Hogyan készíts házilag cukorgyantát?

cukorgyanta házilag Forrás: Getty Images
Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, ráadásul olcsóbban kijön, mint az üzletekben kapható változatok. Ha szeretnél kipróbálni egy igazán hatékony szőrtelenítési módszert, kövesd receptünket!

Ez a cikk először az Éva magazin 2021-es téli számában jelent meg.

Hogy miért épp a cukorgyanta? Mert valóban kíméletes szőrtelenítési módszerről van szó, ami tökéletes választás lehet az érzékeny bőrűek számára is. Míg a hagyományos gyantázás közben a bőr felső, elhalt hámsejtjeit is eltávolítod, a cukorgyantázásnál ettől nem kell tartanod, csak a szőröd vesztheted. Ennek köszönhetően sokkal enyhébb fájdalommal és irritációval jár, mint más típusú gyanták. További jó hír, hogy a házi kencéhez csupán három összetevőre lesz szükséged.

Hozzávalók

(A mennyiség két lábad egyszeri gyantázására elég.)

  • 200 g kristálycukor
  • 30 ml citromlé
  • 30 ml meleg víz

ELKÉSZÍTÉS

Egy edényben keverd össze a vizet és a citromlevet, majd lassan adagold hozzá a cukrot. Folyamatosan kevergetve nagy hőfokon főzd addig, amíg világos, sárgás-aranybarnás színt nem kap. Fontos, hogy ne égesd oda, ne legyen sötét, mert akkor kihűlés után teljesen meg fog szilárdulni és használhatatlanná válik! Ha megvagy, a cukorgyantát öntsd ki egy tálba és hagyd nagyjából 30 percig hűlni. Vigyázz, mert ebben az állapotban még tényleg nagyon forró lesz, nehogy megégesd magad vele! A hagyományos gyantával ellentétben a cukorgyantát nem szabad túl melegen használni. Addig kell várnod, amíg kellemes langyos nem lesz. Miután kihűlt, bevizezett kézzel még egy kicsit nyomkodd át a gyantát, hogy gyurma állagúvá váljon. Kezdheted a szőrtelenítést!

Hogyan használd?

A hagyományos gyantával ellentétben a cukorgyantát a szőr növekedési irányával ellentétes irányba kell felkenni, és a szőrnövekedéssel megegyező irányba kell lehúzni. A gyantát egyszerűen az ujjaiddal is felviheted a bőrödre, vagy használhatsz hozzá egy spatulát. Miután felvitted, vegyél egy nagy levegőt, határozottan fogd meg a gyanta szélét, és mint egy sebtapaszt, gyorsan rántsd le a bőrödről! Ha a cukorgyanta túlságosan folyós lett, a lehúzásához használj egy textildarabot.

Hogyan előzd meg a szőrtelenítés okozta piros pöttyöket? Mutatjuk: