5 jel, hogy a légkondicionáló berendezésed javításra szorul

légkondi, karbantartás, Forrás: Getty Images
Itt a légkondiszezon, úgyhogy ideje végiggondolni, vajon ideálisan működik-e a saját berendezésünk. Ha el akarjuk kerülni az izzadós, ragadós otthon töltött órákat, érdemes megtanulni, milyen „tünet” milyen „betegséget” jelenthet.

A légkondicionálók a legtöbb esetben már az előtt jelzéseket adnak le, hogy ténylegesen tönkremennének. Tehát az igazán nagy problémák megelőzhetőek – és ezt a pénztárcád is kevésbé bánja. Cikkünkben felsoroljuk az öt legfontosabb jelet, amely a berendezés meghibásodására utalhat.

I. Furcsa hangok jönnek a légkondiból

A recsegés-ropogás, kattogás általában azt jelenti, hogy egy törött alkatrész van az eszköz belsejében. A leggyakoribb hibák, amelyek a zörejt okozhatják, a következők: kilazult alkatrészek, szivárogó hűtő, törött tartólábak, meghibásodott kompresszor, víz a berendezésben (ez elég gyakori erős esőzések után).

Amikor egy alkatrész kilazul, a többi alkatrészre nagyobb terhelés hárul, tulajdonképpen többet kell dolgozniuk; ezért is lehet hangosabb a gép zúgása. Ezzel szemben a hűtő szivárgásakor a légkondi megfagy belülről, és ez okozza a szokatlan hangokat.

A berendezés bekapcsolásakor néha egy reccsenő vagy pukkanó hangot hallhatsz. Ilyenkor nem kell aggódnod. A hőmérséklet ingadozása miatt változik a gépben a csövek átmérője, és csak emiatt hallod a szokatlan zajt. A zörejek gyakoriságából és a berendezés teljesítményéből következtethetsz a probléma nagyságára. Amennyiben mindennapos a zörgés, és a légkondicionálód nem hűt rendesen, a legjobb megoldás, ha kikapcsolod és szerelőt hívsz.

II. Magas a levegő nedvességtartalma az otthonodban

Hogyha a légkondid nem tudja a nyirkosságot kellemes szinten tartani, el kell gondolkoznod a szervizen. Lehetséges, hogy az eszköz tisztításra szorul. A por, a piszok és az egyéb szennyeződések mind befolyásolhatják a hűtőrács működését, és így gátolhatják a levegő hűtését, illetve a nedvesség csökkentését.

A szerkezetben lévő csövek megfagyása is járhat ezzel a tünettel. Normális esetben a párologtató csövek meleg levegőt vesznek fel, majd a hűtőfolyadék lehűti ezt, és végül az immár hideg levegő visszakerül a helyiségbe. Ezzel szemben amikor a csövek megfagynak, nem tudják olyan mértékben lehűteni a levegőt, mint kellene.

Azt persze nem szabad elfelejtened, hogy egy légkondicionáló berendezésnek nem fő funkciója a levegő nedvességtartalmának csökkentése. Tehát nem szabad meglepődöd azon, hogyha nyáron egy kicsit magasabb a páratartalom az otthonodban. Amennyiben ez a jelenség zavaróan erős, hívj szerelőt. Ő majd megmondja, hogy újra kell-e kalibrálni a légkondit vagy csak balszerencsédre túl érzékeny vagy a levegő nedvességtartalmára.

III. A légkondicionáló meleg levegőt fúj

Ebben az esetben először is alaposan ellenőrizd le, hogy nem állítottad-e véletlenül fűtésre az eszközt. Hogyha nem erről van szó, elképzelhető, hogy valami akadályozza a légáramlást. Ez azt eredményezheti, hogy nem lesz megfelelő a kifújt levegő hőmérséklete.

Amennyiben rég nem törődtél a berendezés karbantartásával, az is lehetséges, hogy a csövek koszosak, vagy hogy a levegőszűrő azonnali cserélésre szorul. A korlátozott légáramlás végső soron a külső kompresszor meghibásodását is eredményezheti. Rendszeres megelőző karbantartással ezek a problémák többnyire kezelhetőek.

IV. Furcsa szagok jönnek a berendezésből

Ebben az esetben nehezebb dolgod van a probléma beazonosításánál, hiszen különféle szagok különféle problémákat jelenthetnek. Érdemes lehet más hibára utaló jeleket is keresni, hogy biztosabb lehess a dolgodban.

Az égett vagy elektromos szag, illetve a gázszag akár veszélyt is jelezhet, úgyhogy ilyenkor mindenképp kapcsold ki a légkondicionálót, és ne kapcsold vissza, amíg meg nem nézi egy szerelő.

A dohos, penészes szagok közvetlenül ugyan nem veszélyesek, mégis óvatosnak kell velük lenni, hiszen a gyenge levegőminőség az egész család egészségére hatással lehet, és légúti megbetegedésekhez vezethet.

A legtöbb szagot szivárgás, csövekben lévő halott állatok, koszos szűrők és rövidzárlatok okozzák. Tehát akár egy rutinszerű tisztítással is megszüntethető a probléma.

V. Meglepően magas a rezsi

Hogyha szokatlanul sokat kell fizetned az áramért, elképzelhető, hogy egy légkondicionáló a felelős. Amikor egy ilyen berendezés meghibásodik, erősebben dolgozik, hogy ellensúlyozza a problémát. Vagyis sokkal több áramot használ fel, amivel a költségeid az egekbe szöknek.

Egy légkondicionálónak alapvetően takarékosan kell működnie. Viszont karbantartás nélkül a termosztát problémái, a koszos szűrők, a szivárgó hűtő megnehezítik ezt a folyamatot. Ha el akarod kerülni a magas rezsit, rendszeresen kell foglalkoznod a légkondiddal. Az idősebb modellek esetében érdemes lehet elgondolkozni egy teljes cserén, hiszen ezek hosszútávon egyre több problémát fognak okozni.

Hívj hozzáértőt!

Vannak olyan kisebb problémák, amiket egyedül is meg tudsz oldani, mégis érdemes profi segítségért nyúlni. Különösebb hozzáértés nélkül bütykölni a légkondicionálón rád és az eszközre nézve is kockázatos. Természetesen az is fontos, hogy csak megbízható és jó hírű szerelőt hívj ki. A légkondicionáló-problémák hosszútávú elkerülése érdekében elengedhetetlen a rendszeres karbantartás és vizsgálat.

Ha pedig nincs légkondid, akkor így hűtsd a lakásodat a nagy melegben: