Bogárlesen, együtt

Borítókép: Bogárlesen, együtt
Bármerre járunk tavasszal-nyáron, rengeteg bogár akad utunkba. Ahhoz, hogy a gyerekek ne féljenek, ne undorodjanak tőlük, meg kell őket ismertetni a világukkal.

Az élővilág maga a csoda. Ugyanannyi szépség van benne, mint egy tökéletesen megkomponált műalkotásban. Nem mindegyik eleme hasznos számunkra, de valamennyinek megvan a maga helye és funkciója. A bogarak között is léteznek hasznosak, de léteznek az ember szempontjából kártékonyak. Ugyanakkor ezek a kártékonynak nevezett bogarak táplálékul szolgálnak más bogaraknak. Így ha nem volnának, akkor a szép és hasznos bogarak sem volnának. Ezt a körforgást nevezzük táplálékláncnak: ha megszakítjuk vagy túlzottan beleavatkozunk, azonnal felborul.

Érdekes bogárvilág
Mintegy 350 ezer fajjal a bogarak az egész élővilág legnépesebb rendje. Teljes átalakulással fejlődnek, ami annyit tesz, hogy a petékből lárvák, majd a lárvákból bogarak fejlődnek.
A petéket általában tavasszal, illetve nyáron rakják le lehetőség szerint ragadozóktól védett helyen. A fák belsejében élő bogarak (cincér) a fák repedéseibe, kérgébe petéznek, a katicák olyan helyre, ahol sok a levél- és pajzstetű, hiszen ez a fő táplálékuk. A levéllel táplálkozók leveleket sodornak össze, és oda petéznek.

Hasznos vagy nem hasznos?
A szarvasbogár a legnagyobb európai bogárfaj. Hímje az agancsszerű rágókkal 3–10 centire is megnőhet. Lárvakora 6–8 évig tart. A hímek rágójának (agancsának) mérete a lárvakorban felvett tápanyagok mennyiségétől függ. A tölgyek nedveit nyalogatják, ezért főleg öreg tölgyesekben keressük őket. Mivel a magas fakitermelési arány miatt visszaszorultak, hosszú évek óta védettnek számítanak. Egy bogár eszmei értéke 2000 Ft.

A katicabogarak családja nagyon nagy család, mintegy 4000 fajuk ismert. Színben és pöttyszámban is nagyon gazdagok. Sárgák, pirosak, barnák és feketék. Pöttyeik száma kettőtől tizennégyig terjed. A bogarak sikerlistáján a katica az örökös első helyezett. Az egyik leghasznosabb bogár, mivel lárvaként és kifejlődve is rengeteg tetvet fogyaszt.

A szentjánosbogár a világító szerve miatt lett méltán híres. Az éjszakai állat látványos fénye úgy keletkezik, hogy a bogár szervezetében egy luciferin nevű anyag oxigén hatására átalakul.
A kisugárzott energia 98 százaléka fény, 2 százaléka pedig hő. A fény színe a sárgászöldtől a narancsvörösig terjed. A ragadozó szentjánosbogár hasznos bogárnak számít, csigákat és rovarlárvákat fogyaszt.

A cserebogár és a vincellérbogár lárvája nagy károkat okozhat. Elrágja a gyökereket, a gumókat, a növények tövét és szárát, így azok elhervadnak, elpusztulnak.

Ami jól jöhet:

A kis mikroszkóp is nagy csodákat tud megmutatni


Ha már üveg, akkor fedjük be gézzel

Nagyítós bogárvizsgáló

Házi növényvédelem
A levéltetveket mindenki szívesen irtja erős permettel, az ilyen védekezésnek kedvenc bogaraink is áldozatául esnek. A kevésbé kártékony házi szerek a madaraknak sem ártanak.

1. Mivel a tetvek szeretik a sárga színt, állítsunk fel a növények közelében egy szappanos vízzel teli, sárga tálat.
2. 10 liter meleg vízben oldjunk fel 30 deka (drogériákban kapható) kenőszappant. Ezzel öntözzük virágainkat.
3. Csalánkivonatot 1 kiló csalánból és 10 liter vízből készítünk. Körülbelül 24 óra áztatás után használható.
4. Vízben elkeverünk öt-hat marék friss hamut: az oldattól iszkolnak a tetvek.

Segítség a bogaraknak
Készítsünk szállást kedvenceinknek kifúrt rönkökből, kötegelt nádszálakból, farakásokból, szalmából, rőzsékből. Mindezt egyetlen helyen is felállíthatjuk úgy, hogy rétegekben egymásra helyezzük őket. Így minden állatka megtalálja a neki való kedvenc zugot.

Szöveg: Németh Anikó, fotó: Europress, Pyszny László, Reichel Tamás. Köszönjük Borbála segítségét!