A strapabíró burkolat – A vinyl padló az új PVC?

Borítókép: A strapabíró burkolat – A vinyl padló az új PVC?

A vinyl szerkezete négyrétegű: az alapréteg a padló stabilitásáért felel, ezen helyezkedik el a padló mintázatát adó fotóréteg, majd egy PVC védőréteg, legfelül pedig egy PUR felületkezelés biztosítja a természetes hatást. A legnagyobb előnye, hogy vízállósága miatt minden helyiségben alkalmazható, és a linóleumokhoz képest jóval magasabb esztétikai értéket képvisel.

Klikkes vagy ragasztós vinyl padló?

A legnépszerűbb a klikkes vinyl, aminek a lerakása egyszerű, az egymáshoz illesztett darabok stabilan tartják az egész felületet, és a későbbiekben a javítása is egyszerűbb, mint a ragasztott vinylpadlóé. A klikkes vinylpadló lerakása úgy történik, mint a laminált padlóé: a padlólapokat ragasztás nélkül egyszerűen egymásba pattintják. Előtte azonban itt is gondoskodni kell az aljzat megfelelő előkészítéséről. A tartós végeredményhez fóliát és szigetelőréteget érdemes aláfektetni.

A ragasztós és az öntapadós vinylpadló lerakásánál arra kell figyelni, hogy a felület, amire letesszük, teljesen szennyeződésmentes legyen. Mivel a ragasztós vinyllapok vékonyabbak, mint más padlólapok, emiatt a talaj hibái átütnek a felületén. Ha tehát szükséges, használjunk aljzatkiegyenlítőt. Az öntapadós verziónál is érdemes alapozóréteget, alátétfóliát alkalmazni.

OLVASS TOVÁBB!