Függöny? Ugyan már! A magamutogatás az új trend

Elhúzott függöny az ablaknál Forrás: Francesca Tosolini / Unsplash
Akinek van mit megmutatni, a jelek szerint nem is szívesen takargatja.

Egy ízléses függönynek több funkciója is van: amellett, hogy megszűri a fényt, valamelyest gátolja a belátást, sőt öltözteti is a lakást. Mostanában azonban úgy tűnik, trend lett, főleg a tehetősebbek körében, hogy nem húzzák be a függönyt, így betekintést engednek otthonukba. Oké, az olyan villák esetében, ahol eleve hatalmas a telek, szomszédok sem nagyon vannak, ebben nincs semmi extra, azonban a The Atlantic és a The New York Times megfigyelései szerint akár zsúfoltabb városi környezetben is gyakran előfordul az ilyesmi.

Az utcán sétálva ezért simán látható, hogy az egyik lakásban milyen tévéműsor megy éppen, vagy hogy a család a konyhában sürgölődik, esetleg telefonál valaki. És nem arról van szó, hogy kémkedni kellene, pusztán a tekintetünk vándorlása nyomán jutunk információkhoz másokról. Annyira nem is új a jelenség, mert már egy 2013-as tanulmány is rámutatott, hogy akik évi 150 ezer dollár (54 millió forint) fölött keresnek, nagyobb eséllyel hagyják széthúzva függönyeiket, mint akik évente 7-10 millióból élnek.

Az okok között azt említik, hogy főleg a városokban ez is egy kapcsolódási pont a külvilággal, hiszen például a természettől messze vannak. Emellett a fény beeresztése is lényeges, sőt a meleg napokon az árnyékolást is lazábban veszik, mert könnyebben kifizetik a klímás hűtés jelentette többletköltségeket. Annak is jele ez, hogy biztonságban érzik magukat, nem rettegnek vagy féltik értékeiket. Sok esetben ez azért van, mert komolyabb biztonsági rendszer védi az otthonukat – azaz a kihúzott függöny nem kirakatot jelent a betörőknek.

Ebből nem következik egyenesen, hogy egyáltalán nincs is függöny az ablakaikon, simán csak nem használják. Az építész Anderson Kenny szerint divatos a minimalista megoldás, de a kevesebb nem jelenti azt, hogy olcsóbb is. Nem ritka, hogy az ügyfelei dollár-százezreket költenek függönyre, amit aztán egyáltalán nem használnak. Bár dekorációs funkciót ilyenkor is betölt. A szakember hozzáteszi, hogy a mai modern ablakok már sokszor olyan hatásos bevonatokkal, akár hővédelemmel is rendelkeznek, hogy igazából nincs is szükség árnyékolásra, hacsak nem tűz oda nagyon a nap. Valamint golyóálló üvegeket is gyakran épít be.

A függönynélküliség bizonyos értelmezés szerint a szabadság, a félelem nélküliség kifejeződése is, és azt is mutatja, hogy valaki bármit megtehet az otthonában, nem érdekli mások véleménye, ezért nem is foglalkozik azzal, hogy eltakarja magát.