JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

6 szobanövény, amit bátran választhatsz háziállat mellé

Borítókép: 6 szobanövény, amit bátran választhatsz háziállat mellé Forrás: Pixabay.com/ spiritze
A kutyusok és a cicák előszeretettel rágnak meg mindent, így nem mindegy, hogy milyen szobanövényt tartasz otthon. Sok közülük komoly mérgezést okozhat vagy épp kiskedvenced életébe is kerülhet.

Kíváncsi a cicád, hogy mit csinálsz? A kezedhez dugja az orrát, majd finoman megnyalja azt.

Talál valamit a kutyusod a kanapé alatt? Addig fúrja magát a kanapé alá, amíg a szájával el nem éri.

Lévén, hogy nincs kezük, házikedvenceink a szájukkal fognak, tapintanak és ha valaminek jó állaga vagy illata van, képesek meg is enni. Ők bizony nem tudják, hogy az egészséges-e vagy épp mérgező. Így nekünk gazdáknak kell figyelnünk arra, hogy otthonunkban milyen növényeket tartunk.

Kölyökkutyák esetében fokozottan ügyeljünk arra, hogy milyen élőnövényt hagyunk számukra elérhető távolságban. Mivel mindenre kíváncsiak, így mindent megrágnak. Ha megvan az a növény, ami veszélytelen számukra és mindenképp a földön szándékozzuk tárolni, úgy válasszunk egy magas falú cserepet, mely megakadályozza, hogy a virágföldet elérjék. A tárgyázott virágföld is tartalmazhat olyan vegyületet, mely toxikus reakciót válthat ki háziállatunknál.

Lássuk melyek azok a szobanövények, melyek veszélytelenek házikedvenceinkre nézve:

1. Fűszernövények

A cicák számra nincs akadály egy otthonban, bárhová felmásznak, mindent elérhetnek. Miattuk fokozottan ügyeljünk a lakótérbe választott növények választásakor. Jó hír, hogy a fűszernövények ártalmatlanok számukra. Legyen bazsalikom, zsálya, oregano, kakukkfű vagy petrezselyem az ablakban, nem okozhat kárt cicusunkba, ha kicsit megrágcsálják a leveleiket.

2. Szobapáfrány

Remekül elvan a nappali félárnyékos részében, de ha a fürdőben, a párás közegbe tesszük, még boldogabb. De még inkább mi örülhetünk, hisz ez az a növény, mely mellett minden kisállatunk is boldogan élhet.

3. Afrikai ibolya

Ez szintén az a növény, mely mellett biztonságban van a kutyusunk és a cicusunk is. Ciklámen, rózsaszín vagy épp lila virágai vonzzák a tekintetet, de szerencsére még ha meg is kóstolja a húsos levelét a cica, baj nem lesz. A növénynek a legideálisabb, ha alulról itatod, az alátétjébe tett vízzel.

4. Közönséges elefántláb

Mint ha csak egy mini pálmafánk lenne otthon. Szárazságtűrő, lassan cseperedő és még a fűtőtest mellett is örömmel eléldegél. Csak legyen elég fény, mi több: legyen jó sok fény. Csak ennyi kívánsága van és ha a háziállatok megkóstolják, akkor sem okoz galibát.

5. Lepkeorchidea

Rengeteg helyen árusítják őket. Szeretjük még ajándékként is adni egymásnak. Jó hír, hogy teljesen háziállatbarát növény. 1-2 hetente kell csak locsolni, tári a nagy fényt, de a kevés mellett is megél. Kibírja azt is, ha a cica puha mancsával egy kicsit megpofozgatja a virágait, csak a fakéreg darabokkal óvatosan: speciális készítmény, nem cica vagy kutyus gyomrába való.

6. Zöldike

Csüng lefelé vagy cserépben csücsül, bárhogy jó: nem veszélyes a cicákra, kutyákra nézve. Hálás kis növény, hisz amíg megfelel neki a félárnyékos otthon, a közepes vízigény, addig sorra hozza az újabb és újabb hajtásokat. Üde zöld színe frissességet varázsol az otthonunkba.

forrás

Galériánkban megmutatjuk azt a 7 kutyafajtát, amelyik jól érzi magát egy lakásban is