Ártatlan fekete szemek
A termesztett zöld kávé – fajtájától függően – 0,8–2,5százalék, a koffeinmentes pedig legfeljebb 0,08 százalék koffeint tartalmaz. A kérdésedre aválasz tehát: a koffeinmentes kávé sem teljesen koffeinmentes. A kávé ízanyaga elsősorban a pörköléstől függ, ezért a koffeint a még nyers kávészemekbőlvonják ki. Laboratóriumi körülmények között a zöld kávét először vízben áztatják, majd afelpuhult szemekre oldószert öntenek. Az oldószer megköti a koffeint, és ez a vegyület már könnyen kimosható a kávéból. A szemeket ezután kiszárítják és speciális pörköléssel olyan aromát adnak akoffeintartalmától megszabadított kávénak, amely megtévesztően hasonlít a valódi fekete ízére.
Szerző: Rojkó Annamária, FOTÓ: europress, profimedia.hu
Ez a cikk Ártatlan fekete szemek címmel az Éva magazin 2010. évi júliusi számában jelent meg.