Amikor kölyökkutya érkezik...

Borítókép: Amikor kölyökkutya érkezik...
…sok-sok nehézséggel és sokáig a család felnőtt tagjaira háruló kötelezettségekkel, költségekkel kell számolnunk.

MILYEN FAJTÁT?
Ez az egyik fő kérdés, hiszen sok múlik azon, hogy az adott fajta milyen vérmérsékletű, mennyire kedveli és tűri a gyerekek társaságát, vagy hogyan helyezkedik el az általunk kínált lakhatási körülményekben. Ha a baba születésekor még nincs blöki a családban, érdemes néhány évet várnunk a beszerzéssel. Akkor jöjjön a kiskutya, amikor akisgyerek már magabiztosan
jár-kel, mert a hebehurgya állatka könnyen fellökheti. Sok múlik acsalád pénztárcáján is, hiszen az oltott, féregtelenített, fajtatiszta kölyökkutyák ára 15 ezer forinttól akár 100 ezer forintig is terjedhet. Az együttélésre ideális foxterrier épp az alsó kategóriába esik, de nem kell vagyonokat kiadnunk a spánielért, a beagle-ért, a bobtailért vagy a labradorért sem. Az éppen divatos kutyák ára ennél jóval magasabb. Ha ennél kevesebbet szánnánk háziállatra, jó ötlet lehet egy állatmenhely kedves, keverék kölyökkutyája. Itt ugyanis többnyire csak az oltási költséget kérik el, s ránk bízzák, hogy támogatjuk-e egy kisebb összeggel a munkájukat.
Az áron kívül fontos, hogy az új családtag valóban alkalmas legyen a közös életre. Ne feledjük, afajtatiszta kutyáknak mindenképpen megvan afajtájukra jellemző egyéniségük, ez teszi őket alkalmassá eredeti feladatuk elvégzésére, ám ebből adódóan viselkedésük végletes. Ezért sokszor a keverékek bizonyulnak alegjobb választásnak.

EGÉSZSÉG
Amennyiben tenyésztőtől vásároljuk, úgy kiskutyánknak már megvannak a kötelező oltásai. Persze ilyenkor is célszerű elvinnünk egy állatorvoshoz, aki megvizsgálja, regisztrálja kutyánkat, s felvilágosít a következő kötelező oltás idejéről. Az orvosi vizitek átlagosan 1500–3000 forintba kerülnek, az évente kötelező oltás ára 1500-tól 6500 forintig terjed attól függően, hogy kombinált vagy veszettség elleni oltást kérünk-e. Számolnunk kell a kisebb-nagyobb betegségekkel is. Egy toklász (az egérárpa nevű gyomnövény kalászának része) kivétele például komoly sebészeti beavatkozást igényelhet, s a gyógyulás az alapellátástól a gyógyszereken át afelülvizsgálatig akár 10–12 ezer forintot is elvihet.

SZÉPSÉG ÉS JÁTÉK
A hosszabb szőrű fajták – spániel, szetter, puli – kozmetikai kezelését nem ajánlott saját kezűleg végezni. A házhoz is hívható kozmetikusnak a nyírásért és a fürdetésért 5–8 ezer forintot kell fizetnünk. Kutyánkat egyébként még nyáron is csak elkerülhetetlen esetben fürdessük, mert a tisztogatás rongálhatja természetes védekezőképességét.
A négylábú családtagra természetesen nemcsak pénzt kell áldoznunk, hanem időt is. A lakásban tartott ebet naponta minimum kétszer, alkalmanként legalább 15–20 perces sétára kell fogni. A kerti kutyával ugyan nem kell megtenni a napi egészségügyi sétát, de mozgásigénye miatt vele is illik kimozdulni – mondjuk hétvégén napi másfél-két órára. A kölyökkutyák játszani akarnak a gazdival, ezért a séta mellett napi 5–10 percet feltétlenül szánjunk közös hancúrozásra.


További szükségletek

Sétáltatásra alkalmas póráz: 1500 forinttól
Utánaengedős, racsnis póráz: 3000–7000 forint
Puha, finom textil és bőr nyakörv: 1000–1500 forint
Szivacsmatrac: 4000–5000 forint
Bélelt kutyaház: 7–25 000 forint
Fém itató- és etetőtál: 800–2000 forint
3 kilós, tartósítószer nélküli, száraz kutyatáp: 800–1500 forint
Dobozos húsos falatok: 400–600 forint

Szerző: Szabó Bea, illusztráció: László Zsuzsi
Ez a cikk az
Éva magazin 2009. májusi számában jelent meg. Minden jog fenntartva.