség.

Végül egy utolsó fontos dolog: ha ezek a módszerek nem segítenek, ne szégyellj segítséget kérni és szakértőhöz fordulni! Ugyanez igaz az extrém esetekre is: ha egész denevércsaládokat találsz a padláson, ne próbáld meg őket egyedül elkergetni.

Így tedd szúnyogbiztossá az otthonodat! - 4 tipp