12 házi praktika, amivel makulátlanul tiszta lesz a grillsütő

Emlékszem, hogy amikor a pici panellakásból végre kertes házba költöztünk, mennyire vártuk, hogy végre grillezhessünk. Akkor még nem sejtettem, hogy ez nemcsak felhőtlen örömöt és finom falatokat tartogat, hanem felejthetetlen veszekedéseket is a férjemmel. No, nem azért, mert elégette a hamburgert, vagy túlságosan szárazra sütötte volna a steakat. A vita oka a barbeque után következett: a grillsütő eltakarítása. Mivel? Mikor? Hol? Egyik sem egyszerű kérdés, hiszen a grillrácsot nem lehet forrón megfogni, de ha már kihűl, rászárad a zsír és az összes ételmaradék. Férjem első megoldása erre az lett volna, hogy másnap hideg zsíroldóval befújja, aztán leslagozza (sima faszenes sütőnk van, nem gázos vagy elektromos), de én még a gondolatától is irtóztam, hogy erős vegyszert mossunk be a kertünkbe. Aztán volt, hogy a rácsokat behozta a fürdőszobába, hogy a kádban mossa el: mondanom sem kell, ezért az ötletért sem repestem különösebben.

Jobb ötletem nekem sem volt, ezért elkezdtem beleásni magam a témába, hiszen piszkosan mégsem maradhat a grillsütő. A ráégett zsír, ételdarabkák ugyanis nemcsak a látványt rontják, mikor legközelebb használatba vennénk a kerti sütögetőt, hanem kifejezetten veszélyes is lehet. A zsír könnyen belobbanhat, nagyobb láng is keletkezhet, így a BBQ parti a sürgősségin végződhet, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak. Szerencsére ilyen az évek alatt nem esett meg velünk, mert többféle grilltisztító taktikával is kísérleteztünk.