A 10 legszebb kúszónövény, ami feldobja a kertedet

Borítókép: A 10 legszebb kúszónövény, ami feldobja a kertedet Forrás: Bibi2063 / Pixabay
Szeretnél elrejteni egy felújításra váró falat vagy kerítést? Örülnél, ha a teraszt vagy a pergolát árnyékolná valami a kánikulában? Vagy egyszerűen csak jó volna még több zöldfelület a kertbe, de már lassan lépésnyi üres hely sem maradt? Mindegyikre megoldás egy jól megválasztott futónövény!

A kúszónövények elég megosztóak: vannak, akik imádják őket, mások pedig sosem ültetnének a kertjükbe. A legtöbben attól tartanak, hogy túl gyorsan elterjednek, felkapaszkodnak a ház falára, tönkreteszik a vakolatot, bemásznak a tető alá, esetleg a ház alapjában és tartófalaiban is kárt tesznek. Tény, hogy vannak olyan agresszív, erőteljesen növekedő futónövények (mint például a trombitafolyondár), amik borzasztóan erős gyökérzetet fejlesztenek és szinte kiirthatatlanok. De a legtöbb fajta megfelelő gondozás mellett nemcsak, hogy ártalmatlan, hanem kifejezetten látványos dísze lehet a környezetünknek.

És még mielőtt bárkinek elvennénk a kedvét: a megfelelő gondozás pedig nem azt jelenti, hogy egész évben készen létben kell tartani a metszőollót, általában csupán évente 1-2 alkalommal elég megigazítani őket, szóval a gyakorlatban nem igazán igényelnek több munkát, mint például a tujasor vagy évelő virágágyás. Ha viszont valaki nem foglalkozik ezzel, akkor a futónövények valóban eluralhatják a terepet, hiszen nevükhöz hűen nem állnak meg: amíg támasztékuk akad, utat találnak maguknak, és nem csak függőlegesen, a borostyán például a földön is remekül tanyát ver magának.

Forrás: Kranich17 / Pixabay
A tévhitekkel ellentétben a helyesen megválasztott és gondozott futónövény nem tesz kárt a házfalban.

Ezeket gondold át kúszónövény ültetése előtt

A metszés mellett pedig nem szabad elfeledkezni a tápanyag-utánpótlásról sem, hiszen ez a kulcsa az intenzív növekedésnek. De a gondoskodásért cserébe lombjukkal árnyékot nyújtanak, életteret és táplálékot biztosítanak megannyi állatnak, javítják a környezet mikroklímáját, nem utolsó sorban pedig üde látványt adnak. Legyen szó akár egy vadszőlővel befuttatott garázsfalról, vagy virágpompával hívogató rózsakapuról.

A futónövényekkel kapcsolatos rossz tapasztalatok általában nem is a gondozás hiányában gyökereznek, hanem a nem megfelelő fajtaválasztásban, mert meglehetősen széles a szortiment. Léteznek egynyári, lombhullató és örökzöld kúszónövények is. Néhány fajta elsősorban levelével díszít, míg mások virágokat is hoznak. Vannak árnyékkedvelő fajták, és olyanok is, amelyek a napos részeken virítanak a legszebben. Méretükben is hatalmas különbségek lehetnek: egyesek lassan növekednek, és alig 2-3 méteresre nőnek, mások pedig néhány év alatt képesek 10 méteresre kapaszkodni. Ahhoz pedig, hogy a növény az évek folyamán ne tegyen kárt a támasztékában, fontos szem előtt tartani azt is, hogy mivel fogódzkodik (indákkal, kapaszkodó léggyökerekkel vagy tapadókorongokkal), például házfalra a tapadókorongos fajták szerencsésebbek.

Az alábbi galériában megnézheted a legszebb látványt nyújtó futónövényeket, amelyek mindenki tekintetét vonzzák majd: